Ataksia
Ataksia merupakan istilah yang digunakan untuk menggambarkan keupayaan yang terjejas untuk menyelaraskan pergerakan; simptom ini kadang-kadang mencadangkan keadaan dalam otak yang mungkin menyebabkan sakit kepala.

Ataksia merupakan istilah yang digunakan untuk menggambarkan ketidakupayaan untuk menyelaraskan pergerakan. Simptom keadaan ini juga kadangkala mentafsirkan keadaan dalam otak yang mungkin boleh menyebabkan sakit kepala.

Keadaan Ataksia yang berterusan biasanya disebabkan oleh kerosakan pada bahagian otak yang mengawal koordinasi otot (serebelum). Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan Ataksia, termasuklah penyalahgunaan minuman keras, penggunaan ubat tertentu, strok, tumor, palsi serebral, degenerasi otak dan pelbagai keadaan sklerosis. Gen yang rosak juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Selain itu, rawatan untuk masalah kesihatan ini bergantung kepada puncanya. Peranti adaptif, seperti alat bantuan berjalan atau tongkat mungkin membantu anda mengekalkan kebebasan anda. Terapi fizikal, terapi pergerakan, terapi pertuturan dan senaman aerobik yang biasa juga mungkin boleh membantu.

 

Jenis Ataksia

Berikut merupakan beberapa jenis Ataksia yang lazim:

 

– Ataksia Serebelum

Ini adalah jenis Ataksia yang berlaku disebabkan serebelum yang tidak berfungsi. Serebelum merupakan bahagian otak yang terlibat dalam asimilasi persepsi deria, koordinasi dan kawalan motor.

Ataksia Serebelum boleh menyebabkan masalah neurologi seperti:

 • Lunglai (floppiness).
 • Kekurangan koordinasi antara organ, otot, anggota badan atau sendi.
 • Ketidakupayaan untuk mengawal jarak, kuasa dan kelajuan lengan, tangan, kaki atau pergerakan mata.
 • Kesukaran untuk menganggarkan berapa banyak masa telah berlalu dengan tepat.
 • Ketidakupayaan melakukan pergerakan bergantian atau pergerakan cepat.

Tahap simptom bergantung kepada bahagian-bahagian serebelum yang rosak serta sama ada kecederaan berlaku pada satu belah (unilateral) atau kedua-dua belah (bilateral).

Sekiranya vestibuloserebelum terjejas, keseimbangan dan kawalan pergerakan mata akan terjejas juga. Seterusnya, individu itu juga biasanya akan berdiri dengan kaki lebar untuk mendapatkan keseimbangan yang lebih baik dan mengelak daripada bergoyang ke belakang dan ke hadapan.

Walaupun dalam keadaan mata yang terbuka, kedua-dua belah kaki pesakit mungkin sukar diseimbangkan. Sekiranya spinoserebelum terjejas, pesakit akan mempunyai pergerakan luar biasa dengan langkah yang tidak sama rata, langkah ke sisi, dan permulaan dan pemberhentian yang gagap. Tambahan pula, spinoserebelum berfungsi untuk mengawal pergerakan badan dan anggota badan.

Jika serebroserebelum terjejas, individu itu akan menghadapi masalah dengan pergerakan voluntari iaitu pergerakan dirancang. Kepala, mata, anggota badan mungkin bergetar apabila pergerakan voluntari yang dilakukan. Dalam pada itu, ucapan yang dibuat mungkin tidak jelas, dengan adanya variasi dalam irama dan kelantangan.

 

– Ataksia Deria

Ini adalah jenis penyakit yang berlaku disebabkan kehilangan propriosepsi. Propriosepsi adalah rasa kedudukan relatif bahagian bersebelahan tubuh. Ia menunjukkan sama ada badan bergerak dengan usaha yang diperlukan dan memberikan maklum balas pada kedudukan bahagian tubuh yang relatif terhadap satu sama lain.

Pesakit yang mengalami penyakit jenis ini lazimnya mempunyai gaya berjalan yang tidak stabil, dengan tumit yang mengeras dengan kuat kerana ia menyentuh tanah pada setiap langkah. Ketidakstabilan kedudukan menjadi lebih buruk dalam persekitaran yang kurang terang. Sekiranya doktor meminta pesakit untuk berdiri dengan mata tertutup dan kaki rapat, ketidakstabilan mereka akan bertambah buruk. Ini disebabkan oleh kehilangan propriosepsi dan menjadikan pesakit lebih bergantung kepada data visual.

