Now Reading
Bilakah Agaknya Tarikh Buka Sekolah 2022?

Bilakah Agaknya Tarikh Buka Sekolah 2022?

tarikh buka sekolah 2022

Semua sekolah kini ditutup dan semua pelajar hanya mengikuti sesi pembelajaran secara maya di rumah sahaja. Jadi, ramai yang tertanya-tanya, bila tarikh buka sekolah 2022?

Ibu bapa semestinya golongan yang paling tertanya-tanya tentang tarikh buka sekolah 2022 ini. Manakan tidak, ini kerana ibu bapa perlu merancang jadual kerja mereka dan juga perlu menguruskan bajet untuk membeli barang-barang persekolahan anak-anak.

Buat masa sekarang, semua pelajar menjalani sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah. Ini adalah ekoran sekolah yang ditutup akibat wabak Covid-19 yang melanda negara kita. Tetapi sampai bilakah para pelajar harus mengikuti proses PdPR ini. Adakah sekolah akan dibuka untuk tahun 2022 nanti?

KALENDAR DAN TARIKH BUKA SEKOLAH 2022

Menurut Tarikh dan Syarat Sekolah Malaysia 2022, semua sekolah rendah dan menengah akan memulakan sesi pengajaran dan pembelajaran mereka pada tahun 2022. Sesi pembelajaran dan pengajaran ini juga dijadualkan akan berakhir pada bulan November 2022.

Tarikh buka sekolah 2022 sepatutnya bermula pada 3 Januari 2022. Ini kerana 1 Januari 2022 jatuh pada hari Sabtu dan Ahad adalah cuti umum. Jadi, sesi persekolahan sepatutnya bermula pada hari Isnin iaitu 3 Januari 2022.

Walau bagaimanapun, atas sebab Covid-19 yang melanda negara kita sekarang, sebarang perubahan mengenai tarikh buka sekolah 2022 akan ditentukan dan diumumkan semula oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia nanti.

Kalendar seperti gambar yang kami kongsikan di atas diterbitkan dengan kalendar Cuti Sekolah 2022 Malaysia. Kumpulan A merujuk kepada pelajar-prlajar yang berada di negeri Johor, Terengganu, Kelantan, dan juga Kedah.

Kumpulan B pula merujuk kepada mereka yang berada di negeri-negeri selain negeri yang disebut di atas, iaitu negeri Sarawak, Sabah, Labuan, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Putrajaya, Kuala Lumpur, Perak, Pulau Pinang, dan juga Perlis.

Ia dikeluarkan untuk para pelajar berkongsi dan mempersiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan. Walau bagaimanapun, tarikh peperiksaan diberitahu sebagai tentatif dan mungkin berubah.

SEKOLAH DITUTUP AKIBAT COVID-19

Di tengah meningkatnya kes Covid-19 di sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia menggariskan rancangan yang membuatkan pelajar di negara ini tinggal di rumah lebih dari sebulan.

Pelajar akan menjalani cuti Hari Raya selama seminggu mulai 7 Mei dan kemudian akan belajar dari rumah selama dua minggu, selepas itu, rehat jangka panjang dua minggu mereka akan bermula.

Sementara itu, sekolah terpilih ditutup secara ad-hoc setiap kali kes Covid-19 dikesan. Di Pulau Pinang, 20 sekolah ditutup serta enam di Negeri Sembilan dan 15 di Klang, Selangor.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, 23,739 pelajar berusia 12 tahun ke bawah telah dijangkiti Covid-19 tahun ini.

Di Kelantan, di mana kes Covid-19 meningkat, asrama sekolah ditukar menjadi pusat kuarantin untuk pesakit Covid-19, dan ia hanyalah untuk penempatan pelajar yang dijangkiti.

PdPR MENGGANTIKAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SECARA BERSEMUKA

Semasa waktu semua sekolah ditutup ini, semua pelajar menjalani proses pembelajaran secara maya buat sementara waktu.

Pelajar-pelajar tidak kira dari sekolah menengah, sekolah rendah, mahupun penuntut-penuntut di seluruh institusi pengajian tinggi awam dan swasta menjalani sesi PdPR buat sementara waktu ini. Mereka dijangka akan melalui proses PdPR sehinggalah sekolah dan institusi pendidikan dibuka sepenuhnya.

CABARAN BELAJAR MELALUI PROSES PdPR

Rural teachers fear students will be left behind with online classes | Free  Malaysia Today (FMT)

Walaupun pengajaran dan pembelajaran di rumah dilihat seperti satu perkara yang mudah, namun sebenarnya terdapat banyak cabaran untuk melalui proses pembelajaran secara maya ini.

