Now Reading
Bagaimana shisha buruk buat anda?

Bagaimana shisha buruk buat anda?

Bagaimana shisha buruk untuk anda

Merokok shisha, juga disebut ‘narghile’, ‘water pipe’, ‘hookah’ atau merokok ‘hubble bubble’ ini berasal dari Timur Tengah dan kawasan-kawasan tertentu di Asia, tetapi baru-baru ini menjadi lebih popular di negara United Kingdom terutamanya pada golongan muda.

Ini adalah cara merokok tembakau melalui mangkuk dengan hos atau tiub yang bersambung. Tiub ini mempunyai penutup mulut yang digunakan perokok untuk menghirup asap.

Apa yang ada dalam shisha?

Shisha biasanya mengandungi tembakau yang kadangkala dicampurkan dengan buah atau gula ‘molasses’. Rasa yang popular termasuklah epal, strawberi, pudina dan cola. Kayu, arang batu atau arang dibakar dalam paip shisha untuk memanaskan tembakau dan menghasilkan asap.

Kesan shisha dan bahan kimia toksik

Dalam sesi merokok shisha yang biasanya berlangsung selama 30 atau lebih minit, pengguna akan menyedut banyak asap yang dipenuhi dengan sejumlah besar zarah pada kepekatan yang lebih tinggi berbanding asap rokok.

Walaupun perbandingan langsung antara shisha dan rokok mempunyai beberapa batasan, satu sesi penggunaan shisha biasanya menghasilkan pendedahan karbon monoksida yang jauh lebih besar daripada satu batang rokok.

Malah, pendedahan jangka pendek terhadap karbon monoksida dalam shisha adalah toksik dan boleh mengganggu keupayaan senaman.

Sebagai tambahan kepada karbon monoksida, asap shisha juga mengandungi bahan kimia lain yang berpotensi menjadi berbahaya serta boleh mempengaruhi sistem kardiovaskular, termasuk nikotin, bahan pencemaran udara, zarah tertentu, bahan kimia organik yang mudah menguap, hidrokarbon aromatik ‘polycyclic’, ‘arcolein’, plumbum, ‘cadmium’ dan arsenik.

Bagaimanakah shisha itu berbahaya?

Shisha sering mengandungi jenis tembakau yang sama seperti yang terdapat dalam rokok. Ini bermaksud perokok shisha berisiko mengalami masalah kesihatan yang sama dengan perokok biasa, seperti kanser dan penyakit jantung.

Oleh itu, merokok shisha boleh menyebabkan kesan berbahaya seperti berikut:

Kanser

Perokok shisha nampaknya menyerap kepekatan asap toksik yang lebih tinggi barbanding perokok biasa. Ini sebahagiannya berlaku disebabkan ciri-ciri cara merokok shisha diamalkan seperti frekuensi pembengkakan dan kedalaman penyedutan berbanding merokok yang biasa. Biasanya, satu sesi shisha mengambil masa sehingga satu jam, di mana pengguna boleh menyedut sehingga 200 kali jumlah asap yang disedut daripada sebatang rokok.

Selain itu, walaupun air di dalam paip shisha bertindak sebagai penapis, ia sebenarnya tidak berkesan untuk menghilangkan produk beracun yang tinggi, seperti karbon monoksida, logam berat dan karsinogen yang terdapat dalam asap yang dihasilkan oleh shisha.

Penyakit jantung

Toksin dari asap shisha memasuki aliran darah dan menyumbang kepada aterosklerosis yang seterusnya mengeras dan menyempitkan arteri. Lapisan arteri juga boleh menjadi rosak akibat asap yang menyebabkan pengumpulan deposit lemak (ateroma) serta boleh menyempitkan arteri. Perubahan ini justeru  menyebabkan banyak komplikasi kardiovaskular seperti angina, kegagalan jantung kongestif, serangan jantung atau strok.

