doa mudah bersalin

Bakal ibu harus amalkan doa mudah bersalin ini kerana sebilangan besar wanita hamil bimbang akan kesakitan semasa bersalin, terutama sekali ibu. Kebanyakan wanita melaporkan bahawa kesakitan mereka semasa melahirkan adalah teruk atau tidak dapat ditoleransi, dan kajian lain melaporkan tahap sekitar 37%. Ini lebih tinggi daripada wanita berbilang yang hanya 20.7% merasakan kesakitan yang teruk.

Stesen janin yang rendah pada wanita adalah penyebab rangsangan sakit pelvis dan serviks oleh kepala janin, dan oleh itu, mereka mengalami kesakitan yang lebih besar daripada wanita berbilang.

Selain itu, kekurangan pengalaman sebelumnya juga menjadi penyebab peningkatan kesakitan fisiologi yang disebabkan oleh pengecutan rahim.

Kekurangan pengetahuan menyebabkan minda mereka meningkatkan ketakutan dan kegelisahan daripada pada gilirannya menyebabkan ketegangan dalam badan, yang seterusnya menyebabkan lebih banyak ketakutan dan kesakitan.

Pengabaian faktor-faktor kerohanian dan budaya membuat seorang wanita merasa bahawa dia berada dalam lingkungan yang tidak dikenali, yang memperburuk ketakutan dan kesakitan yang mempengaruhi sikap mereka terhadap kesakitan melahirkan.

Tingkah laku kesakitan bergantung pada intensiti dan kekerapan kesakitan. Kesakitan bersalin yang teruk sering menyebabkan tingkah laku kesakitan yang nampaknya tidak terkawal yang mungkin memberi kesan negatif kepada ibu dan janin.

Dalam Islam, umat Islam mempercayai Surah Al-Quran (QS) At-taghabun, 64: 11 bahawa perkara-perkara yang ditentukan (termasuk rezeki, penyakit, kelahiran, kematian, dan semua malapetaka dan kejadian dalam hidup) datang dari Allah, atau semua yang berlaku adalah dengan izin Allah.

Oleh itu, wanita Muslim tidak menganggap rasa sakit akibat kerja sebagai bentuk hukuman melainkan sebagai cara penebusan dosa seseorang, dan melahirkan adalah mulia (jihad). Namun, umat Islam digalakkan untuk mencari perawatan, bersabar, dan berdoa dan meminta pertolongan dari Allah ketika dalam kesakitan.

Namun, terdapat beberapa doa yang boleh diamalkan oleh para ibu antaranya ialah:

SURAH ANBIYA AYAT 89

Doa yang dibaca oleh Nabi Yunus ketika berada di dalam perut ikan Nun. Harapannya, anak dalam kandungan juga dapat keluar dengan mudah seperti mana ikan Nun tersebut memuntahkan Nabi Yunus keluar dari perutnya. Malah, doa ini juga sesuai dibaca ketika kita berada dalam kesusahan, agar Allah beri jalan keluar dari kesusahan tersebut dan permudahkan segala urusan.

doa mudah bersalin
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”.

SURAH AL-IMRAN AYAT 38

“Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya:” Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan”.

Sekiranya bakal ibu amalkan doa mudah bersalin ini sebelum proses kelahiran, bakal ibu akan merasa lebih yakin untuk melahirkan.

Dari kajian yang ada, hanya terapi zikir (perbuatan berbakti dalam Islam di mana frasa pendek atau doa berulang kali dibacakan secara senyap di dalam fikiran atau dengan lantang seperti Alhamdulillah, Subhanallah, Allahuakbar, Astagfirullah, dll.) Telah dikenal pasti di kawasan kesihatan orang dewasa dan mental.

Dalam perawatan bersalin, hanya mendengarkan Al-Quran dan ini menjadikan pesakit pasif. Terdapat beberapa bukti saintifik mengenai kecekapan dan keberkesanan berdoa aktif (membaca Al-Quran semasa kehamilan) mengenai sakit bersalin dan bukan intervensi holistik.

Oleh itu, bakal ibu harus amalkan doa mudah bersalin ini supaya dapat membentuk minda yang kuat dan positif.

Ini telah mendorong pengkaji untuk menyelidiki masalah ini. Membangunkan program sebagai program holistik mempunyai tujuan untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan tingkah laku kesakitan untuk menjadikannya sangat diperlukan untuk melahirkan dengan cara semula jadi.

Tambahan pula, Hadis Tirmidzi nombor 3479 (Dari Abu Hurairah r.a, Nabi Muhammad saw mengatakan “berdoa kepada Allah dengan yakin akan dikabulkan, Allah tidak menjawab doa dari hati yang lalai.”

Oleh itu, mereka yang mendoakan kesakitan mereka cenderung berubah positif dalam tingkah laku kesakitan, kerana semakin sakit, semakin menyerahkan diri kepada Allah. Mereka menyerahkan diri kepada Allah berpendapat bahawa hanya Allah yang berkuasa untuk segala sesuatu (termasuk mengurangkan kesakitan) dan sebagai sumber tenang dalam hidup seperti dalam QS Asy-syuara 26: 217.

Berdoa dalam  Islam dapat mengalihkan perhatian tindakan yang bertindak balas oleh otak secara langsung untuk menutup pintu, dan menghalang kenaikan nociceptor ke otak, dan kemudian untuk menghilangkan rasa sakit.

Maka sekiranya bakal ibu mengamalkan doa mudah bersalin, perhatian terhadap kesakitan dapat dialihkan kepada keyakinan untuk menyerah diri kepada Allah.

Berdoa dengan menumpukan perhatian dan menumpukan perhatian kepada Allah, menghasilkan perubahan dalam peraturan saraf dalam rembesan hormon pituitari dengan meningkatkan hipotalamus endorfin dan menghalang GABA (bahan kimia) di CNS dapat meningkatkan serotonin untuk meningkatkan pengeluaran melatonin hormon neuro.

Melatonin terbukti menekan CNS memodulasi fungsi autonomi, metabolik, endokrin, dan kekebalan tubuh, dan dengan demikian, memediasi perubahan peraturan global dalam pelbagai keadaan tingkah laku termasuk menghasilkan keadaan tenang untuk mengurangkan kesakitan buruh dan meningkatkan tingkah laku kesakitan. Semoga bakal ibu dapat mengamalkan doa mudah bersalin yang disarankan agar proses kelahiran dipermudahkan.

 RUJUKAN

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6485027/

https://www.nursingcenter.com/ce_articleprint?an=00005721-201107000-00003

https://www.kelabmama.com/doa-mudah-bersalin/

Summary
Bakal ibu harus amalkan doa mudah bersalin ini.
Article Name
Bakal ibu harus amalkan doa mudah bersalin ini.
Description
Bakal ibu harus amalkan doa mudah bersalin ini kerana sebilangan besar wanita hamil bimbang akan kesakitan semasa bersalin, terutama sekali para ibu. Kebanyakan wanita melaporkan bahawa kesakitan mereka semasa melahirkan adalah teruk atau tidak boleh ditoleransi, dan kajian lain melaporkan tahap sekitar 37%.
Author
Tagged: