Now Reading
Berak Berdarah – Simptom, Punca, Diagnosis, Rawatan

Berak Berdarah – Simptom, Punca, Diagnosis, Rawatan

blood in stool

Gambaran keseluruhan berak berdarah.

Darah di dalam najis boleh menakutkan anda, sama ada anda mengetahuinya semasa membersih diri selepas buang air besar atau dari ujian yang diperintahkan oleh doktor anda. Walaupun darah dalam najis mungkin menunjukkan anda mempunyai masalah serius tetapi anda perlu mengetahui mengenai kemungkinan punca berak berdarah dan apa yang harus anda dan doktor anda lakukan setelah mengetahui puncanya.

Warna darah yang anda lihat sebenarnya dapat menunjukkan dari mana datangnya pendarahan.

 • Darah merah terang biasanya bermaksud pendarahan yang rendah pada usus besar atau rektum anda;
 • Darah merah gelap atau merah maroon mungkin disebabkan pendarahan lebih tinggi dalam usus besar atau usus kecil; dan
 • Melena (najis gelap dan berwarna tar) sering menunjukkan pendarahan di perut, seperti pendarahan dari ulser.

Kadang kala, pendarahan rektum tidak dapat dilihat oleh mata kasar dan hanya dapat dilihat melalui mikroskop. Pendarahan jenis ini biasanya dijumpai semasa ujian makmal sampel najis.

Simptom Berak Berdarah

Sebilangan besar punca berak berdarah dapat dirawat dan tidak serius. Dalam beberapa kes, berak berdarah boleh menjadi gejala penyakit yang serius, seperti barah kolorektal. Oleh kerana ia adalah sukar untuk mengetahui punca anda di rumah, adalah lebih baik untuk menghubungi doktor anda jika anda mengalami berak berdarah.

Beberapa gejala yang mungkin anda alami dengan berak berdarah termasuk:

 • Merasa sakit dan/tekanan di dubur;
 • Nampak darah merah terang di dalam atau di najis, seluar dalam, tisu tandas atau di dalam mangkuk tandas anda;
 • Mempunyai najis berwarna merah, maroon atau hitam;
 • Mempunyai najis yang mempunyai penampilan seperti tar;
 • Mengalami kekeliruan mental;
 • Rasa pening; dan
 • Pengsan.

Dalam beberapa kes yang lebih serius, berak berdarah boleh menyebabkan gejala kejutan. Sekiranya anda mengalami gejala kejutan, segera hubungi 911 dan dapatkan bantuan. Gejala kejutan boleh merangkumi:

 • Mengalami penurunan tekanan darah secara tiba-tiba;      
 • Mempunyai degupan jantung yang cepat;
 • Tidak dapat membuang air kecil; dan
 • Hilang kesedaran.

Punca Berak Berdarah

Saluran gastrointestinal (GI) anda mengalir dari mulut ke rektum anda. Sebarang darah di saluran pencernaan anda akhirnya akan meninggalkan badan anda melalui najis anda (pergerakan usus). Apabila pendarahan berlaku lebih tinggi di saluran pencernaan,ia memerlukan sedikit masa untuk darah yang dimetabolisme dikeluarkan, sehingga darahnya gelap atau bahkan hitam. Ini dipanggil melena atau najis tarry. Darah dari saluran pencernaan anda yang lebih dekat ke rektum anda lebih segar, jadi lebih cenderung kelihatan merah terang atau maroon.

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan darah di dalam najis, tetapi yang paling biasa adalah buasir dan fisur dubur, air mata kecil di lapisan dubur. Punca pendarahan biasa di bahagian bawah saluran pencernaan anda termasuk:

 • Ulser;
 • Kanser kolon;
 • Penyakit radang usus;
 • Polip, pertumbuhan kecil di dinding usus;
 • Diverticulitis, kantung di sepanjang dinding usus;dan
 • Prolaps rektum, bahagian kecil dinding rektum menonjol dari dubur.