Di samping itu, pesakit mungkin sukar untuk melakukan pergerakan voluntari yang diselaraskan dengan anggota badan, trunkus, ‘pharynx’, ‘larynx’ dan mata.

 

– Ataksia Vestibular

Sistem vestibular menjadi terjejas. Dalam kes unilateral akut (tiba-tiba), pesakit mungkin mengalami keadaan seperti merasa kepala berputar (Vertigo), loya dan muntah. Dalam kes bilateral kronik yang perlahan, pesakit mungkin hanya mengalami ketidakstabilan.

 

Punca Ataksia

Kekurangan vitamin B-12 adalah salah satu faktor yang berpotensi menyebabkan penyakit ini. Ia boleh menghasilkan pertindihan Ataksia Serebelum dan Ataksia Deria, serta ketidaknormalan neurologi yang lain. Tambahan lagi, masalah ini juga boleh menjadi tanda kepada keadaan kesihatan yang lain. Penyakit ini juga boleh ditakrifkan sebagai Ataksia keturunan atau tidak diwarisi:

 

– Ataksia keturunan

Ataksia jenis ini berlaku disebabkan kecacatan genetik yang diwariskan sama ada daripada ibu atau bapa, atau kedua-duanya. Gen yang rosak dihantar daripada generasi ke generasi boleh menyebabkan Ataksia Serebelum. Dalam sesetengah kes, tahap penyakit ini boleh menjadi semakin serius daripada satu generasi ke generasi seterusnya, dan usia awal mendapatkan penyakit ini juga menjadi lebih muda.

Peluang untuk mewarisi penyakit ini daripada ibu bapa bergantung pada jenis Ataksia yang dihidapi mereka. Gen yang rosak perlu dibawa oleh ibu dan bapa (warisan resesif) bagi membolehkan seseorang mendapat Ataksia Friedreich.

Namun, Ataksia Spinoserebelum pula sebaliknya hanya memerlukan seorang daripada ibu atau bapa untuk membawa gen yang cacat (warisan dominan). Setiap anak mereka akan mempunyai risiko sebanyak 50 peratus untuk mendapat penyakit ini.

 

– Ataksia tidak diwarisi

Walaupun tanpa sejarah keluarga yang mengalami penyakit penyakit berkenaan, sesetengah orang masih boleh mendapat penyakit ini. Dalam beberapa kes, doktor tidak dapat mengenal pasti punca tersebut, namun senarai berikut juga boleh menyebabkan penyakit Ataksia:

 • Pembedahan otak.
 • Kecederaan kepala.
 • Penyalahgunaan minuman keras atau dadah.
 • Jangkitan, seperti cacar air (biasanya hilang selepas jangkitan dibersihkan).
 • Tumor otak.
 • Pendedahan kepada bahan kimia toksik.
 • Pelbagai sklerosis (MS), palsi serebral, dan keadaan neurologi yang lain.
 • Kecacatan serebelum sebelum dilahirkan.

 

Simptom Ataksia

Simptom mungkin berbeza bergantung kepada tahap dan jenis Ataksia. Sekiranya penyakit ini berlaku disebabkan kecederaan atau keadaan kesihatan yang lain, simptom-simptom mungkin muncul pada usia tertentu. Ia juga mungkin akan bertambah baik dan akhirnya hilang.

Simptom awal Ataksia biasanya termasuklah:

 • Koordinasi anggota badan yang lemah.
 • Disartria – ucapan yang tidak jelas dan lambat yang sukar dihasilkan. Pesakit juga mungkin menghadapi kesukaran mengawal kelantangan, irama dan intonasi.

Sekiranya masalah kesihatan ini berkembang, simptom lain juga mungkin muncul seperti:

 • Kesukaran menelan, menyebabkan tercekik atau batuk.
 • Ekspresi muka menjadi kurang jelas.
 • Gegaran, getaran atau menggigil pada bahagian badan.
 • Nistagmus – pergerakan mata secara tiba-tiba, berayun, berirama, berulang yang mungkin menegak, mendatar atau melingkar.
 • Kaki sejuk, kerana kekurangan aktiviti otot
 • Masalah dengan keseimbangan.
 • Kesukaran berjalan, dan menyebabkan sesetengah individu memerlukan kerusi roda.
 • Masalah penglihatan dan pendengaran.
 • Kemurungan kerana kesukaran untuk hidup dengan simptom.