Ramai ibu bapa yang bimbang jika anak-anak mereka tidak dapat belajar dengan fokus dan tidak dapat menerima ilmu dengan berkesan melalui proses ini.

Masalahnya cabaran untuk belajar melalui proses PdPR ini menjadi perhatian kerana pelaksanaan PdPR mempunyai kelemahannya yang tersendiri, termasuk masalah ‘kemiskinan digital’ serta jurang dalam akses ke pendidikan dalam talian, yang menyebabkan banyak pelajar, terutamanya dari kalangan kumpulan B40, tertinggal dalam pelajaran.

Bahkan mereka yang memiliki peranti yang diperlukan dan mempunyai akses internet yang mudah turut mendakwa bahawa anak-anak mereka sukar memberi tumpuan semasa PdPR dibandingkan dengan proses pembelajaran secara bersemuka di sekolah, yang dianggap lebih berkesan.

Beberapa Ahli Parlimen berpendapat bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia harus menyediakan bahan pembelajaran kendiri kepada pelajar dengan pedagogi baru dan fleksibel untuk menangani masalah ini.

Mereka juga prihatin akan pelajar yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini, kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) untuk jangka masa yang lama ketika mereka berada di Tingkatan 4 tahun lalu serta di Tingkatan 5 pada masa ini telah mempengaruhi prestasi dan pembelajaran mereka.

Menurut mereka, sekiranya pelajar lepasan SPM tahun lalu hanya terjejas semasa Tingkatan 5, pelajar tahun ini akan terjejas hampir dua tahun.

CADANGAN UNTUK PROSES PdPR YANG LEBIH BAIK

Ahli-ahli Parlimen juga turut mencadangkan agar Kementerian Pendidikan Malaysia menggunakan sistem ‘Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE)’ untuk mengenal pasti sama ada ia sesuai untuk menutup sekolah tertentu.

Sementara itu, Dr Anuar Ahmad dari Pusat Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengatakan kaedah PdPR harus dijalankan dalam pelbagai bentuk, dan tidak hanya tertumpu pada pembelajaran dalam talian.

Dia mengatakan ini kerana berdasarkan kajian yang dilakukan, hampir 60 peratus pelajar tidak memiliki kemudahan dan peranti internet yang betul.

Menurut Anuar, semua guru juga harus sudah memiliki rencana kontingensi untuk menangani segala kemungkinan, termasuk penutupan sekolah. Perkara ini dipetik daripada kenyataannya seperti di bawah:

“Ini bermaksud jika sekolah ingin ditutup selama 10 hari, semua guru sudah mempunyai satu set nota PdPR sekiranya sekolah ditutup. Sekolah mesti siap dan mempunyai fotokopi siap. Sekiranya sekolah ditutup, mereka boleh mengedarkan nota. (Contohnya) jika ditutup hari ini, esok (nota) mesti diedarkan kepada pelajar.

“Sekiranya kawasan sekolah mempunyai internet dan pelajar dapat membelinya, mereka boleh melakukannya secara dalam talian. Ini (pengedaran nota fizikal) adalah untuk mereka yang tidak mempunyai internet atau tidak mampu membelinya. Oleh itu, apabila nota diedarkan, pelajar akan berlatih dan terus belajar walaupun mereka berada di rumah, “

Selain itu, katanya medium pembelajaran melalui televisyen dan radio, seperti DidikTV, juga perlu diperkemas dan diperluas, agar dapat digunakan secara optimal.

Disebabkan wabak pandemik Covid-19 ini, anda mestilah peka dengan sebarang perubahan mengenai tarikh buka sekolah 2022. Anda dinasihati agar sentiasa maklum dengan apa-apa kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia.

Untuk sementara waktu ini, bantulah anak-anak anda untuk melalui proses PdPR di rumah dan sentiasa jaga kesihatan dan keselamatan diri anda serta keluarga. Semoga artikel mengenai tarikh buka sekolah 2022 ini memberi manfaat untuk anda.

Sumber:

https://malaysiaholiday.com.my/school-holiday/2022

https://www.malaysiakini.com/newsletter/572306

https://malaysia-publicholiday.com/school-holiday/2022

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pdpr-being-implemented-again-some-parents-worried-about-childrens-education-297252

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/01/27/rural-teachers-fear-students-will-be-left-behind-with-online-classes/

error: Content is protected !!