bahu terpisah
Bahu terpisah yang juga dikenali sebagai pemisahan akromioklavikular (acromioclavicular - AC), adalah ligamen terkehel yang melekatkan tulang selangka ke akromiom, iaitu bahagian paling tinggi bagi tulang belikat.

Bahu terpisah yang juga dikenali sebagai pemisahan akromioklavikular (acromioclavicular – AC), adalah ligamen terkehel yang melekatkan tulang selangka ke akromiom, iaitu bahagian paling tinggi bagi tulang belikat. Kejadian terseliuh ini boleh menjadi separa, dengan pemisahan yang minimum daripada tulang selangka dan akromion, atau pemisahan penuh tulang selangka dan akromion. Selain itu, rawatan yang dibuat adalah berdasarkan jumlah anjakan yang dilihat pada sinar-X.

Kecederaan ini biasanya berlaku disebabkan pukulan langsung ke bahagian sisi (di luar) bahu, atau terjatuh dalam kedudukan tangan atau siku yang terlentang. Kecederaan sendi akromioklavikular adalah satu perkara biasa dalam bidang sukan dan aktiviti berbasikal.

Simptom Bahu terpisah

Gejala masalah kesihatan ini termasuklah: 

  • Kesakitan melampau sebaik sahaja kecederaan berlaku.
  • Kelembutan pada bahu dan tulang selangka.
  • Bengkak.
  • Lebam.
  • Bahu yang cacat.

Bagi mendiagnosis bahu yang terpisah atau bahu yang terkehel, doktor akan melakukan pemeriksaan terperinci terhadap anda. Anda mungkin memerlukan sinar-X (X-ray) untuk mengetepikan faktor tulang patah dan syarat-syarat lain.

Punca Bahu terpisah

Punca yang paling lazim terjadinya masalah bahu terpisah adalah pukulan ke titik bahu atau jatuh secara terus di bahagian bahu anda. Kecederaan boleh meregangkan atau merosakkan ligamen yang memegang tulang selangka pada tulang belikat anda.

Diagnosis Bahu terpisah

Biasanya, bahu yang terpisah dapat dikenal pasti semasa ujian fizikal dibuat. Doktor boleh menggunakan sinar-X bahu atau kajian pengimejan lain untuk mengesahkan diagnosis dan mengkaji tahap kecederaan yang anda alami.

Faktor Risiko Bahu terpisah

Mengambil bahagian dalam sukan yang memerlukan sentuhan, seperti bola sepak dan hoki, atau dalam sukan yang melibatkan kejatuhan seperti sukan ski yang menuruni bukit, gimnastik dan bola tampar mungkin meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kecederaan bahu terpisah.

Rawatan Bahu terpisah

Kebanyakan orang mendapat pemulihan sepenuhnya selepas rawatan konservatif. Pemisahan yang kecil biasanya boleh menyembuhkan dalam masa beberapa minggu. Namun, bagi kes yang lebih teruk, ia mungkin mengambil masa selama beberapa minggu hingga beberapa bulan untuk sembuh. Anda juga mungkin mempunyai benjolan yang ketara pada bahu yang terjejas, tetapi ia tidak sepatutnya mempengaruhi keupayaan anda untuk menggunakan bahu itu.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang dipreskripsikan seperti acetaminophen (Tylenol, yang lain), ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) dan natrium naproxen (Aleve) boleh membantu meringankan kesakitan bahu.

Terapi

  • Rehat. Elakkan aktiviti yang menambahkan lagi kesakitan bahu anda, terutamanya yang melibatkan pergerakan menyilang lengan yang sakit itu ke hadapan badan anda. Anda juga mungkin mahu mengurangkan pergerakan lengan buat sementara untuk mengurangkan tekanan dari bahu anda dan mempercepatkan penyembuhan.
  • Ais. Ais boleh mengurangkan kesakitan dan bahu yang bengkak. Gunakan pek sejuk selama 15 hingga 20 minit pada satu masa.
  • Terapi fizikal. Latihan regangan dan latihan kekuatan boleh membantu mengembalikan kekuatan dan gerakan di bahu anda.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/separated-shoulder/symptoms-causes/syc-20354049

https://www.webmd.com/fitness-exercise/dislocated-separated-shoulder#1

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17909-separated-shoulder

Summary
Bahu terpisah (Seperated shoulder) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Bahu terpisah (Seperated shoulder) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Bahu terpisah atau pemisahan akromioklavikular, adalah ligamen terkehel yang melekatkan tulang selangka ke akromiom, bahagian tulang belikat paling tinggi .
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: