Now Reading
Barbiecore ialah trend baharu yang nostalgia dan kita boleh dapat inspirasi daripadanya?

Barbiecore ialah trend baharu yang nostalgia dan kita boleh dapat inspirasi daripadanya?

Barbiecore mungkin dikelaskan induk dalam hiasan dalaman yang berwarna merah jambu, tetapi pakar menjelaskan mengapa ia lebih serba boleh daripada itu. Ingin tahu lebih lanjut? Teruskan membaca!

Cottagecore, carnivalcore, cluttercore – terdapat pelbagai jenis trend hiasan rumah yang berlegar-legar di fikiran untuk memberi inspirasi kepada kami agar kami seronok dengan hiasan kami. Tetapi kami masih terfikir tentang perkara yang terbaharu iaitu Barbiecore.

‘Barbiecore’ baru-baru ini muncul sebagai trend dalaman dan fesyen yang popular, sebahagian besarnya diilhamkan oleh filem Barbie. Ya betul, barbie yang kita selalu tengok masa kecil tu! Kecintaan terhadap merah jambu telah diperkukuhkan oleh kafe Jimmy Choo yang baru dibuka – iaitu terdiri daripada warna merah jambu neon dan emas dari atas ke bawah.

Tetapi filem itulah yang boleh dikatakan telah melahirkan estetika merah jambu 90-an, yang kini memberi inspirasi kepada pilihan reka bentuk dalaman di seluruh dunia.

Apakah maksud Barbiecore?


Seperti namanya, Barbiecore diinspirasikan oleh wanita itu sendiri, anak patung Mattel yang paling popular, Barbie.

Trend yang menceriakan adalah warna merah jambu, merah jambu dan lebih lagi merah jambu – serta semua warna warna yang bersebelahan juga. Contohnya seperti magenta, oren terang dan merah jambu pastel yang lebih cair (pastel).

‘Ianya wajar untuk mengatakan trend ini bukan untuk mereka yang lembut hati,’ Tash Bradley, Ketua Reka Bentuk Dalaman dan Psikologi Warna Lick mengakui. ‘Ia adalah satu trend yang berani dan nostalgia di mana anda perlu bersedia untuk menonjolkan diri.’

Walaupun ia mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya, namun trend Barbiecore ialah idea untuk berseronok dengan secara dalaman juga.

Pakar trend Etsy, Dayna Isom Johnson, menjelaskan, ‘Penggalak mood yang menjadi trend selepas beberapa tahun kebelakangan ini, ‘Barbiecore’ juga adalah tentang menonjolkan warna-warna terang – terutamanya merah jambu yang terang khas diinspirasi daripada anak patung itu, dalam kehidupan seharian .

‘Barbiecore’ trend ialah peluang yang baik untuk bereksperimen dengan motif yang pelbagai juga. Contohnya seperti hati, bunga aster dan coretan untuk membawa sentuhan nostalgia zaman kanak-kanak ke rumah anda.’

Bagaimana untuk memasukkan trend Barbiecore ke dalam rumah anda

Jangan risau, mengambil inspirasi daripada trend ini tidak semestinya bermakna anda perlu mengubah rumah anda seratus peratus menjadi replika kehidupan sebenar rumah impian Barbie.

Seperti mana-mana trend, anda boleh memilih seberapa banyak aspek rupa yang anda suka di rumah anda sendiri, dan menonjolkannya dengan cara yang lebih besar, atau dalam pilihan reka bentuk yang lebih kecil dan lebih banyak pilihan.

Jika anda berasa berani dan yakin, Dayna mencadangkan, ‘Trend ini merangkumi sepenuhnya kemaksimaan dan menonjolkan ‘semuanya’ – jadi jangan takut untuk memasukkan seberapa banyak warna merah jambu yang anda boleh ke dalam ruang anda.’

Ketua Reka Bentuk, Lou Petersen, turut mencadangkan bahawa aksesori boleh menjadi cara yang bagus ke arah trend yang rancak ini, tanpa perlu menggunakan ruang tamu berwarna merah jambu sepenuhnya.

‘Anda boleh sama ada menukar semuanya, seperti yang dilakukan Barbie sendiri, dengan mengecat dinding dengan warna merah jambu, atau mengekalkannya dan memilih hiasan neutral dan menggunakan perabot dan aksesori yang berwarna merah jambu ,’ katanya. ‘Aksesori dan sentuhan kemasan adalah kunci untuk menyempurnakan nostalgia trend Barbiecore.’

‘Bayangkan kusyen sofa putih gebu dan karpet, meja kaca, kemasanemas – dan mengikat hiasan bulu putih, bola disko dan telefon merah jambu sekolah lama untuk benar-benar mengembalikan perasaan 90-an itu.’

error: Content is protected !!