Merokok shisha memberikan jumlah nikotin yang hampir sama kepada pengguna seperti rokok kerana itulah ketagihan nikotin adalah akibat yang tidak mengejutkan. Nikotin juga merangsang pengeluaran adrenalin sehingga meningkatkan tekanan darah, membuat jantung bekerja lebih keras serta meningkatkan risiko serangan jantung atau strok.

Penyakit berjangkit

Terdapat juga risiko yang berkaitan dengan cara merokok shisha dipraktikkan secara sosial. Alat ini biasanya dihisap di bar khas dan penutup mulut yang disediakan mungkin tidak bersih untuk digunakan kerana cara pembersihan yang tidak betul. Oleh itu, penggunaannya berisiko menyebabkan penyakit berjangkit termasuk bakteria oleh tuberkulosis, kulat oleh aspergillus (mempengaruhi paru-paru), helicobacter (bertanggungjawab untuk ulser perut) dan virus oleh herpes dan hepatitis.

Adakah shisha lebih selamat daripada rokok?

Merokok shisha tidaklah lebih selamat daripada menghisap rokok. Ramai orang berpendapat bahawa pengambilan asap tembakau melalui air menjadikan shisha kurang berbahaya daripada rokok, tetapi itu tidak benar.

Dalam sesi shisha biasa (kira-kira berlangsung selama 1 jam), seorang perokok shisha dapat menyedut racun yang sama dengan perokok yang merokok lebih daripada 100 batang rokok. Seperti merokok, racun ini menjadikan perokok shisha berisiko menghidap penyakit jantung dan masalah peredaran darah, kanser, ketagihan nikotin dan kesan kesihatan yang lain.

Shisha dan asap rokok

Asap terpakai (juga dikenali sebagai asap pasif) adalah ketika anda menghirup asap shisha daripada orang lain. Asap terpakai dari paip shisha adalah berbahaya kerana ia masih mengandungi bahan berbahaya seperti karbon monoksida, bahan kimia toksik dan zarah beracun.

Walaupun anda menggunakan shisha bebas tembakau, asapnya masih menghasilkan toksin dalam kadar yang sama atau lebih besar daripada asap shisha berasaskan tembakau.

Bagaimana untuk berhenti merokok shisha?

Sekiranya anda memutuskan untuk berhenti menggunakan shisha, maka anda telah membuat keputusan yang baik untuk kesihatan anda. Ia mungkin sukar, tetapi ada bantuan yang tersedia untuk anda.

Buat temujanji dengan doktor atau jururawat yang terlatih. Beberapa farmasi juga menawarkan program untuk berhenti merokok. Mereka akan membantu anda mencari jalan terbaik untuk berhenti merokok dan mencadangkan terapi penggantian ubat atau nikotin.

Sekiranya anda berjuang untuk berhenti, ia mungkin membantu untuk memperhatikan situasi mana yang membuatkan anda ingin merokok. Jika anda selalu merokok ketika tertekan, letih atau minum alkohol, buatlah sesuatu akan masa-masa ini agar anda dapat mengembangkan cara baru untuk mengatasinya.

Walaupun anda pernah mencuba dan gagal sebelumnya, setiap permulaan yang baru adalah penting.

Petua mudah

  • Tetapkan tarikh berhenti dan beritahu rakan dan keluarga anda. Ini akan membantu anda mematuhinya.
  • Sediakan makanan ringan dan minuman yang sihat agar anda tidak tergoda untuk mendapatkan makanan yang tidak sihat.
  • Ketahui berapa banyak wang yang anda simpan disebabkan tidak merokok shisha. Gunakan ia untuk memberi ganjaran kepada diri sendiri ketika anda mencapai tonggak untuk kekal bermotivasi

SUMBER

https://young.scot/get-informed/national/what-is-shisha-smoking

https://www.news-medical.net/health/Is-Smoking-Shisha-Harmful.aspx

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/smoking/shisha

https://young.scot/get-informed/national/what-is-shisha-smoking

https://www.healtheuropa.eu/toxic-chemicals-shisha-effects/90713/

error: Content is protected !!