Astaxanthin
Astaxanthin adalah pigmen berwarna seperti gabungan merah dan merah jambu yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan laut dan juga dalam bulu flamingo serta puyuh.

Pengenalan

Astaxanthin adalah pigmen berwarna seperti gabungan merah dan merah jambu yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan laut dan juga dalam bulu flamingo serta puyuh. Ia mempunyai struktur yang hampir sama dengan beta-carotene (pro-vitamin A) tetapi mempunyai beberapa perbezaan kimia yang membuatkannya lebih selamat.

Kegunaan Astaxanthin

 • Masalah kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan umur (degenerasi makula yang berkaitan dengan usia). Keadaan ini berlaku apabila bahagian retina menjadi rosak. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi astaxanthin, lutein, zeaxanthin, vitamin E, vitamin C, zink dan tembaga secara oral boleh meningkatkan kerosakan di tengah retina pada individu dengan masalah penglihatan ini. Ia juga tidak membantu mengurangkan  kerosakan di bahagian luar retina.
 • Sindrom terowong karpus. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk gabungan yang mengandungi astaxanthin, lutein, beta-karotena, dan vitamin E secara oral tidak mengurangkan kesakitan pada individu yang mengalami sindrom terowong karpus.
 • Masalah pencernaan (dispepsia). Kajian awal menunjukkan bahawa mengambil 40 mg astaxanthin setiap hari mengurangkan gejala refluks pada orang yang mengalami masalah pencernaan. Ia berfungsi paling baik pada orang yang mengalami masalah pencernaan kerana jangkitan H. pylori. Dos yang lebih rendah 16 mg setiap hari tidak meningkatkan gejala refluks. Dos tidak mengurangkan sakit perut, senak, atau jumlah bakteria H. pylori dalam perut orang yang mengalami masalah pencernaan.
 • Kerosakan otot disebabkan oleh senaman. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan selama 90 hari tidak mengurangkan kerosakan otot yang terjadi disebabkan senaman bagi pemain bola sepak lelaki.
 • Kesakitan otot disebabkan oleh senaman. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi astaxanthin, lutein, dan minyak bunga saff sexara oral tidak mengurangkan kesakitan otot atau meningkatkan prestasi otot 4 hari selepas bersenam berbanding hanya mengambil minyak bunga saff sahaja.
 • Prestasi latihan. Penyelidikan mengenai kesan ubat ini terhadap prestasi senaman adalah bercanggah. Beberapa kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan astaxanthin mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan latihan berbasikal bagi atlit lelaki terlatih. Tetapi, kajian lain menunjukkan bahawa penggunaan astaxanthin tidak meningkatkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan latihan berjangka.
 • Keletihan. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi astaxanthin dan sesamin nampaknya tidak mengurangkan masalah keletihan secara keseluruhan pada individu dewasa yang sihat.
 • Kadar kolesterol tinggi. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan ubat ini secara oral mengurangkan lemak darah yang disebut trigliserida dan meningkatkan kolesterol lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL atau “baik”) pada individu yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Selain itu, kajian yang lain menunjukkan bahawa pengambilan astaxanthin, berberine, polikosanol, beras ragi merah, koenzim Q10, dan asid folik meningkatkan kadar kolesterol HDL dan menurunkan jumlah kolesterol, lipoprotein berkepekatan rendah (LDL atau “buruk”) dan trigliserida bagi individu dengan paras kolesterol yang tidak normal.
 • Kemandulan lelaki. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan ubat ini akan meningkatkan kadar kehamilan bagi individu lelaki yang dianggap tidak subur.
 • Tanda-tanda menopaus. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi astaxanthin, vitamin D3, lycopene dan sitrus bioflavonoid setiap hari boleh mengurangkan gejala menopaus seperti kehangatan secara tiba-tiba, sakit sendi, kesakitan dan masalah pundi kencing.
 • Reumatoid artritis (RA). Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi astaxanthin, lutein, vitamin A, vitamin E, dan minyak bunga saff dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan perasaan kepuasan pada orang dengan masalah RA.
 • Selaran matahari (sunburn). Astaxanthin boleh mengurangkan kerosakan kulit disebabkan oleh matahari. Pengambilan astaxanthin secara oral selama  9 minggu dilihat dapat mengurangkan kemerahan dan kehilangan kelembapan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari yang dipanggil sinar “UV”.
 • Kulit berkedut. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan astaxanthin secara oral dapat meningkatkan betapa cepatnya kulit menegang (keanjalan) dan mengurangkan garis halus dan kedutan pada wanita dan lelaki pada pertengahan umur. Ia juga seolah-olah dapat meningkatkan kandungan lembapan pada kulit. Kajian lain pula menunjukkan pengambilan astaxanthin secara oral, bersama penggunaan krim astaxanthin untuk wajah 2 kali sehari, dapat meningkatkan penampilan kedutan kulit.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanan kegunaan ini.

Kesan Sampingan Astaxanthin

Astaxanthin adalah selamat apabila dimakan dalam jumlah yang terdapat dalam makanan. Malah, ia juga selamat apabila diambil secara oral sebagai suplemen. Astaxanthin telah digunakan dengan selamat secara sendirinya dalam dos 4mg hingga 40mg setiap hari selama 12 minggu, atau 12mg sehari selama 6 bulan. Ia telah digunakan bersama kombinasi dengan karotenoid, vitamin dan mineral lain pada 4mg setiap hari sehingga 12 bulan. Kesan sampingan astaxanthin mungkin termasuk pergerakan usus yang meningkat dan warna najis menjadi merah. Dos astaxanthin yang tinggi boleh menyebabkan sakit perut.

Bagi ibu yang hamil atau menyusukan bayi, ianya tidak diketahui tentang penggunaan semasa kehamilan dan menyusu. Jadi, kekal di jalan yang selamat dan elakkan penggunaannya.

Interaksi Astaxanthin

 • Ubat-ubatan yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2B6 [CYP2B6]) Penilaian Interaksi

Ambil dalam kadar sederhana dengan berhati-hati dengan kombinasi ini. Pastikan anda berbincang dengan penjaga kesihatan anda terlebih dahulu.

 • Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati.

Astaxanthin mungkin dapat meningkatkan seberapa cepat hati memecah beberapa ubat. Ini mungkin mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan ini. Sebelum mengambil astaxanthin, berbincanglah dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. Sesetengah ubatan ini termasuklah ketamine (Ketalar), phenobarbital, orphenadrine (Norflex), secobarbital (Seconal) dan dexamethasone (Decadron).

 • Ubat-ubatan yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 3A4 [CYP3A4])

Ambil dalam kadar sederhana dan berhati-hati dengan kombinasi ini.

 • Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati.

Astaxanthin mungkin boleh meningkatkan seberapa cepat hati memecah beberapa ubat. Ini mungkin mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan ini. Sebelum mengambilnya, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati.

Sesetengah ubatan ini termasuklah beberapa penyekat saluran kalsium (diltiazem, nicardipine, verapamil), agen kemoterapeutikal (etoposide, paclitaxel, vinblastine, vincristine, vindesine), antifungal (ketoconazole, itraconazole), glucocorticoid, fentanyl (Abstral, Actiq, Duragesic, Fentora, Sublimaze, yang lain), losartan (Cozaar), fluoxetine (Prozac), midazolam (Versed), omeprazole (Prilosec), ondansetron (Zofran), propranolol (Inderal), fexofenadine (Allegra) dan banyak lagi.

Dos Astaxanthin

Dos yang sesuai untuk astaxanthin bergantung kepada beberapa faktor seperti umur pengguna, kesihatan dan beberapa syarat lain. Pada masa ini, tiada maklumat saintifik yang mencukupi untuk menentukan julat dos yang sesuai untuk astaxanthin.

Anda harus beringat bahawa produk semulajadi tidak semestinya selamat dan dos boleh menjadi aspek yang penting. Pastikan anda mengikuti arahan yang berkaitan pada label produk dan berunding dengan ahli farmasi, doktor atau profesional penjagaan kesihatan yang lain sebelum menggunakannya.

Sumber:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin

https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin

https://healthcareweekly.com/astaxanthin/

https://www.rxlist.com/astaxanthin/supplements.htm

Summary
Astaxanthin
Article Name
Astaxanthin
Description
Astaxanthin adalah pigmen berwarna gabungan merah dan merah jambu yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan laut dan dalam bulu flamingo serta puyuh.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: