bayu puteri apartment

Bayu Puteri apartment adalah sebuah pangsapuri kos sederhana yang terletak di tanah bertingkat tinggi di bandar Bandar Puteri Puchong. Pangsapuri bertingkat tinggi ini dikelilingi oleh rumah teres. Pangsapuri ini adalah pengembangan Flora Development iaitu anak syarikat IOI Properties yang telah selesai pada tahun 2008.

Puteri Bayu terdiri daripada dua blok 16 tingkat dengan jumlah keseluruhan 250 unit. Terdapat dua jenis unit yang tersedia, tetapi dengan reka bentuk susun atur yang sama dengan satu unit menjadi gambar cermin yang lain, dengan ukuran binaan 900 sf.

Ciri-Ciri Unit Puteri Bayu Apartment

 1. Unit sudut dilengkapi dengan tingkap tambahan.
 2. Dibina dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi.
 3. Terdapat lapan unit setiap tingkat iaitu empat unit pertengahan dan empat unit sudut.
 4. Setiap tingkat dilengkapi dengan 2 buah lif.
 5. Setiap unit mempunyai halaman dan balkoni.
 6. Puteri Bayu dilengkapi dengan kemudahan kondominium, yang kebanyakannya terletak di antara dua blok.

Puteri Bayu Apartment juga dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan lain untuk keselesaan penghuni. Kemudahan yang disediakan merangkumi kolam renang, taman permainan kanak-kanak, tadika, gimnasium dan dewan serbaguna.

Anda tidak perlu risau mengenai tempat meletakkan kenderaan, kerana apartment ini juga memperuntukkan tempat letak kereta di setiap unit dan yang paling penting keselamatan dijamin dengan pasukan keselamatan 24 jam.

Puteri Bayu adalah sebahagian daripada pembangunan bersepadu Bandar Puteri oleh IOI. Perbandaran ini dirancang untuk menjadi sebuah bandar berdikari dengan IntelliCity iaitu sebuah pusat perniagaan canggih yang terletak di tengah-tengah kota ini.

Selain pusat perniagaan, bandar ini dilengkapi dengan banyak kemudahan lain seperti kedai makan, pusat membeli-belah dan bank.Penghuni yang mempunyai anak-anak yang bersekolah tidak perlu risau kerana terdapat banyak sekolah yang berhampiran dengan apartment ini.

Antara sekolah yang terletak hanya beberapa minit dari Puteri Bayu ialah iaitu SK Puchong Batu 14, Sekolah KAFA Integrasi Nabilah / Hidayat, SRJK Han Ming, SMK Puchong dan SJKT Puchong.

Tambahan lagi, lokasi apartment ini sangat dekat dengan pasar raya, jadi penghuni tidak perlu pergi ke tempat yang jauh untuk membeli barang keperluan. Puteri Mart Puchong dan Giant Hypermarket Bandar Puteri adalah antara pasar raya yang paling dekat iaitu sekitar tujuh minit perjalanan dari apartment.

Puteri Bayu terletak dengan strategik melalui banyak jalan dalaman, memberikan kemudahan akses kepada penduduk ke lebuh raya utama seperti Lebuhraya Damansara, Puchong (LDP), lebuh raya Bukit Jalil dan Lebuhraya KL, Seremban. Perhentian bas terdekat adalah di pinggir pembangunan di luar sekolah SRJK LDP.

Butiran Harta Puteri Bayu Apartment

Nama: Puteri Bayu (juga dikenali sebagai Bayu Puteri)

Alamat: Jalan Puteri 11/1, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor

Pemaju: Flora Development (anak syarikat IOI Properties)

Tarikh Siap: Januari 2008

Jenis: Pangsapuri

Tempoh: Hak milik

Bilangan Blok: 2

Bilangan Tingkat: 16

Bilangan Unit: 250

Bilangan Bilik Tidur: 3

Bilangan Bilik Air: 2

Built-up: 900 sf

Bayaran Penyelenggaraan: RM0.15 psf

Harga Pelancaran: RM129,800 – RM169,800

Harga Subsale: Dari RM385,000

Sewa: Dari RM1,100

Kemudahan Yang Disediakan Di Puteri Bayu Apartment

 • Kolam renang
 • Taman permainan kanak-kanak
 • Tadika
 • Dewan serbaguna
 • Kedai serbaneka
 • Pejabat penyelenggaraan
 • Keselamatan 24 jam
 • Gimnasium

Analisis Mengenai Puteri Bayu Apartment

Walaupun Puteri Bayu dibina dengan kemudahan kondominium, ia juga harus dilengkapi tempat letak kereta yang berbumbung, kerana apartmen ini hanya mempunyai tempat letak kereta yang terbuka di dalam kompleks. Walau bagaimanapun, terdapat kawasan tempat letak kereta tepat di depan kondominium iaitu di hadapan pintu masuk yang mudah untuk pengunjung.

Seperti biasa, tempat letak kereta adalah masalah umum bagi sebuah pangsapuri berkos rendah dan sederhana. Disebabkan isu kekurangan tempat letak kereta, sebilangan besar penghuni dengan lebih daripada satu kenderaan perlu meletakkan kenderaan mereka di luar kondominium seperti yang dapat dilihat pada waktu malam setelah waktu bekerja.

Keadaan ini tekah menyebabkan kesesakan lalu lintas terutama pada waktu puncak. Walau bagaimana pun, Puteri Bayu adalah pangsapuri yang bagus untuk diduduki kerana terletak di puncak bukit dan berhampiran dengan hutan simpan memberikan penduduk pemandangan indah dan udara segar.

Kesimpulan

Demikianlah serba sedikit maklumat mengenai Puteri Bayu Apartment yang harus anda tahu. Ia adalah sebuah pangsapuri berkos rendah dan sederhana yang sesuai diduduki golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Setiap penghuni di mana-mana tempat tinggal pasti ingin hidup dengan selesa dan aman dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan. Jadi, pangsapuri Puteri Bayu ini juga baik untuk diduduki kerana lengkap dengan kemudahan-kemudahan seperti tempat letak kereta dan keselamatan 24 jam. Selain itu, ia juga dekat dengan sekolah-sekolah dan pasar raya untuk kemudahan mobiliti penghuni.

Sumber:

https://www.starproperty.my/selangor/puchong/bandar-puteri-puchong/puteri-bayu/property-insights/2177

Summary
Bayu Puteri Apartment Sebuah Pangsapuri Berkos Rendah Dan Sederhana
Article Name
Bayu Puteri Apartment Sebuah Pangsapuri Berkos Rendah Dan Sederhana
Description
Bayu Puteri apartment adalah sebuah pangsapuri kos sederhana yang terletak di tanah bertingkat tinggi di bandar Bandar Puteri Puchong. Pangsapuri bertingkat tinggi ini dikelilingi oleh rumah teres. Pangsapuri ini adalah pengembangan Flora Development iaitu anak syarikat IOI Properties yang telah selesai pada tahun 2008.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: