Now Reading
Badam: Bagaimanakah kacang ini berkhasiat untuk anda?

Badam: Bagaimanakah kacang ini berkhasiat untuk anda?

Badam: Bagaimanakah kacang ini berkhasiat untuk anda?

Badam mengandungi vitamin, mineral, protein dan serat, sehingga menjadikannya antara kacang paling sihat dengan pelbagai manfaat kesihatan kepada manusia. Hanya dengan jumlah kecil iaitu kira-kira 1 auns sahaja, kacang badam sudah mengandungi seperlapan keperluan protein harian seseorang.

Di samping itu, anda boleh mengambilnya secara mentah atau dipanggang sebagai makanan ringan atau menambahkannya ke dalam hidangan lain. Ia juga tersedia dalam pelbagai bentuk mengikut kesesuaian dan cita rasa anda.

Walaupun ia biasanya dipanggil sebagai kacang badam, tetapi ia sebenarnya adalah biji dan bukannya kacang. Badam adalah sejenis kacang yang popular dan sangat serba boleh dijadikan sebagai makanan ringan sendiri atau sebagai ramuan dalam hidangan dari seluruh dunia.

Dalam artikel ini, ketahui beberapa sebab mengapa badam boleh menjadi pilihan yang sihat untuk anda.

Jenis badam

Terdapat banyak kepelbagaian badam di pasaran, tetapi anda mungkin hanya mempunyai satu atau dua jenis di pasaraya tempatan anda. Jadi, hari ini mari kita lihat pelbagai jenis badam yang anda mungkin tidak pernah tahu.

  • Dalam cengkerang: Ini hanyalah kacang badam dalam bentuk asalnya iaitu dalam  cangkang kerasnya.
  • Kernel: Bahagian yang kita makan adalah biji benih. Ini boleh hadir secara semula jadi (tidak diproses) atau dikopek (kulit coklat dikeluarkan).
  • Potongan atau kepingan: Hirisan nipis dan sama ada semula jadi atau sudah dikopek ini bagus untuk salad atau hiasan pencuci mulut.
  • Slivers: Jenis ini dibahagikan panjang menjadi empat bahagian jadi ia mempunyai lebih kerangupan berbanding badam yang dihiris. Ini bagus untuk menambahkan tekstur pada makanan.
  • Hidangan: Ini mempunyai konsistensi seperti tepung. Anda boleh menggunakannya sebagai pemekat, penambah rasa, untuk melapisi makanan bergoreng, atau sebagai pengganti tepung gandum dalam beberapa resepi bebas gluten.
  • Susu: Badam dan air ditumbuk kemudian disaring untuk menghasilkan susu faux yang sedap!

Manfaat kesihatan badam

Terdapat beberapa faedah kesihatan yang berpotensi berkaitan dengan pengambilan badam.

1. Menurunkan risiko kanser

Kajian pada tahun 2015 melihat berkenaan perkaitan kacang dan risiko kanser. Penulis kajian mengenal pasti risiko kanser payudara adalah dua hingga tiga kali lebih rendah di kalangan individu yang mengambil kacang, walnut dan badam dalam jumlah yang lebih tinggi, berbanding mereka yang tidak.

Mereka menyimpulkan bahawa “kacang tanah, kenari dan kacang badam nampaknya menjadi faktor pelindung untuk perkembangan kanser payudara.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Badam, bersama dengan kacang dan bijian lain, dapat membantu mengurangkan kadar lipid, atau lemak dalam darah. Ini dapat memberi manfaat kepada kesihatan jantung. Dalam satu kajian pada tahun 2014, para saintis mendapati bahawa badam meningkatkan tahap antioksida dalam aliran darah, mengurangkan tekanan darah, dan meningkatkan aliran darah.

Para penyelidik percaya bahawa ini mungkin berlaku disebabkan:

  • vitamin E, lemak sihat dan serat, yang membantu seseorang berasa kenyang.
  • kesan antioksida flavonoid.

3. Mengurangkan rasa lapar

Badam adalah rendah dalam kandungan karbohidrat dan tinggi protein dan serat. Kedua-dua protein dan serat diketahui dapat meningkatkan rasa kenyang. Ini justeru dapat membantu anda mengambil kurang kalori berbanding kebiasannya. Satu kajian selama empat minggu pada 137 peserta menunjukkan bahawa hidangan badam sebanyak 1.5 auns (43 gram) setiap hari boleh mengurangkan rasa lapar dan keinginan untuk makan.

Dengan sifatnya yang memuaskan, kacang adalah tambahan yang baik untuk mereka yang sedang berdiet. Namun, lebih banyak kajian lain perlu dibuat untuk menyokong kesan kacang badam bagi tujuan ini.

4. Membantu mengawal kadar gula dalam darah

Kacang badam adalah rendah karbohidrat tetapi tinggi lemak, protein dan serat yang sihat. Ini menjadikan mereka pilihan yang tepat untuk penghidap diabetes. Satu lagi kelebihan badam adalah jumlah magnesium yang sangat tinggi. Magnesium adalah mineral yang terlibat dalam lebih 300 proses tubuh, termasuklah kawalan gula darah.

