benjolan ketiak

Apa itu benjolan ketiak?

Benjolan ketiak biasanya merujuk kepada pembengkakan atau pembesaran salah satu kelenjar getah bening axillary yang terletak di bawah lengan (ketiak). Kelenjar getah bening adalah sekumpulan sel imun yang sangat kecil yang merupakan bahagian penting dalam sistem limfa badan, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun badan anda. Badan anda bergantung pada sistem limfa untuk melawan kuman, jangkitan, dan zat tidak normal, seperti sel barah.

Terdapat lebih daripada 600 kelenjar getah bening di seluruh badan, tetapi yang paling sering membesar atau membengkak adalah di leher, di bawah dagu, di bawah lengan, dan di pangkal paha. Kelenjar getah bening yang membesar di bawah lengan anda boleh berlaku akibat jangkitan, keganasan, dan gangguan autoimun.

Kelenjar getah bening juga dikenali sebagai limfadenitis, limfadenopati atau kelenjar bengkak. Mereka boleh terjadi pada mana-mana kumpulan umur atau populasi, tetapi umumnya berlaku pada kanak-kanak.

Benjolan ketiak akibat jangkitan virus sering pulih baik dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, beberapa jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau patogen lain memerlukan rawatan perubatan. Benjolan ketiak juga boleh menjadi tanda barah payudara. Dapatkan rawatan perubatan segera jika benjolan ketiak telah wujud selama lebih dari dua minggu, semakin membesar, atau berwarna merah, lembut, keras, atau bentuknya tidak teratur

Apakah gejala yang akan terjadi dengan benjolan ketiak?

Gejala ketulan ketiak yang paling jelas adalah benjolan itu sendiri. Benjolan dapat berukuran dari sangat kecil hingga cukup besar.

Tekstur ketulan ketiak mungkin berbeza mengikut apa yang menyebabkannya. Sebagai contoh, cyst, jangkitan atau pertumbuhan lemak mungkin terasa lembut ketika disentuh. Walau bagaimanapun, fibroadenoma dan tumor barah mungkin terasa keras dan tidak bergerak.

Sebilangan orang mungkin mengalami kesakitan dengan ketulan ketiak. Benjolan yang menyakitkan sering dikaitkan dengan jangkitan dan reaksi alergi, yang menyebabkan ketulan lebih lembut. Jangkitan kelenjar getah bening juga boleh menyebabkan ketulan yang menyakitkan di ketiak.

Jangkitan boleh menyebabkan gejala berikut berlaku pada ketiak ketiak:

 • bengkak di seluruh kelenjar getah bening di dalam badan;
 • demam; dan
 • berpeluh malam.

Benjolan yang berubah ukuran secara beransur-ansur atau tidak hilang mungkin merupakan gejala keadaan yang lebih serius seperti:

 • kanser payudara;
 • limfoma; dan
 • leukemia.

Ketulan ketiak berlaku pada lelaki dan wanita dari semua peringkat umur dan kebanyakannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, wanita harus mengetahui ketegangan kawasan ketiak kerana mereka mungkin menunjukkan gejala barah payudara.

Wanita harus melakukan pemeriksaan payudara sendiri setiap bulan dan berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan rutin. Sekiranya seorang wanita menemui benjolan, dia harus segera melaporkan benjolan itu kepada doktornya.

Seorang lelaki secara amnya boleh menunggu untuk berjumpa doktor kecuali mereka melihat tanda amaran yang menunjukkan bahawa benjolan itu serius. Ini kerana lelaki cenderung tidak menemui benjolan di ketiak yang disebabkan oleh barah payudara. Walaupun jarang berlaku, lelaki juga boleh menghidap barah payudara.

Apa yang  punca menyebabkan ketulan ketiak?

Punca utama benjolan ketiak yang paling biasa adalah jangkitan tempatan di payudara, lengan, atau ketiak itu sendiri, seperti folikulitis kerana folikel rambut yang dijangkiti. Gangguan sistem imun dan beberapa jenis barah, seperti barah payudara, juga boleh menyebabkan ketulan ketiak akibat kelenjar getah bening yang membengkak.

Punca jangkitan benjolan ketiak

Benjolan ketiak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dapat dikaitkan dengan komplikasi serius dan berpotensi mengancam nyawa jika jangkitan tidak segera ditangani dengan antibiotik. Punca jangkitan benjolan ketiak termasuk:

 • Abses (poket tisu yang dijangkiti);
 • Jangkitan bakteria, seperti jangkitan streptokokus atau staphylococcal;
 • Demam calar kucing (jangkitan bakteria dari calar atau digigit kucing yang membawa bakteria);
 • Cacar air (jangkitan virus varicella-zoster);
 • Folliculitis (folikel rambut yang dijangkiti atau meradang);
 • Jangkitan kulat;
 • HIV / AIDS;
 • Limfadenitis (jangkitan bakteria pada kelenjar getah bening);
 • Mastitis (jangkitan tisu payudara);
 • Mononukleosis (jangkitan virus);
 • Kayap (jangkitan virus varicella-zoster); dan
 • Vaksinasi untuk pelbagai penyakit virus, termasuk campak, gondok dan rubella.

Diagnosis

Hanya doktor yang dapat menentukan sama ada benjolan ketiak itu serius atau tidak. Seorang doktor mungkin dapat mendiagnosis puncanya hanya dengan pemeriksaan yang biasa. Dalam kes lain, doktor boleh meminta pesakitnya untuk mengawasi benjolan dengan teliti dan memeriksa perubahan dari masa ke masa.

Doktor juga akan memerintahkan ujian tambahan untuk membantu menyingkirkan sebab-sebab lain, seperti reaksi alergi, jangkitan, dan barah. Ujian ini mungkin merangkumi:

 • ujian alahan;
 • bilangan darah lengkap yang mengukur bilangan sel darah merah dan putih;
 • biopsi mengeluarkan sekeping tisu kecil dari benjolan untuk diuji; dan
 • X-ray dada atau payudara (mamogram)

Benjolan yang tidak berbahaya mungkin tidak memerlukan tindakan selanjutnya tidak seperti benjolan yang menyakitkan.

Rawatan

Orang ramai mempunyai ketulan ketiak yang tidak memerlukan rawatan. Doktor hanya boleh mengawasi benjolan dan meminta pesakitnya untuk melaporkan sebarang perubahan yang mereka alami.

Bagi orang yang mempunyai benjolan ketiak yang tidak memerlukan rawatan selanjutnya, doktor mungkin akan mengesyorkan rawatan di rumah. Sebilangan besar rawatan ini boleh dibeli secara dalam talian, seperti:

 • kompres hangat atau pek haba;
 • krim; dan
 • ubat penahan sakit, seperti ibuprofen.

Benjolan yang disebabkan oleh reaksi alahan akan hilang ketika alergen dikeluarkan. Sekiranya benjolan disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor mungkin akan memberi antibiotik untuk jangkitan tersebut. Benjolan ketiak akan semakin kecil dan akhirnya hilang.

Prosedur yang mudah mungkin diperlukan untuk menghilangkan ketulan atau cyst berlemak dan biasanya prosedur ini selalunya cepat dan tidak berisiko.

Sumber artikel :

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317047#outlook

https://www.healthgrades.com/right-care/symptoms-and-conditions/underarm-lump

Tagged: