Now Reading
Berat Badan Ideal Mengikut Ketinggian Anda (BMI)

Berat Badan Ideal Mengikut Ketinggian Anda (BMI)

Berat Badan Ideal

Berat badan ideal menunjukkan paras normal kesihatan seseorang kerana berat badan antara indikator menggambarkan jika anda mempunyai kesihatan yang baik atau tidak. Jika anda mempunyai berat badan ideal, maka tahap kesihatan anda mungkin berada di tahap yang baik dan begitulah sebaliknya.

Anda boleh mengukur sama ada anda mempunyai berat badan badan yang ideal atau tidak melalui Body Mass Index(BMI) atau Indeks Jisim Badan. Ia diukur melalui nisbah kiraan berat badan dengan ketinggian. Jika besar nilai BMI, maka anda berisiko kepada penyakit-penyakit seperti sakit jantung, diabetis dan tekanan darah tinggi. Nilai BMI yang kecil juga tidak terkecuali daripada risiko penyakit seperti anemia dan kurang daya ketahanan badan.

Indeks jisim badan (BMI) adalah berat badan seseorang dalam kilogram dibahagi dengan tinggi darab tinggi dalam meter. BMI adalah kaedah pemeriksaan yang murah dan mudah untuk kategori berat badan samaada berat badan rendah, berat badan sihat, berat badan berlebihan, dan kegemukan. BMI tidak mengukur lemak badan secara langsung, tetapi BMI secara sederhana berkorelasi dengan ukuran lemak badan yang lebih langsung. Tambahan pula, BMI berkorelasi kuat dengan pelbagai hasil metabolik dan penyakit seperti ukuran kegemukan badan yang lebih langsung

Untuk mengetahui kategori nilai BMI, Kementerian Kesihatan Malaysia telah membahagikan kepada 4 bahagian mengikut formula (kg/m²);

Kurang dari 18.5 – Kurang berat badan.

Kurang berat badan tidak bermaksud anda selamat dari sebarang masalah kesihatan. Anda berisiko mendapat masalah kesihatan seperti keletihan yang kronik, anemia dan penurunan daya tahan badan dari jangkitan.

18.5 – 22.9 – Normal.

Terus amalkan gaya hidup sihat dengan mengawal pemakanan yang seimbang dan bersenam.

23 – 26.9 – Lebih berat badan.

Anda terdedah dengan risiko dijangkiti penyakit kronik seperti sakit jantung dan diabetis jenis 2. Adalah dinasihatkan untuk segera mengubah gaya hidup anda atau dapatkan nasihat daripada doktor untuk menurunkan berat badan dengan selamat.

Lebih dari 27 – Obesiti.

Pada tahap ini, anda sangat berisiko dihidap penyakit-penyakit kronik. Kualiti hidup anda juga akan berkurang selain pergerakan yang terhad. Masih belum terlambat untuk anda berunding dengan pakar kesihatan untuk membantu anda mengubah gaya hidup secara sihat dan selamat. Anda pasti dapat mencapai berat badan ideal anda.

Anda juga boleh mengira sendiri BMI anda. Anda cuma perlukan kiraan berat badan anda dalam kilogram(kg) dan ketinggian anda dalam meter(m)

Sebagai contoh;

Berat badan: 70kg

Ketinggian: 1.7m

Cara pengiraannya, (kg÷m²);

            70÷(1.7×1.7)=24.22

Kiraan BMI menunjukkan 24.22, iaitu lebih berat badan. Oleh itu, anda bolehlah mula mengambil langkah untuk menurunkan berat badan anda ke tahap yang ideal. Formula kiraan BMI ini hanya sesuai untuk golongan dewasa berusia 18 hingga 64 tahun. Golongan yang tidak sesuai menggunakan kiraan ini ialah kanak-kanak, ibu mengandung dan juga atlet yang berotot serta orang dewasa yang berumur 65 tahun ke atas.

Selepas mengetahui BMI anda, anda bolehlah merancang diet dan senaman yang sesuai agar anda boleh mencapai berat badan yang ideal sekaligus menjauhkan diri daripada pelbagai penyakit kronik.

Seberapa baik BMI sebagai petunjuk kegemukan badan?


Korelasi antara BMI dan kegemukan badan cukup kuat, tetapi walaupun dua orang mempunyai BMI yang sama, tahap kegemukan badan mereka mungkin berbeza

Secara umum,

 • Pada BMI yang sama, wanita cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada lelaki.
 • Pada BMI yang sama, orang kulit hitam mempunyai lemak badan yang lebih sedikit daripada pada kulit putih dan orang Asia mempunyai lemak badan yang lebih banyak daripada pada orang kulit putih.
 • Pada BMI yang sama, orang tua, rata-rata, cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada orang dewasa yang lebih muda.
 • Pada BMI yang sama, atlet mempunyai lemak badan yang lebih sedikit daripada yang bukan atlet.

Ketepatan BMI sebagai penunjuk kegemukan badan juga kelihatan lebih tinggi pada orang yang mempunyai tahap BMI dan lemak badan yang lebih tinggi. Walaupun, seseorang dengan BMI yang sangat tinggi (35 kg / m2) berkemungkinan besar mempunyai lemak badan yang tinggi, BMI yang agak tinggi boleh menjadi hasil dari lemak badan yang tinggi atau jisim badan yang tinggi (otot dan tulang). Penyedia penjagaan kesihatan yang terlatih harus melakukan penilaian kesihatan yang sesuai untuk menilai status dan risiko kesihatan seseorang.

Apakah kesan kesihatan obesiti bagi orang dewasa?


Orang yang mengalami kegemukan berisiko tinggi untuk banyak penyakit dan masalah kesihatan, termasuk yang berikut:

 • Semua penyebab kematian (kematian)
 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Kolesterol LDL tinggi, kolesterol HDL rendah, atau tahap trigliserida tinggi (dislipidemia)
 • Diabetes jenis 2
 • Penyakit jantung koronari
 • Pukulan
 • Penyakit pundi hempedu
 • Osteoartritis (kerosakan tulang rawan dan tulang di dalam sendi)
 • Apnea tidur dan masalah pernafasan
 • Keradangan kronik dan peningkatan tekanan oksidatif19,20
 • Sebilangan barah (endometrium, payudara, kolon, ginjal, pundi hempedu, dan hati)
 • Kualiti hidup yang rendah
 • Penyakit mental seperti kemurungan klinikal, kegelisahan, dan gangguan mental yang lain21,22
 • Kesakitan badan dan kesukaran dengan fungsi fizikal

Oleh itu, adalah penting untuk kita semua mengawal berat badan melalui amalan hidup sihat. Hidup sihat itu bergantung kepada pemakanan, mental dan latihan senaman. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda!SUMBER

https://www.webmd.com/diet/body-bmi-calculator

https://www.healthline.com/health/how-much-should-i-weigh

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/in-depth/bmi-calculator/itt-20084938

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323586

error: Content is protected !!