evening primrose oil

Evening Primrose Oil (EPO) dibuat daripada biji primrose petang, bunga liar kuning kecil yang terdapat di Amerika Utara dan Eropah. Ia dikenali kerana terbukti sangat bagus untuk kesihatan dalaman wanita.

Ia dapat membantu mengurangkan jerawat, meredakan ekzema, meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan, melegakan simptom haid, mengurangkan sakit payu dara, membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, meningkatkan kesihatan jantung, mengurangkan sakit saraf, mengurangkan sakit tulang.

Minyak ini ialah sumber semula jadi asid gamma-linolenat dan asid linoleik. Ini adalah asid lemak Omega-6 yang diperlukan untuk kesihatan tubuh.

Berikut adalah 10 produk yang mengandungi evening primrose oil yang bagus untuk kesihatan wanita yang boleh anda dapatkan di pasaran.

BLACKMORES Evening Primrose Oil 1000mg

RM68.60

Supplemen ini mengandungi sumber semula jadi asid gamma-linolenat (GLA) dan linoleik acid (LA) yang kaya dan semula jadi. Asid lemak Omega-6 yang penting ini hanya dapat dihasilkan dalam tubuh dalam jumlah kecil dan sebahagian besarnya mesti diperoleh dari diet. Supplemen ini bermanfaat untuk kesihatan dan kesejahteraan wanita. Asid lemak Omega-6 dan zat yang dibuat daripadanya, adalah komponen sel saraf, semua sel membran dan bahan seperti hormon yang dikenali sebagai prostaglandin. Prostaglandin mempunyai beberapa tindakan seperti hormon tempatan, yang merangkumi pengaturan keradangan tisu. Keadaan yang melibatkan keradangan, seperti eksim, boleh mendapat manfaat daripada suplemen dengan asid lemak Omega-6.

21ST CENTURY Women Multivite With Evening Primrose Oil

RM23.96

21ST CENTURY Women Multivite With Evening Primrose Oil mengandungi evening primrose oil, royal jelly, ginseng Korea, vitamin, herba dan mineral untuk memberikan tenaga tambahan kepada wanita. Ia dibuat daripada formula yang terdapat pelbagai nutrien yang sangat diperlukan oleh wanita seperti zat besi, kalsium dan silica. Ia juga mengandungi senarai lengkap keperluan vitamin dan mineral minimum harian wanita. Produk ini adalah tanpa natrium, kanji, gula, perisa tiruan atau pengawet.

SHINE Evening Primrose Oil (500MG) + Natural Vitamin E

RM85.00

SHINE Evening Primrose Oil diekstrak dari biji tanaman primrose petang, yang dikenali sebagai Oenothera Biennis. Benihnya mengandungi asid lemak penting termasuk linoleic acids (LA) dan gamma linoleic acids (GLA). Kedua-dua LA dan GLA tergolong dalam keluarga asid lemak. Omega 6. Tubuh manusia mengubah GLA menjadi Prosta-Glandins, yang menggunakan sifat anti-radang yang membantu mengatur pelbagai fungsi tubuh, terutama dalam melegakan keradangan. Salah satu faedah produk ini ialah kemampuannya merawat keadaan kulit kering, bersisik atau gatal, seperti atopic dermatitis (ekzema). Produk ini juga boleh memperbaiki artritis reumatik dan menjaga kesihatan sendi dan meningkatkan mobiliti. Ramai wanita yang menderita sindrom pramenstruasi (PMS) mempunyai tahap GLA yang rendah, juga boleh mengambil supplemen ini.

BIO-LIFE Evening Primrose Oil 1000mg Plus Vitamin E

RM63.90

Produk ini mengandungi 70% asid linoleat (LA), ekstrak piawai 10% GLA dan 15IU Vitamin E. GLA adalah asid lemak tak jenuh ganda omega-6 yang boleh didapati dari sayur-sayuran minyak seperti evening primrose oil, minyak biji blackcurrant dan minyak biji borage. GLA dapat dihasilkan oleh badan kita melalui metabolisme LA (asid lemak omega-6 penting) atau boleh diperoleh secara langsung melalui supplemen. Vitamin E adalah lemak- vitamin larut dengan potensi antioksidan tinggi. GLA penting untuk kelancaran, kebolehtelapan dan fungsi membran selular. GLA juga membantu dalam menjaga kesihatan kulit dengan mengawal kebolehtelapan air pada kulit.