Individu tanpa diabetes boleh melihat penurunan besar dalam tahap ketahanan insulin ketika mengambil magnesium secara berkala. Ini menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan magnesium seperti badam dapat membantu mencegah sindrom metabolik dan diabetes jenis 2, yang mana kedua-duanya merupakan masalah kesihatan utama.

5. Mencegah pengoksidaan kolesterol LDL yang berbahaya

Badam bukan sahaja membantu menurunkan kadar LDL dalam darah anda, malah mereka juga melindungi kolesterol LDL dari mengalami proses pengoksidaan, yang merupakan langkah penting dalam perkembangan penyakit jantung. Kulit badam kaya dengan antioksida polyphenols, yang berupaya mencegah pengoksidaan kolesterol dalam tabung uji dan kajian haiwan. Kesannya juga mungkin lebih kuat apabila digabungkan dengan antioksida lain seperti vitamin E.

6. Meningkatkan kesihatan tulang

Badam mengandungi kalsium, magnesium, mangan, tembaga, vitamin K, protein dan zink, yang mana semuanya boleh menyumbang kepada kesihatan tulang lebih baik. Pakar juga telah mengesyorkan pengambilan badam secara berkala untuk mendapatkan beberapa nutrien ini.

Alahan yang berkemungkinan berlaku kerana badam

Badam kaya dengan serat, lemak tidak tepu, protein dan kalsium. Ia memberikan banyak manfaat kesihatan untuk diet yang seimbang di samping  mengurangkan kolesterol dan juga penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, kacang pokok seperti badam adalah salah satu penyebab utama reaksi alergi. Reaksi alergi ini boleh melibatkan ruam ringan hinggalah kesukaran bernafas yang teruk.

Alergi atau intoleransi kacang badam ini adalah sekumpulan gejala yang timbul setelah mengambil badam. Walaupun kebanyakan individu masih boleh makan kacang badam secara sederhana, mereka yang tidak bertoleransi terhadap badam cenderung merasakan simptom yang berbeza setelah mengambilnya.

Berikut adalah 3 gejala alahan kacang badam yang paling biasa.

1. Kulit dan mulut

Gejala yang melibatkan kulit biasanya merupakan reaksi alergi makanan yang paling biasa. Sekiranya anda mempunyai alahan badam, anda mungkin mengalami kegatalan atau ruam gatal setelah mengambilnya. Biasanya, gejala ini akan muncul dalam tempoh sejam selepas pendedahan.

Seterusnya, sindrom alergi mulut pula adalah reaksi biasa yang lain. Ini adalah nama lain untuk reaksi yang melibatkan mulut. Kegatalan mulut atau tekak merupakan salah satu gejala alahan yang paling biasa. Kadangkala, lidah individu juga boleh membengkak.

2. Sistem saluran pernafasan dan gastrousus

Gejala alahan badam yang melibatkan saluran pernafasan biasanya merangkumi hidung tersumbat dan berair. Ramai juga yang melaporkan terlibatnya sensasi gatal atau sengal di hidung. Pada kanak-kanak, gejala alergi juga boleh dikaitkan dengan masalah asma.

Bagi gejala gastrousus pula, ia termasuk kekejangan perut, muntah dan cirit-birit. Gejala-gejala ini biasanya berlaku dengan cepat setelah memakan kacang badam.

3. Anaphylaxis

Anaphylaxis adalah salah satu reaksi alergi paling serius yang boleh berlaku. Dalam keadaan ini, seseorang boleh mengalami kejutan dan berhenti bernafas. Sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, ia boleh mengakibatkan ketidaksedaran atau kematian.

Sekiranya anda mengalami simptom serupa, anda mesti segera mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

– Cara untuk menguruskan simptom

Cara terbaik untuk mengelakkan reaksi alergi adalah dengan mengelakkan makan kacang ini sepenuhnya. Walaupun alergi terhadap kacang badam ini mungkin tidak bermaksud bahawa anda alah kepada jenis kacang pokok yang lain, berjumpa dengan doktor untuk melihat apakah tindakan terbaik yang boleh dibuat.

KESIMPULANNYA,

Badam adalah sumber makanan yang sihat. Mereka menyediakan pelbagai nutrien penting dan dapat menjadi sumber protein yang baik bagi individu yang mengikuti diet berasaskan tumbuhan. Ianya juga adalah sumber serba boleh dan boleh digunakan dalam pelbagai cara.

Namun begitu, jika anda mempunyai masalah intoleransi terhadapnya, elakkan pengambilannya sama sekali.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468

https://www.masterclass.com/articles/everything-you-need-to-know-about-almonds

https://www.liveeatlearn.com/almonds

https://emeraldcoasturgentcare.com/almond-allergy-symptoms/

error: Content is protected !!