 

– Ataksia Serebelum

Permulaan awal Ataksia Serebelum biasanya muncul antara umur 4 dan 26 tahun. Bagi permulaan Ataksia yang lewat pula biasanya muncul selepas pesakit berumur 20 tahun.  Permulaan yang lewat juga selalunya melibatkan simptopm yang kurang serius, berbanding permulaan Ataksia yang awal.

 

– Ataksia Telengiektasia

Simptom-simptom Ataksia Telangiektasia biasanya merangkumi:

 • Pembuluh darah kecil kelihatan di sudut mata, pipi, dan telinga.
 • Pembangunan fizikal dan seksual yang lambat.

 

– Ataksia Friedreich

Simptom-simptom Ataksia Friedreich biasanya merangkumi:

 • Kelengkungan sisi tulang belakang, atau skoliosis.
 • Otot jantung lemah.
 • Kaki belakang yang tinggi.
 • Diabetes.

 

Diagnosis Ataksia

Pesakit yang menunjukkan tanda-tanda Ataksia mungkin akan merujuk dengan pakar neurologi iaitu pakar dalam penyakit sistem saraf.

Pakar neurologi akan menyemak sejarah perubatan pesakit untuk mencari faktor yang berpotensi menyebabkan keadaan ini seperti kecederaan otak dan sejarah keluarga.

Selain itu, pesakit juga boleh melakukan ujian seperti:

 • Imbasan MRI atau CT, untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang kerosakan otak.
 • Ujian genetik, untuk menilai Ataksia yang diwarisi
 • Ujian darah, kerana beberapa jenis Ataksia boleh menjejaskan pembentukan darah.
 • Ujian air kencing, untuk memeriksa ketidaknormalan sistemik yang dikaitkan dengan beberapa bentuk Ataksia. Bagi penyakit Wilson, pengumpulan air kencing dalam tempoh 24 jam mungkin menunjukkan jumlah ‘copper’ yang luar biasa dalam sistem.

 

Rawatan Ataksia

Tiada rawatan khusus untuk penyakit tersebut. Dalam sesetengah kes, merawat masalah tersembunyi seperti menghentikan ubat-ubatan yang boleh menjadi punca kepada penyakit ini boleh dilakukan. Namun, dalam kes-kes lain seperti Ataksia yang berlaku kerana cacar air atau jangkitan virus lain, ia mungkin akan hilang dengan sendiri. Doktor mungkin mengesyorkan rawatan untuk menguruskan simptom seperti rasa sakit, keletihan atau pening atau menggunakan peranti adaptif atau terapi untuk membantu menangani Ataksia anda.

 

– Peranti adaptif

Ataksia yang disebabkan oleh keadaan seperti pelbagai sklerosis atau palsi serebral mungkin tidak boleh dirawat. Dalam hal ini, doktor anda mungkin akan mengesyorkan peranti adaptif. Ia termasuklah:

 • Kayu pejalan kaki atau kayu mendaki untuk berjalan kaki.
 • Perkakas yang diubah suai untuk makan.
 • Alat bantu komunikasi untuk bercakap.

 

– Terapi

Anda mungkin mendapat manfaat daripada terapi tertentu, termasuk:

 • Terapi fizikal untuk membantu koordinasi dan meningkatkan pergerakan anda.
 • Terapi pergerakan untuk membantu anda dengan tugas harian, seperti menyuap makanan dengan sendiri
 • Terapi pertuturan untuk memperbaiki ucapan dan bantuan untuk menelan.

 

Tinjauan Ataksia

Tiada ubat untuk merawat penyakit ini, dan tinjauan jangka panjang bergantung kepada jenis Ataksia yang dihidapi. Pesakit Ataksia Warisan mungkin mempunyai jangka hayat yang lebih pendek berbanding dengan mereka yang tidak menghidapi penyakit ini. Kes-kes yang serius juga boleh membawa maut pada kanak-kanak atau remaja, tetapi ramai pesakit yang masih hidup sehingga umur 50-an atau 60-an.

Sekiranya penyakit ini berlaku disebabkan kemalangan, pembedahan atau penyakit semasa seseorang hidup, keadaan mungkin menjadi stabil atau mungkin menjadi lebih buruk dari semasa ke semasa.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/162368

https://www.webmd.com/brain/qa/what-is-ataxia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ataxia/symptoms-causes/syc-20355652

https://www.healthline.com/health/ataxia

Tagged: