Now Reading
Bakteria – Apa itu bakteria dan apa yang mereka lakukan.

Bakteria – Apa itu bakteria dan apa yang mereka lakukan.

Bakteria

Bakteria merupakan mikroskopik, organisma bersel tunggal yang wujud dalam kalangan berjuta-juta bakteria itu sendiri, di setiap ruang persekitaran, juga turut terdapat di dalam mahu pun di luar organisma lain. Sebilangan bakteria berbahaya, tetapi kebanyakannya berfungsi untuk tujuan yang berguna. Mereka menyokong pelbagai bentuk kehidupan, baik tumbuhan dan haiwan, dan bakteria turut digunakan dalam proses industri dan perubatan.

Bakteria dianggap sebagai organisma pertama yang muncul di bumi, kira-kira 4 bilion tahun yang lalu. Fosil tertua yang diketahui berasal dari organisma seperti bakteria. Bakteria boleh menggunakan sebilangan besar sebatian organik dan sebilangan anorganik sebagai makanan, dan sebahagiannya mampu hidup dalam apa jua keadaan sama ada lembap, kering, panas atau sejuk. Minat yang semakin meningkat terhadap fungsi mikrobioma usus memberi penerangan baru mengenai peranan bakteria dalam kesihatan manusia.

Apakah Bakteria?

Bakteria adalah organisma sel tunggal yang bukan tumbuh-tumbuhan atau haiwan. Biasanya panjang bakteria berukuran beberapa mikrometer dan wujud bersama di dalam komuniti berjuta-juta. Satu gram tanah biasanya mengandungi kira-kira 40 juta sel bakteria. Satu mililiter air tawar biasanya menyimpan kira-kira satu juta sel bakteria. Bumi dianggarkan menyimpan sekurang-kurangnya 5 juta bakteria, dan sebahagian besar biomas bumi dianggap terdiri daripada bakteria.

Jenis-Jenis

Terdapat banyak jenis bakteria. Salah satu cara untuk mengklasifikasikannya adalah mengikut bentuk. Terdapat tiga bentuk asas.

 • Sfera: Bakteria berbentuk seperti bola disebut cocci, dan bakteria tunggal adalah coccus. Contohnya termasuk kumpulan streptococcus, yang menjadi punca “radang tekak.”
 • Bentuk batang: Ini dikenali sebagai bacilli (bacillus tunggal). Beberapa bakteria berbentuk batang melengkung. Ini dikenali sebagai vibrio. Contoh bakteria berbentuk batang termasuk Bacillus anthracis (B. anthracis), atau antraks.
 • Spiral: Ini dikenali sebagai spirilla (spirillus tunggal). Sekiranya gegelungnya sangat ketat mereka dikenali sebagai spirochetes. Leptospirosis, penyakit Lyme, dan sifilis berpunca daripada bakteria berbentuk ini.

Terdapat banyak variasi dalam setiap kumpulan bentuk.

Struktur

Sel bakteria berbeza dengan sel tumbuhan dan haiwan. Bakteria adalah prokariota, yang bermaksud mereka tidak mempunyai inti.

Sel bakteria merangkumi:

 • Kapsul: Lapisan yang terdapat di bahagian luar dinding sel pada beberapa bakteria.
 • Dinding sel: Lapisan yang terbuat dari polimer yang disebut peptidoglycan. Dinding sel yang memberikan bakteria bentuknya. Ia terletak di luar membran plasma. Dinding sel lebih tebal di beberapa bakteria, yang disebut bakteria Gram positif.
 • Membran plasma: Terdapat dalam dinding sel. Ia menghasilkan tenaga dan mengangkut bahan kimia. Membran itu telap, yang bermaksud bahawa bahan boleh melaluinya.
 • Sitoplasma: Zat agar-agar di dalam membran plasma yang mengandungi bahan genetik dan ribosom.
 • DNA: Ia mengandungi semua petunjuk genetik yang digunakan dalam pengembangan dan fungsi bakteria. Ia terletak di dalam sitoplasma.
 • Ribosom: Di sinilah protein dibuat, atau disintesis. Ribosom adalah zarah kompleks yang terdiri daripada butiran kaya RNA.
 • Flagellum: Ia digunakan untuk pergerakan, untuk mendorong beberapa jenis bakteria. Terdapat beberapa bakteria yang boleh mempunyai lebih daripada satu Flagellum.
 • Pili: Lampiran seperti rerambut ini di bahagian luar sel yang membantu bakteria untuk melekat pada permukaan dan memindahkan bahan genetik ke sel lain. Ini dapat menyumbang kepada penyebaran penyakit kepada manusia.

Bakteria dalam kesihatan dan penyakit manusia

Bakteria memberikan kebaikan kepada kesihatan manusia, namun ia juga memudaratkan kesihatan manusia. Contohnya, bakteria komensal, atau “mesra”, berkongsi ruang dan sumber dalam badan kita dan cenderung dalam memberikan manfaat.