NATURE’S BOUNTY Evening Primrose Oil, 1,000 mg

RM35.98

Nature’s Bounty Evening Primrose adalah sumber semula jadi asid lemak tak jenuh, Gamma-Linolenic Acid (GLA), yang meningkatkan kesihatan wanita. Produk ini diseragamkan kepada 90mg, bukan GMO, bebas gluten dan tiada bahan pengawet. Minyak ini adalah sumber semula jadi asid lemak tak jenuh, Gamma-Linolenic Acid (GLA), yang mempromosikan kesihatan wanita dan membantu memberikan sokongan nutrien untuk PMS. Minyak yang digunakan untuk Nature’s Bounty ditekan dengan sejuk dan kosong dari Hexane.

SEVEN SEAS Evening Primrose Oil Plus + Starflower Oil

RM50.40

Seven Seas Evening Primrose Oil plus Starflower Oil mengandungi dua sumber GLA terkaya (Gamma Linolenic Acid), yang penting dalam menjaga kesihatan secara keseluruhan. Gabungan kedua-dua minyak semula jadi ini memberi anda 50% lebih banyak GLA daripada jumlah evening primrose oil biasa yang sama. Produk ini adalah bebas dari warna tiruan, perisa, pengawet, gluten, laktosa, gula dan pemanis.

EUROBIO Evening Primrose Oil 1000mg

RM58.00

Supplemen ini dihasilkan dengan kaedah pengekstrakan sejuk untuk mengekalkan GLA dalam bentuk aktifnya.  Ia dijamin mengandungi 10% GLA ditambah dengan Vitamin E semula jadi sebagai antioksidan untuk mengekalkan kesegaran minyak.  Produk ini tidak ada pengawet tambahan, warna, perisa, garam atau gula. Ia juga diformulasikan dalam vegicaps lembut, sesuai untuk vegetarian. Supplemen ini juga sesuai untuk gejala PMS, seperti kekejangan, mastalgia, sakit belakang, perubahan mood, mudah marah dan gejala lain.

SWISSE Evening Primrose Oil 

RM 72.80

Supplemen ini dihasilkan untuk membantu menyokong tubuh yang sihat untuk wanita. Produk ini menawarkan sumber Gamma Linolenic Acid (GLA) yang kaya dengan asid lemak rantai panjang yang dapat membantu keradangan pada sistem dalaman. Ia juga memberikan sokongan pramenstruasi kerana GLA membantu memberikan kelegaan kepada wanita dalam tempoh pramenstruasi. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita dengan PMS mungkin mempunyai tahap GLA yang rendah. Sebagai sumber GLA yang kaya, produk ini juga membantu mengekalkan penampilan kulit yang sihat.

KORDEL’S Evening Primrose Oil

RM40.02

Produk padat dengan sumber kaya Gamma-Linolenic Acid (GLA), asid lemak Omega-6 yang sangat penting untuk kesihatan yang baik. Dengan 10% GLA yang ditekan sejuk, Produk ini turut menyokong wanita dengan tempoh bulanan yang selesa dan memberikan zat yang cukup kepadatubuh badan wanita. Produk ini boleh membantu kulit menjadi lebih sihat dan lembap untuk wanita. Setiap kumpulan produk ini diuji tahap peroksida pada titik pengekstrakan dan selepas enkapsulasi untuk memastikan kesegaran minyak Omega 6.

NORDICS NATURALS Omega Woman with Evening Primrose Oil

RM114.02

Supplemen ini mengandungi 500 mg Omega-3 dan 76 mg GLA. Ia dapat membantu anda untuk mendapatkan kulit berseri dan mencapai keseimbangan hormon. Produk ini dalam bentuk trigliserida unggul dan bukan GMO. 500 mg Omega-3 ini adalah diekstrak dari minyak ikan untuk menyokong keperluan hormon unik wanita dan mempromosikan kulit yang sihat. Setiap kumpulan minyak ikan Nordic Naturals diuji oleh pihak ketiga yang diperakui oleh makmal untuk toksin persekitaran, termasuk logam berat. Semua minyak ikan dalam bentuk trigliserida dan melebihi standard antarabangsa yang paling ketat untuk kesucian dan kesegaran.

Evening primrose oil sangat bagus untuk kesihatan dalaman wanita. Oleh itu, jangan lupa ambillah suplemen tambahan yang mengandungi eveing primrose oil yang dapat membantu fungsi tubuh anda bekerja dengan lebih baik. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat buat anda semua yang masih tercari-cari suplemen yang terbaik buat wanita dan buat diri anda sendiri.

Summary
BLACKMORES Evening Primrose Oil dan 9 Alternatif Yang Berkesan Untuk Kesihatan Wanita
Article Name
BLACKMORES Evening Primrose Oil dan 9 Alternatif Yang Berkesan Untuk Kesihatan Wanita
Description
Evening Primrose Oil (EPO) dibuat daripada biji primrose petang, bunga liar kuning kecil yang terdapat di Amerika Utara dan Eropah. Ia dikenali kerana terbukti sangat bagus untuk kesihatan dalaman wanita.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: