Now Reading
Bilakah Waktu Untuk Period Selepas Bersalin?

Bilakah Waktu Untuk Period Selepas Bersalin?

period selepas bersalin

Terdapat banyak perkara yang akan menjadi pengalaman yang indah semasa mengandung. Antaranya ialah, ibu hamil akan mendapat sembilan bulan cuti dari datang haid atau nama mudahnya ialah datang period. Tetapi setelah bersalin, para ibu hamil pasti tertanya tanya bilakah waktu untuk datang period selepas bersalin?

Kitaran haid ibu hamil akan bergantung kepada sama ada mereka menyusu atau tidak. Malah selepas bersalin, para ibu pasti mendapati period selepas bersalin agak berbeza.

Bilakah Saya Akan Datang Period Selepas Bersalin?

Status penyusuan anda adalah faktor terbesar yang mempengaruhi tempoh anda untuk mendapatkan period pertama selepas bersalin. Ini kerana prolactin iaitu hormon yang bertanggungjawab untuk penghasilan susu ibu telah menekan ovulasi.

Oleh itu, wanita yang menyusu tidak akan datang period dengan cepat kerana prolactin tersebut diperlukan untuk menghasilkan susu ibu dan menekan hormon pembiakan.

Akibatnya, anda tidak akan mengalami ovulasi atau melepaskan telur untuk persenyawaan. Tanpa proses ini, kemungkinan besar anda tidak akan haid.

Period anda biasanya akan kembali sekitar enam hingga lapan minggu selepas anda bersalin sekiranya anda tidak menyusu. Sekiranya anda menyusu, period akan kembali dalam tempoh yang tidak tetap.

Mereka yang mengamalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif mungkin tidak akan datang period sepanjang tempoh mereka menyusu.

“Penyusuan susu ibu yang eksklusif” bermaksud bahawa bayi anda hanya menerima susu ibu anda. Tetapi bagi yang lain, ia mungkin akan kembali setelah beberapa bulan, sama ada mereka menyusu atau tidak.

Sekiranya haid anda kembali dengan cepat selepas bersalin dan anda mengalami kelahiran faraj, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda tidak menggunakan tampon semasa haid pertama anda selepas bayi.

Ini kerana badan anda sedang sembuh dan tampon berpotensi menyebabkan trauma.

Adakah Kitaran Haid Akan Mempengaruhi Susu Badan?

Apabila haid anda kembali, anda mungkin akan melihat beberapa perubahan dalam bekalan susu anda atau reaksi bayi anda terhadap susu ibu. Perubahan hormon yang menyebabkan badan anda mengalami haid juga boleh mempengaruhi susu ibu anda.

Sebagai contoh, anda mungkin melihat penurunan bekalan susu anda atau perubahan seberapa kerap bayi anda ingin menyusu. Perubahan hormon juga boleh mempengaruhi komposisi susu ibu anda dan bagaimana rasanya untuk bayi anda.

Perubahan ini biasanya sangat kecil, namun tidak mempengaruhi kemampuan anda untuk menyusu bayi anda.

Adakah Period Saya Selepas Bersalin Akan Menjadi Tidak Teratur?

Period selepas bersalin mungkin memerlukan masa untuk hormon anda kembali normal terutamanya jika anda menyusu.

Satu kitaran haid mungkin 24 hari, yang berikutnya mungkin 28 hari, dan yang lain mungkin 35 hari. Kitaran anda akan stabil dalam beberapa bulan atau setelah anda berhenti menyusu.

Perbezaan Period Sebelum dan Selepas Bersalin

Apabila haid anda datang selepas bersalin, rasanya sangat berbeza dengan period yang sebelumnya. Tubuh anda perlu menyesuaikan diri dengan kitaran haid yang baru dan symptom yang sedikit berbeza. Antaranya ialah:

 • kekejangan yang mungkin lebih kuat atau lebih ringan daripada biasa
 • gumpalan darah kecil
 • aliran lebih berat
 • kesakitan yang tidak tertahan
 • panjang kitaran yang tidak teratur

Period pertama selepas bersalin mungkin lebih penat daripada yang biasa anda lakukan. Ia mungkin juga datang dengan kekejangan yang lebih kuat, kerana peningkatan jumlah lapisan rahim yang perlu ditumpahkan.

Dalam kes yang jarang berlaku, komplikasi seperti masalah tiroid atau adenomiosis boleh menyebabkan pendarahan berat selepas bersalin.

Adenomyosis adalah penebalan dinding rahim. Wanita yang mengalami endometriosis sebelum hamil sebenarnya mungkin mengalami period yang lebih ringan setelah bersalin.

Apa Simptom Selepas Bersalin Yang Perlu Anda Berhati Hati?

Selepas seorang wanita bersalin, doktor atau bidan harus memberi nasihat mengenai tanda-tanda masalah yang akan datang. Corak pendarahan normal berbeza-beza, bergantung pada kaedah kelahiran, sejarah perubatan wanita, dan faktor individu lain.

Anda mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda:

 • Bertukar lebih daripada satu pad setiap jam
 • Pendarahan yang disertai dengan kesakitan yang tiba-tiba dan teruk
 • Demam secara tiba-tiba
 • Pendarahan berterusan selama lebih dari tujuh hari
 • Gumpalan darah yang lebih besar daripada softball
 • Pelepasan berbau busuk
 • Sakit kepala yang teruk
 • Kesukaran bernafas
 • Sakit semasa membuang air kecil

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini atau apa-apa perkara lain yang membimbangkan anda berkaitan dengan haid anda. Sebilangan gejala ini mungkin menunjukkan adanya jangkitan.

Kesimpulannya, period selepas bersalin pertama mungkin lebih berat dan lebih menyakitkan daripada sebelum kehamilan, atau mungkin lebih ringan dan lebih mudah. Sebilangan wanita mendapat period pertama selepas bersalin sejurus selepas bersalin namun ada yang lain mungkin menunggu berbulan-bulan, terutama jika mereka menyusu. Apabila perubahan dalam period wanita menyakitkan atau mengganggu, lebih baik anda berjumpa dengan doktor yang dapat membantu melegakan simptom ini.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#1

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/postpartum/your-period-after-pregnancy-what-to-expect/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323293#conclusion

https://redaksi.com/4999-haid-tidak-datang-untuk-jangka-masa-yang-lama-tapi-tidak-hamil-ia-akan-beri-kesan-kepada-tulang-anda

error: Content is protected !!