berapa hari selepas bersama boleh mengandung

Anda pasti tertanya berapa hari selepas bersama boleh mengandung bukan? Kehamilan adalah proses yang dipelajari melalui sains dan masa.

Jawapan ringkas bagi berapa hari selepas bersama boleh mengandung ialah ovum (sel telur wanita) dan sperma boleh bertemu dalam beberapa minit hingga 12 jam setelah ejakulasi. Tetapi untuk melihat garis kedua ujian kehamilan, anda masih mempunyai beberapa rintangan untuk dilalui.

Inilah lebih lanjut mengenai bagaimana pembiakan berfungsi dalam istilah yang sangat mudah.

Bilakah Persenyawaan Berlaku?

Persenyawaan berlaku apabila telur dan sperma bertemu di tiub fallopio. Untuk ini berlaku, seorang wanita mesti berada di waktu suburnya. Ini bermakna bahawa dia hampir atau telah mencapai ovulasi – saat setiap kitaran haid apabila telur dilepaskan dari ovari.

Sebiji telur hanya dapat disenyawakan antara 12 hingga 24 jam selepas dilepaskan. Selepas itu, ia mula pecah, hormon beralih, dan akhirnya, tempoh bermula kitaran berikutnya.

Walaupun sepertinya kemungkinan sperma untuk mencapai telur cukup tipis, pertimbangkan jumlah sperma. Diperkirakan ejakulasi mengandungi sehingga 280 juta sel sperma dan dalam keadaan ideal, sperma sebenarnya hidup selama beberapa hari di dalam saluran pembiakan.

Hubungan seks tanpa perlindungan yang dilakukan dalam masa kira-kira 5 hari ovulasi boleh menyebabkan sperma menunggu dan bersedia untuk persenyawaan. Dengan kata lain, anda mungkin hamil setelah melakukan hubungan seks hampir seminggu sebelum ovulasi sekiranya sperma yang sihat sudah berasa di tempat terakhir untuk persenyawaan.

Di sisi lain, persenyawaan dapat terjadi dengan segera setelah melakukan hubungan seks. Pakar mengatakan bahawa sperma dapat menavigasi rahim dan saluran tuba untuk mencapai telur secepat 30 minit selepas ejakulasi.

Bilakah Implantasi Berlaku?

Selepas persenyawaan, zigot baru menyusuri tiub fallopio dan mengalami perubahan yang luar biasa. Ia berkembang menjadi morula dan kemudian blastokista. Setelah mencapai tahap blastosista, ia siap untuk ditanam di lapisan rahim dan terus tumbuh menjadi embrio.

Implantasi sangat penting untuk mencapai kehamilan. Tanpanya, blastokista akan pecah dan dikeluarkan dengan selaput rahim yang lain sepanjang haid anda.

Bagi masa, implantasi biasanya berlaku antara hari 6 ke 10 hari selepas persenyawaan. Gejala yang mungkin anda alami adalah ringan dan merangkumi perkara seperti kekejangan dan pendarahan ringan. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mungkin tidak mengalami sebarang gejala.

Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung Akan Bermula?

Setelah embrio yang ditanam mula menghasilkan hormon (yang langsung), gejala kehamilan mungkin bermula.

Gejala awal termasuklah:

  • Haid tidak berlaku. Sekiranya haid anda lewat, anda mungkin hamil. Hormon yang dihasilkan oleh embrio yang tumbuh memberi isyarat kepada otak untuk mengekalkan lapisan rahim.
  • Perubahan pada payudara anda. Payudara anda mungkin terasa lembut atau bengkak pada sentuhan kerana perubahan hormon.
  • “morning sickness”. Walaupun simptom ini biasanya bermula sebulan atau lebih selepas implantasi, ia mungkin timbul lebih awal bagi beberapa wanita. Anda mungkin mengalami loya dengan atau tanpa muntah.
  • Kerap ke bilik mandi. Ginjal anda mengalami overdrive semasa mengandung kerana ditugaskan untuk memproses cecair tambahan kerana peningkatan jumlah darah. Ini bermaksud anda akan kerap membuang air kecil.
  • Penat. Anda mungkin merasa letih pada awal kehamilan. Hormon, sekali lagi adalah penyebabnya. Khususnya, hormon progesteron boleh membuatkan anda menjadi sangat letih.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini atau menganggap anda hamil, ada baiknya anda melakukan ujian kehamilan di rumah.

Bila Boleh Dapatkan Keputusan Positif Ujian Kehamilan?

Ujian kehamilan di rumah mencari human chorionic gonadotrophin (hCG) dalam air kencing anda. Ini dihasilkan selepas implan telur, tetapi tidak pada tahap yang dapat dikesan sehingga 6 hingga 14 hari selepas persenyawaan. Hasil yang paling boleh dipercayai akan bermula bila tempoh haid anda terlepas, kerana semua kitaran adalah unik.

Anda boleh membeli ujian kehamilan di pasar raya, kedai ubat atau dalam talian. Ikuti semua arahan dan berjumpalah dengan doktor anda jika anda mempunyai hasil yang positif atau jika anda mempunyai hasil yang negatif tetapi haid anda tidak bermula.

Dalam beberapa kes, anda mungkin ingin mengambil ujian kehamilan melalui ujian darah, yang dapat mengesan tahap hormon kehamilan hCG yang lebih rendah.

Semoga perkongsian tentang berapa hari selepas bersama boleh mengandung ini dapat memberi input baharu kepada anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-long-does-it-take-to-get-pregnant-after-sex#how-early-can-you-test

https://dt5791cimcbcl.cloudfront.net/ketahui-13-tanda-tanda-awal-kehamilan-sebelum-buat-pengesahan-dengan-doktor/

Tagged: