Now Reading
Bayi Sembelit: Apakah Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan?

Bayi Sembelit: Apakah Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan?

Bayi sembelit

Sembelit yang berlaku pada bayi yang berumur kurang dari satu tahun adalah perkara biasa, namun ia boleh merisaukan ibu bapa bayi tersebut. Kadang kala, bayi anda tidak mengalami sembelit, namun mereka cuma memerlukan masa untuk mengatur jadual sendiri untuk membuang air besar.

Biasanya, najis bayi lembut dan mudah dilalui. Oleh itu, walaupun bayi tidak mengalami sembelit, kekerapan membuang air besar mereka mungkin tidak teratur.

Walaubagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, sembelit mungkin disebabkan oleh kekurangan saraf atau masalah struktur pada usus besar bawah. Bayi anda boleh diuji untuk keadaan ini jika doktor anda merasa perlu.

Simptom Sembelit Yang Dihadapi Oleh Bayi

Sekiranya bayi anda mempunyai najis yang lembut dan sering berlaku setiap 4 hingga 5 hari, mereka mungkin baik-baik saja. Namun, jika sebaliknya, anda harus berbincang dengan doktor sekiranya mereka mengalami symptom berikut:

 • Tidak kerap membuang air besar

Kekerapan membuang air besar yang dialami oleh bayi setiap hari akan turun naik, terutamanya semasa anda memperkenalkan makanan baru. Sekiranya anak anda tidak membuang air besar selama beberapa hari dan mempunyai najis yang keras, mereka mungkin mengalami sembelit.

Sembelit didefinisikan bukan hanya oleh kekerapan buang air besar, tetapi juga oleh konsistensinya.

 • Kesakitan ketika meneran

Sekiranya anak anda mengalami tekanan semasa buang air besar, ini mungkin merupakan tanda sembelit. Bayi yang sembelit sering menghasilkan najis seperti tanah liat yang sangat keras.

Najis keras sukar dilalui, jadi mungkin mereka cuba untuk meneran lebih kuat. Mereka juga mungkin cerewet dan menangis ketika buang air besar.

 • Darah di dalam najis

Sekiranya anda melihat kesan darah merah terang pada najis anak anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa anak anda mengalami kesukaran untuk membuang air besar.

 • Perut bengkak

Perut yang bengkak boleh menjadi tanda sembelit. Kembung dan tekanan yang disebabkan oleh sembelit boleh membuat perut anak anda terasa bengkak dan kaku.

 • Tidak mahu makan

Bayi anda mungkin merasa cepat kenyang jika mereka mengalami sembelit. Mereka juga mungkin enggan makan kerana rasa tidak selesa yang semakin meningkat.

Rawatan Untuk Menghilangkan Sembelit Bayi Anda

Sekiranya anda melihat tanda-tanda sembelit, anda boleh mencuba beberapa strategi untuk memberi kelegaan kepada bayi anda. Ini termasuk:

 • Menukar susu

Sekiranya bayi anda disusui, anda boleh mencuba menyesuaikan diet anda. Bayi anda mungkin peka terhadap sesuatu yang anda makan, yang boleh menyebabkan sembelit.

Bayi yang diberi susu botol mungkin mendapat manfaat daripada jenis formula yang berbeza, sekurang-kurangnya sehingga sembelit hilang. Bayi mungkin sensitive terhadap bahan bahan tertentu yang boleh menyebabkan sembelit.

 • Gunakan makanan pejal

Sebilangan makanan pejal boleh menyebabkan sembelit, tetapi yang lain juga dapat memperbaikinya. Sekiranya baru-baru ini anda mula memberi makanan padat kepada bayi anda, cubalah tambahkan beberapa makanan berserat tinggi, seperti:

 1. Brokoli
 2. Buah pir
 3. Buah pic
 4. Buah epal tanpa kulit

Anda juga boleh memberi biji-bijian yang dimasak, seperti barli, gandum, atau quinoa. Roti bijirin penuh, keropok, dan bijirin dedak juga mampu untuk membantu menghilangkan sembelit.

 • Memberi lebih banyak cecair

Penghidratan yang betul sangat penting untuk pembuangan air besar yang kerap. Air dan susu sangat bagus untuk memastikan bayi anda sentiasa terhidrat.

Untuk bayi yang berusia lebih dari 6 bulan, jus buah atau sekali sekala dapat membantu untuk bayi anda membuang dengan lebih senang dan selesa.

Namun, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor anda sebelum memberi bayi anda di bawah 6 bulan selain susu ibu atau formula.

 • Galakkan senaman

Pergerakan mampu untuk mempercepat pencernaan, yang dapat membantu menggerakkan sesuatu melalui badan dengan lebih cepat. Sekiranya anak anda belum berjalan, basikal kaki mungkin berguna.

 • Urut

Urutan perut dan perut bawah yang lembut boleh merangsang usus untuk membuang air besar. Lakukan beberapa urutan sepanjang hari, sehingga anak anda berjaya membuang air besar.

Sila Bercakap Dengan Pakar Pediatrik Anda

Sekiranya anda keliru atau bimbang tentang masalah bayi anda, jangan ragu ragu untuk menghubungi pakar pediatrik anak anda. Dalam hampir semua kes, sembelit anak anda akan hilang dengan sendiri atau dengan rawatan semula jadi.

Namun, sekiranya rawatan semula jadi tidak berjaya, anda boleh meminta nasihat atau cadangan doktor. Doktor anda juga akan dapat membantu anda mengetahui tanda-tanda dan simptom lain (seperti demam) yang boleh menjadi punca masalah yang lebih besar yang mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Sumber

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/constipation-infant

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-constipation#1

https://www.healthline.com/health/childrens-health/remedies-for-baby-constipation#signs

error: Content is protected !!