Now Reading
Bacopa monnieri

Bacopa monnieri

bacopa monnieri

Pengenalan

Bacopa monnieri atau brahmi digunakan untuk merawat penyakit Alzheimer, meningkatkan ingatan, membantu masalah keresahan, gangguan kekurangan perhatian hiperaktif (ADHD), keadaan alahan, sindrom keradangan usus dan sebagai tonik umum untuk melawan tekanan.

Brahmi adalah tumbuhan yang telah digunakan dalam perubatan tradisional India (Ayurveda. Pastikan anda tidak keliru antara brahmi (Bacopa monnieri) dengan gotu kola sera ubatan semula jadi lain yang kadangkala dipanggil sebagai brahmi.

Ada juga yang mengambilnya untuk merawat sakit belakang, serak, penyakit mental, epilepsi, kesakitan sendi, dan masalah prestasi seksual di kalangan lelaki dan wanita. Ia juga kadangkala digunakan sebagai “pil air”.

Kegunaan Bacopa monnieri

 • Sindrom keradangan usus (IBS). Bacopa monnieri dilihat tidak membantu dalam mencegah simptom sindrom keradangan usus daripada kembali setelah ia sembuh untuk sementara waktu.
 • Kebimbangan. Pengambilan sirap Bacopa setiap hari selama 4 minggu dilihat dapat mengurangkan gejala keresahan, termasuk kegelisahan, jantung berdegup laju, kesulitan untuk tidur, sakit kepala, keletihan, kesukaran memberikan tumpuan, dan ketidakselesaan perut pada sesetengah individu yang mengalami masalah kebimbangan.
 • Gangguan perhatian defisit-hiperaktif (ADHD). Pengambilan Bacopa selama 6 bulan seolah-olah dapat mengurangkan gejala ADHD seperti kegelisahan dan masalah pembelajaran sebanyak 20% atau lebih bagi sebilangan kanak-kanak dengan ADHD.
 • Meningkatkan ingatan. Terdapat bukti yang bercampur baur tentang fungsi Bacopa monnieri yang dikatakan membantu meningkatkan ingatan. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ekstrak bacopa yang diambil selama 12 minggu tidak dapat meningkatkan ingatan dan perhatian. Walau bagaimanapun, terdapat kajian lain yang menunjukkan bahawa pengambilan Bacopa dapat meningkatkan beberapa ukuran ingatan pada individu dewasa yang lebih tua dan sihat. Malah, pengambilan ekstrak bacopa seolah-olah dapat meningkatkan beberapa aspek ingatan dan koordinasi mata-tangan pada kanak-kanak berumur 6 hingga 8 tahun. Nampaknya, terdapat beberapa ekstrak Bacopa yang dapat membantu dalam aspek memori sementara yang lainnya tidak membantu.
 • Epilepsi (sawan). Pengambilan ekstrak Bacopa selama 5 bulan mungkin dapat mengelakkan kekejangan pada sesetengah individu yang mengalami epilepsi.
 • Insomnia (masalah tidur).
 • Asma.
 • Sakit belakang.
 • Serak.
 • Sakit mental.
 • Kesakitan sendi (reumastisme).
 • Masalah seksual.
 • Pengekalan cecair.
 • Kanser.
 • Ulser.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai penggunaan Bacopa untuk tujuan-tujuan ini.

Kesan Sampingan Bacopa monnieri

Ekstrak Bacopa monnieri adalah selamat bagi individu dewasa apabila diambil secara oral dengan sewajarnya serta buat jangka pendek sehingga 12 minggu. Kesan sampingan yang biasa termasuklah pergerakan usus yang meningkat, kekejangan perut, mual, mulut yang kering dan keletihan.

Selain itu, penggunaanya mungkin memberikan kesan sampingan kepada keadaan seperti:

 • Kehamilan dan penyusuan susu: Tiada maklumat mencukupi yang boleh dipercayai mengenai langkah berjaga bagi pengambilan Bacopa jika anda hamil atau menyusu. Jaga keselamatan dan elakkan penggunaannya jika anda tidak pasti.
 • Kadar jantung perlahan (bradikardia): Pengambilan Bacopa mungkin melambatkan degupan jantung. Ini mungkin menjadi masalah bagi individu yang sudah mempunyai kadar denyutan yang perlahan.
 • Penyumbatan saluran gastrousus: Pengambilan Bacopa mungkin menyebabkan “kesesakan” dalam usus. Ini mungkin boleh menyebabkan masalah bagi individu yang mengalami penyumbatan dalam usus mereka.
 • Ulser: Pengambilan Bacopa mungkin dapat meningkatkan rembesan di perut dan usus. Terdapat kebimbangan bahawa ini boleh memburukkan lagi keadaan sedia ada.
 • Keadaan paru-paru: Pengambilan Bacopa monnieri mungkin meningkatkan rembesan cecair di dalam paru-paru. Terdapat kebimbangan bahawa ini boleh memburukkan keadaan paru-paru seperti asma atau emfisema.
 • Gangguan tiroid: Pengambilan Bacopa monnieri mungkin dapat meningkatkan tahap hormon tiroid. Ia harus digunakan dengan berhati-hati atau dielakkan jika anda mempunyai keadaan tiroid atau mengambil ubat hormon tiroid.
 • Penyumbatan saluran kencing: Pengambilan Bacopa mungkin meningkatkan rembesan dalam saluran kencing. Terdapat kebimbangan bahawa ini boleh memburukkan lagi halangan kencing sedia ada.

Interaksi Bacopa monnieri

Terdapat kekurangan penyelidikan berkaitan sama ada herba boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan, termasuk herba yang bertindak pada neurotransmiter. Ia dikatakan bahawa interaksi boleh berlaku dengan ubat yang diubah oleh hati, ubat untuk penyakit Alzheimer, ubat antikolinergik, ubat kolinergik, inhibitor acetylcholinesterase, atau hormon tiroid.

Pada masa ini, tiada interaksi yang diketahui antara Bacopa dan makanan, herba lain atau makanan tambahan.

Tetapi, anda harus ketahui bahawa langkah keselamatan bagi suplemen untuk ibu, anak-anak dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan masih belum ditubuhkan. Wanita hamil tidak boleh mengambil bacopa, kerana tidak ada kajian mengenai penggunaannya yang dikatakan selamat semasa kehamilan. Selain itu, kajian pada haiwan pula menunjukkan bahawa bacopa dapat mengurangkan kesuburan.

Dos Bacopa monnieri

Dos Bacopa monnieri yang sesuai bergantung pada beberapa faktor seperti umur pengguna, kesihatan dan beberapa syarat lain. Pada masa ini, tiada maklumat saintifik yang mencukupi untuk menentukan dos yang sesuai untuk bacopa. Perlu diingatkan bahawa produk semulajadi tidak semestinya selamat dan dos boleh menjadi aspek yang penting. Pastikan anda mengikuti arahan yang berkaitan pada label produk dan berunding dengan ahli farmasi, doktor atau penjagaan kesihatan profesional yang lain sebelum menggunakannya.

Sumber:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-761/bacopa

https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/

https://www.healthline.com/nutrition/bacopa-monnieri-benefits

https://en.wikipedia.org/wiki/Bacopa_monnieri

error: Content is protected !!