Now Reading
Bismillah 7: Mari Tahu Kelebihannya!

Bismillah 7: Mari Tahu Kelebihannya!

bismillah 7

Setiap tindakan atau perbuatan baik harus dimulakan dengan mengucapkan Bismillah 7 kali. Mengucapkan Bismillah 7 kali mempunyai makna praktikal. Ini bukan ritual. Ini bermaksud bahawa kita memulakan tindakan dengan mencari keberkatan dan keredaan Allah.

Oleh itu, ia adalah salah satu ungkapan yang paling sering diulang-ulang dalam kalangan umat Islam. Menurut Musnad Ahmad, Nabi (Saw.) mengatakan bahawa ucapan atau tindakan yang bermula tanpa mengingati Allah adalah cacat.

Perkataan ‘Bismillah’ bermaksud Dengan nama Allah. Menurut sebuah riwayat, Nabi SAW bersabda: “Setiap pekerjaan yang tidak dimulai dengan Bismillah adalah tidak sempurna”. Versi lain mengatakan: “Setiap pekerjaan yang tidak dimulai dengan Bismillah tidak ada Barakah”. Dalam artikel ini, kita akan melihat mengapa Bismillah sangat bermanfaat bagi orang yang beriman.

Manfaat Bismillah 7

# 1. Bismillah, Permulaan Al-Quran:

Menurut beberapa cendekiawan, Surah Al- Fatihah adalah permulaan dalam al-Quran. Jabir (RA) melaporkan bahawa ketika Bismillaahir Rahmaanir Raheem (dengan nama Allah, yang paling pemurah yang paling penyayang) terungkap, awan-awan memberi jalan dengan bergerak ke Timur, angin berhenti bertiup, lautan menjadi tenang, makhluk-makhluk itu bersiap sedia untuk mendengar, syaitan dilemparkan dengan api dari langit dan Allah (SWT) bersumpah dengan penghormatan-Nya, menyatakan: Sesiapa yang menyebut nama saya (Bismillaahir rahmaanir Raheem) pada apa sahaja, saya pasti akan menyampaikan barakah kepadanya, (Durre Manthoor dan Ibne Katheer).

# 2. Bismillah sebelum wahyu diturunkan:

Ibnu Umar (RA) melaporkan bahawa setiap kali Jibril (AS) membawa Nabi SAW, dia akan terlebih dahulu membaca ‘Bismillahir Rahmanir Raheem’. Ini kerana Bismillah mengandungi tiga nama Allah. (a) Allah yang merupakan nama peribadi-Nya untuk menunjukkan bahawa semua perkara berlaku hanya dengan kehendak Allah. (b) Rahman yang bermaksud pemurah. Allah adalah satu-satunya yang dapat menjauhkan perkara dari kehancuran. (c) Rahim yang bermaksud penyayang. Allah adalah yang paling penyayang dan hanya melalui rahmat-Nya manusia dapat berkembang maju atau berjaya.

# 3. Rasa dekat dengan Allah:

Diriwayatkan dalam Tafsir Roohul Bayaan mengatakan bahawa Allah (SWT) mempunyai tiga ribu nama. Dia mengungkapkan seribu kepada malaikat, seribu kepada para Nabi (AS), tiga ratus disebutkan dalam Taurat, tiga ratus di Zabur, tiga ratus di Injil, dan sembilan puluh sembilan di dalam Al-Quran. Dia telah menyingkat semua nama-Nya menjadi tiga nama yang terkandung dalam Bismillaahir Rahmaanir Raheem. Mereka adalah Allah, Rahman dan Rahim. Oleh itu, sesiapa yang mengucapkan Bismillahir Rahmanir Rahim, seolah-olah dia telah menyebut semua nama Allah.

# 4. Perlindungan terhadap malaikat yang menjaga neraka:

Dilaporkan dari Abdullah bin Mas’ood bahawa: “Bismillahir Rahmanir Raheem” ​​memiliki 19 huruf, dan malaikat di Jahannam mempunyai 19. Sesiapa yang mengatakan Bismillahir Rahmanir Raheem akan dilindungi dari malaikat Jahannam. ” (Tafsir Qurtubi).

# 5. Status yang tinggi di akhirat:

Mengenai hal ini, dilaporkan bahwa Nabi (saw) bersabda: “setiap doa yang dimulai dengan bismillah tidak akan ditolak. Kerana mengatakan Bismillaahir rahmaanir Raheem, timbangan umatku akan menjadi berat pada hari kiamat. Orang lain akan bertanya: ‘Mengapa kebajikan Umat Muhammad begitu berat?’ Para nabi mereka akan berkata: “Dalam ucapan Umat Muhammad ada nama Allah yang mulia sehingga jika ia diletakkan di satu sisi skala, dan dosa seluruh ciptaan diletakkan ke sisi lain maka sisi dengan kebajikan akan lebih berat. “

# 6. Mengucapkan Bismillah sebelum Wudhu:

Abu Hurairah (RA) melaporkan bahawa Nabi SAW bersabda: “Sesiapa yang tidak mengucapkan Bismillah sebelum wudhu, hanya dosa yang dilakukan oleh anggota badan yang dibasuh dengan wudhu yang akan dihanyutkan; dan seseorang yang mengucapkan Bismillah sebelum wudhu, dosa-dosa seluruh tubuh akan dihapuskan. ” (Mishkat)

# 7. Perlindungan terhadap syaitan:

Jabir (RA) melaporkan bahawa Nabi (saw) bersabda: “Sekiranya seseorang mengingati Allah ketika dia memasuki rumahnya dan ketika dia mengambil makanan, syaitan berkata: tidak ada tempat untuk bermalam dan tidak ada makanan. Dan jika dia tidak mengingati Allah ketika dia memasuki rumahnya, syaitan berkata: Saya mendapat tempat untuk bermalam. Dan jika dia tidak mengingati Allah ketika dia mengambil makanan, Syaitan berkata: Saya telah menemui tempat untuk bermalam dan makan malam. ” [Dilaporkan oleh Muslim dan Ahmad]

# 8. Untuk penyembuhan:

Riwayat mengatakan bahawa ketika Utsman bin Abil Aas mengadu kepada Nabi (saw) tentang sakit badan. Nabi (saw) menyuruhnya meletakkan tangannya di bahagian yang sakit, mengucapkan Bismillah tiga kali dan mengucapkan doa: Saya berlindung kepada Allah dan kekuatan-Nya dari apa yang saya rasakan dan ketakutan. Kesakitannya segera hilang.

Jadi setelah mengetahui kelebihan mengucapkan bismillah 7 kali, marilah kita bersama-sama beramal dengan kalimah “Bismillahir Rahmanir Raheem” agar hidup diberkati di dunia dan di akhirat. Selamat beramal!

Sumber:

1) https://quranforkids.com/bismillah-benefits/

2) https://musliminc.com/benefits-of-saying-bismillah-4070

error: Content is protected !!