Now Reading
Asid Ursodeoxycholic (Batu karang) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Asid Ursodeoxycholic (Batu karang) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Asid ursodeoxycholic

Pengenalan Asid Ursodeoxycholic

Asid ursodeoxycholic adalah epimer bagi asid chenodeoxycholic. Ini adalah asid hempedu mamalia yang pertama kali ditemukan di beruang dan nampaknya merupakan pelopor atau produk bagi chenodeoxycholate. Penggunaannya boleh mengubah komposisi hempedu dan melarutkan batu karang. Selain itu, ia digunakan sebagai ‘cholagogue’ dan ‘choleretic’.

Pembedahan adalah rawatan biasa untuk batu karang yang menyebabkan gejala, tetapi rawatan dengan asid ursodeoxycholic dapat melarutkan batu-batu kecil yang dibuat terutamanya dari kolesterol.

Kegunaan Asid Ursodeoxycholic

Asid ursodeoxycholic digunakan dalam rawatan ‘primary biliary cirrhosis’ (PBC) dan untuk menhancurkan batu karang radiolucent pada pesakit dengan pundi hempedu yang berfungsi.

Batu karang boleh menyebabkan masalah seperti kesakitan, kulit dan putih mata menguning (penyakit kuning), keradangan pankreas (pankreatitis), dan keradangan pundi hempedu. Keadaan ini berlaku ketika hempedu, yang biasanya cair, membentuk batu. Batu karang biasanya mengandungi gumpalan lemak (seperti kolesterol) yang padat dan mengeras. Mereka juga mungkin mengandungi pigmen hempedu dan deposit kalsium. Malah, batu-batu ini dapat menyekat saluran empedu, dan menyebabkan rasa sakit.

Kesan sampingan Asid Ursodeoxycholic

Bersama dengan kesannya yang berguna, semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun tidak semua individu akan mengalaminya. Senarai di bawah menyenaraikan beberapa kesan sampingan yang paling biasa berkaitan dengan asid ursodeoxycholic.

Kesan yang tidak diingini sering bertambah dalam beberapa hari pertama pengambilan ubat baru, tetapi berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda sekiranya ada kesan sampingan yang berterusan atau menjadi menyusahkan.

Sebilangan kesan sampingan ini termasuklah:

Interaksi Asid Ursodeoxycholic

Asid ursodeoxycholic tidak boleh diberikan bersama dengan colestyramine, colestipol atau antasid yang mengandung aluminium hidroksida dan/ atau smectite (aluminium oksida), kerana sediaan ini mengikat asid ursodeoxycholic di dalam usus. Ini kemudian boleh menghalang penyerapan dan keberkesanannya. Sekiranya penggunaan sediaan yang mengandungi salah satu bahan ini diperlukan, ia mesti diambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau selepas asid ursodeoxycholic.

Seterusnya, asid ursodeoxycholic boleh mempengaruhi penyerapan ciclosporin dari usus. Bagi pesakit yang menerima rawatan ciclosporin, kepekatan darah bagi bahan ini harus diperiksa oleh doktor dan dos ciclosporin juga harus disesuaikan jika perlu.

Disebabkan kesan UDCA pada rembesan asid hempedu, ada kemungkinan teori bahawa penyerapan bahan lipofilik lain juga boleh terjejas.

Dalam kes yang jarang berlaku, asid ursodeoxycholic dapat mengurangkan penyerapan ciprofloxacin.

Kontraindikasi Asid Ursodeoxycholic

Sebilangan ubat tidak sesuai untuk individu dengan keadaan tertentu, dan kadangkala ubat hanya boleh digunakan jika rawatan tambahan diambil. Atas sebab-sebab ini, sebelum anda mula mengambil asid ursodeoxycholic, ianya penting bagi doktor atau ahli farmasi anda untuk mengetahui:

  • Sekiranya anda mempunyai masalah dengan cara hati anda berfungsi.
  • Sekiranya anda mempunyai masalah dengan pundi hempedu selain batu karang.
  • Sekiranya anda mempunyai keadaan yang mempengaruhi usus (seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif), atau jika anda pernah menjalani pembedahan pada usus.
  • Sekiranya anda hamil, berusaha untuk hamil atau menyusukan bayi.
  • Sekiranya anda mengambil ubatan lain, termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi, serta ubat-ubatan herba atau suplemen. Khususnya, beritahu doktor jika anda ada mengambil pil kontraseptif oral atau sedang menjalani terapi penggantian hormon.
  • Sekiranya anda pernah mengalami reaksi alergi terhadap ubat.

Asid ursodeoxycholic dan kehamilan

Ianya tidak diketahui sama ada asid ini boleh meresap masuk ke dalam susu ibu atau tidak. Memandangkan banyak ubat dikeluarkan dalam susu manusia, individu perlu berhati-hati ketika URSO 250 dan URSO Forte diberikan kepada ibu yang menyusukan bayinya.

Menurut beberapa kes wanita menyusukan bayi tetapi tidak didokumentasikan, tahap susu UDCA adalah sangat rendah dan mungkin tidak mempunyai reaksi buruk pada bayi yang disusui.

Dos Asid Ursodeoxycholic

Sebelum memulakan rawatan ini, baca risalah maklumat yang dicetak oleh pengeluar dalam bungkusan anda. Risalah ini akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai jenama asid ursodeoxycholic tertentu yang anda perlu ambil, dan senarai kesan sampingan lengkap yang mungkin dialami semasa mengambilnya.

Ambil asid ursodeoxycholic dengan tepat seperti yang diberitahu oleh doktor anda. Berapa banyak yang perlu diambil bergantung pada rawatan yang diterima. Doktor akan memberitahu anda dengan tepat berapa banyak yang harus diambil serta bila ia perlu diambil, dan petunjuk dos akan tertera pada label pek untuk mengingatkan anda.

Bagi melarutkan batu karang, ubat ini biasanya diambil sekali sehari pada waktu tidur. Kadangkala, doktor mungkin mencadangkan anda untuk mengambil dua dos setiap hari, yang mana dos terakhir diambil pada waktu tidur. Sekiranya anda mengambil asid ursodeoxycholic untuk kolangitis empedu primer, anda berkemungkinan diminta untuk mengambil 2 hingga 4 dos setiap hari.

Dos dewasa yang disyorkan untuk URSO 250® dan URSO Forte® dalam rawatan PBC adalah 13 hingga 15 mg / kg / hari diberikan dalam dua hingga empat dos dengan makanan. Rejimen dos harus disesuaikan mengikut keperluan setiap pesakit mengikut budi bicara doktor.

SUMBER

https://www.rxlist.com/urso-drug.htm#overdosage

https://www.drugbank.ca/drugs/DB01586

https://www.medicines.org.uk/emc/product/7253/smpc

https://patient.info/medicine/ursodeoxycholic-acid-destolit-ursofalk-ursogal

error: Content is protected !!