Usus manusia adalah tempat yang selesa untuk bakteria, dengan kandungan nutrien yang banyak menjadi sumber makanan yang tersedia untuk mereka. Bakteria usus dan mikroorganisma lain, seperti strain E.coli dan Streptococcus yang bermanfaat, membantu pencernaan, mencegah penjajahan oleh patogen berbahaya, dan membantu mengembangkan sistem ketahanan badan. Selain daripada itu, beberapa bakteria yang menjadi punca masalah kepada usus dan dikaitkan dengan keadaan penyakit tertentu. Sebagai contoh, pesakit dengan penyakit Crohn memiliki peningkatan tindak balas imun terhadap bakteria usus.

Bakteria lain boleh menyebabkan jangkitan. Beberapa bakteria – mulai dari kumpulan A Streptococcus, Clostridium perfringens (C. perfringens), E. coli dan S. aureus boleh menyebabkan jangkitan tisu lembut yang jarang-jarang berlaku tetapi memberi kesan yang teruk ia disebut nekrotizing fasciitis (kadang-kadang disebut bakteria pemakan daging). Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), jangkitan ini mempengaruhi tisu di sekitar otot, saraf, lemak dan saluran darah; ia dapat diubati, sekiranya dapat dikenalpasti dengan lebih awal.

Pembiakan

Sebilangan besar bakteria membiak dengan proses yang disebut pembelahan binari. Dalam proses ini, sel bakteria tunggal, yang disebut “induk,” membuat salinan DNAnya dan bertambah besar dengan menggandakan kandungan selnya. Sel kemudian berpisah, menolak bahan pendua dan membuat dua sel “anak perempuan” yang serupa.

Beberapa spesies bakteria, seperti cyanobacteria dan firicutes, membiak melalui pemula. Dalam kes ini, sel anak tumbuh sebagai cabang ibu bapa. Ia bermula sebagai nub kecil, tumbuh sehingga ukurannya sama dengan induknya, dan berpisah.

DNA yang dijumpai pada ibu bapa dan keturunan setelah pembelahan atau pemula binari adalah sama. Oleh itu, sel bakteria memperkenalkan variasi ke dalam bahan genetiknya dengan mengintegrasikan DNA tambahan, selalunya dari persekitarannya, ke dalam genomnya. Ini dikenali sebagai pemindahan gen mendatar; variasi genetik yang dihasilkan memastikan bahawa bakteria dapat menyesuaikan diri dan bertahan ketika persekitarannya berubah.

Terdapat tiga cara pemindahan gen mendatar berlaku: transformasi, transduksi dan konjugasi.

Transformasi adalah proses pemindahan gen mendatar yang paling biasa dan berlaku apabila serpihan DNA pendek ditukar antara penderma dan penerima. Transduksi, yang biasanya hanya berlaku di antara bakteria yang berkait rapat, memerlukan penderma dan penerima untuk memindahkan DNA dengan berkongsi reseptor permukaan sel. Konjugasi memerlukan hubungan fizikal antara dinding sel bakteria; DNA dipindahkan dari sel penderma ke penerima. Melalui konjugasi, sel bakteria dapat memindahkan DNA ke sel eukariotik (organisma pelbagai sel). Bantuan konjugasi dalam penyebaran gen ketahanan antibiotik.

Rintangan antibiotik

Antibiotik biasanya digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Namun, dalam beberapa tahun terakhir, penggunaan antibiotik yang tidak betul dan tidak perlu telah mendorong penyebaran beberapa jenis bakteria tahan antibiotik.

Dalam kes ketahanan terhadap antibiotik, bakteria berjangkit tidak lagi rentan terhadap antibiotik yang berkesan sebelumnya. Menurut pakar kajian, sekurang-kurangnya 2 juta orang yang dijangkiti bakteria tahan antibiotik setiap tahun, yang boleh menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 23,000 orang.

MRSA, sebagai contoh, adalah salah satu jenis bakteria tahan antibiotik yang terkenal; ia menentang metisilin dan antibiotik lain yang digunakan untuk merawat jangkitan Staphylococcus, yang diperoleh terutamanya melalui sentuhan kulit. Jangkitan MRSA boleh berlaku di tempat rawatan kesihatan seperti hospital dan rumah jagaan, di mana ia boleh menyebabkan jangkitan paru-paru atau jangkitan dalam darah. MRSA juga merebak kepada masyarakat, terutamanya dalam keadaan di mana terdapat banyak kulit yang terdedah, melalui sentuhan fizikal sekeliling, dan penggunaan peralatan secara berkongsi – misalnya, di kalangan atlet, di tempat tatu, di pusat jagaan harian dan juga sekolah.

Penghidap MRSA selalunya mengalami jangkitan kulit yang serius. Faktor penting dalam memerangi ketahanan antibiotik adalah berhati-hati dengan penggunaannya. Menurut pakar, pengambilan antibiotik dengan cara terkawal adalah penting bagi memastikan kita terhindar daripada penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Diharap perkongsian kali ini dapat menambahkan lagi info kepada anda. Semoga ianya bermanfaat!

SUMBER:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/157973

https://www.livescience.com/51641-bacteria.html

error: Content is protected !!