Beberapa penyebab pendarahan yang lebih biasa dari saluran GI atas termasuk:

 • Ulser;
 • Pembesaran urat di esofagus (varises esofagus) atau perut (varises perut);
 • Trauma di kerongkongan;
 • Gastritis, keradangan lapisan perut; dan
 • Gastroenteritis, radang perut dan usus

Diagnosis Berak Berdarah

Setelah mendapat sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal, doktor boleh memerintahkan ujian untuk menentukan punca pendarahan. Ujian mungkin merangkumi:

Pembasuhan nasogastrik. Ujian yang boleh memberitahu doktor anda sama ada pendarahan di saluran pencernaan atas atau bawah. Prosedurnya melibatkan membuang isi perut melalui tiub yang dimasukkan ke dalam perut melalui hidung. Sekiranya perut tidak mengandungi bukti darah, pendarahan mungkin telah berhenti atau lebih mungkin terjadi pada saluran pencernaan bawah.

Esophagogastroduodenoscopy (EGD). Prosedur yang melibatkan memasukkan endoskopi, atau tiub fleksibel dengan kamera kecil di hujungnya, melalui mulut dan ke bawah esofagus ke perut dan duodenum. Doktor boleh menggunakan ini untuk mencari sumber pendarahan. Endoskopi juga dapat digunakan untuk mengumpulkan sampel tisu kecil untuk diperiksa di bawah mikroskop (biopsi).

Kolonoskopi. Prosedur yang serupa dengan EGD kecuali ruang lingkup dimasukkan melalui rektum untuk melihat usus besar. Seperti EGD, kolonoskopi dapat digunakan untuk mengumpulkan sampel tisu ke biopsi.

Enteroskopi. Prosedur yang serupa dengan EGD dan kolonoskopi yang digunakan untuk memeriksa usus kecil. Dalam beberapa kes, ini melibatkan menelan kapsul dengan kamera kecil di dalamnya yang menghantar gambar ke monitor video ketika melalui saluran pencernaan.

X-ray Barium. Prosedur yang menggunakan bahan kontras yang disebut barium untuk membuat saluran pencernaan muncul pada sinar-X. Barium boleh ditelan atau dimasukkan ke dalam rektum.

Pengimbasan radionuklida. Prosedur yang melibatkan penyuntikan sejumlah kecil bahan radioaktif ke vena dan kemudian menggunakan kamera khas untuk melihat gambar aliran darah di saluran pencernaan untuk mengesan di mana pendarahan berlaku.

Rawatan Berak Berdarah

Seorang doktor boleh menggunakan salah satu daripada beberapa teknik untuk menghentikan pendarahan yang serius. Selalunya endoskopi digunakan untuk menyuntik bahan kimia ke tempat pendarahan, merawat tempat pendarahan dengan arus elektrik atau laser, atau menggunakan jalur atau klip untuk menutup saluran pendarahan. Sekiranya endoskopi tidak mengawal pendarahan, doktor boleh menggunakan angiografi untuk menyuntik ubat ke saluran darah untuk mengawal pendarahan.

Di samping menghentikan pendarahan dengan segera, rawatan ini melibatkan menangani punca pendarahan agar tidak kembali. Rawatan berbeza-beza bergantung pada puncanya dan mungkin termasuk ubat-ubatan seperti antibiotik untuk merawat H. pylori, ubat untuk mengurangkan asid di dalam perut, atau ubat anti-radang untuk merawat kolitis. Pembedahan mungkin diperlukan untuk menghilangkan polip atau bahagian usus besar yang rosak akibat barah, diverticulitis, atau penyakit radang usus.

Walau bagaimanapun, ini semua bergantung kepada puncanya, rawatan mungkin mudah yang boleh anda lakukan sendiri. Ini termasuk makan makanan berserat tinggi untuk melegakan sembelit yang boleh menyebabkan dan memburukkan buasir dan fisur dubur, dan mandi Sitz, yang bermaksud duduk di air suam untuk melegakan fisura dan buasir.

Doktor anda akan menetapkan atau mengesyorkan rawatan berdasarkan diagnosis.

Sumber artikel :

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/14612-rectal-bleeding

https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#:~:text=Bright%20red%20blood%20or%20maroon,determine%20the%20cause%20of%20bleeding.

https://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/when-to-see-a-doctor-for-blood-in-stool

error: Content is protected !!