asid urik
Asid urik adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika tubuh memecah bahan disebut sebagai purine. Purine biasanya dihasilkan di dalam badan dan juga terdapat dalam beberapa makanan dan minuman.

Asid urik adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika tubuh memecah bahan disebut sebagai purine. Purine biasanya dihasilkan di dalam badan dan juga terdapat dalam beberapa makanan dan minuman. Makanan dengan kandungan purine yang tinggi termasuklah hati, ikan bilis, ikan tenggiri, kacang kering dan kacang pis dan minuman bir.

Sebilangan besar asid urik larut dalam darah dan bergerak ke buah pinggang. Dari sana, ia akan keluar melalui air kencing. Sekiranya badan anda menghasilkan terlalu banyak asid urik atau tidak mengeluarkannya dengan mencukupi, anda boleh jatuh sakit. Tahap asid urik yang tinggi dalam darah ini disebut sebagai hiperurisemia.

Apa yang menyebabkan tahap asid urik tinggi?

Selalunya, tahap asid urik yang tinggi berlaku apabila buah pinggang anda tidak menyingkirkan asid urik dengan berkesan. Perkara-perkara yang boleh menyebabkan kelewatan dalam penyingkiran asid urik termasuklah makanan berlemak, berat badan berlebihan, menghidap diabetes, mengambil ubat diuretik tertentu (kadangkala disebut pil air) dan minum terlalu banyak alkohol. Faktor-faktor lain yang kurang biasa adalah seperti diet yang mengandungi kandungan purine atau badan anda yang menghasilkan terlalu banyak asid urik.

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan tahap asid urik yang tinggi dalam darah termasuk:

 • Diuretik (penenang penahan air).
 • Meminum alkohol dengan terlalu banyak.
 • Genetik (kecenderungan yang diwarisi).
 • Hipotiroidisme (tiroid kurang aktif).
 • Ubat penekan imun.
 • Niacin, atau vitamin B-3.
 • Obesiti.
 • Psoriasis.
 • Makanan kaya dengan purine – hati, daging, ikan bilis, ikan sardin, kuah, kacang kering dan kacang pis, cendawan dan makanan lain.
 • Masalah pada ginjal (ketidakupayaan buah pinggang untuk menapis sisa).
 • Sindrom lysis tumor (pelepasan sel yang cepat ke dalam darah disebabkan oleh kanser tertentu atau kerana rawatan kemoterapi untuk kanser tersebut).

Kadar asid urik yang tinggi  juga mungkin dipantau ketika anda menjalani rawatan kemoterapi atau rawatan radiasi untuk kanser.

Bagaimana tahap asid urik diuji?

Ia diuji menggunakan ujian asid urik yang mengukur jumlah asid urik dalam darah atau air kencing anda. Selain itu, ujian asid urik paling kerap digunakan untuk:

 • Bantu diagnosis penyakit gout.
 • Bantu mencari penyebab batu karang yang kerap berlaku.
 • Pantau tahap asid urik bagi individu yang menjalani rawatan kanser tertentu. Kemoterapi dan terapi radiasi boleh menyebabkan kadar asid urik yang tinggi masuk ke dalam darah.

Mengapa ujian ini dilakukan?

Ujian ini dilakukan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kadar asid urik yang tinggi dalam darah atau tidak. Tahap asid urik yang tinggi kadangkala boleh menyebabkan penyakit gout atau buah pinggang. Anda mungkin perlu menjalani ujian ini jika anda pernah atau akan menjalani jenis rawatan kemoterapi tertentu. Pemusnahan sel barah yang cepat atau penurunan berat badan, yang mungkin berlaku disebabkan rawatan sedemikian dapat meningkatkan jumlah asid urik dalam darah anda.

Keputusan normal biasanya mempunyai nilai antara 3.5 hingga 7.2 miligram per deciliter (mg/ dL). Tahap asid urik yang lebih tinggi daripada nilai normal ini dapat menunjukkan keadaan hyperuricemia. Hyperuricemia adalah sejenis gangguan yang berlaku apabila anda mempunyai terlalu banyak asid urik di dalam badan anda.

Anda juga berkemungkinan mempunyai terlalu sedikit asid urik dalam darah anda, yang merupakan gejala bagi penyakit hati atau buah pinggang. Ia juga merupakan gejala sindrom Fanconi, gangguan tiub pada buah pinggang yang menghalang penyerapan zat seperti glukosa dan asid urik. Bahan-bahan ini kemudian disalurkan ke dalam air kencing.

Adakah tahap asid urik yang tinggi memerlukan rawatan segera?

Hasil ujian darah asid urik anda dapat membantu menentukan pelan rawatan yang sesuai. Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak memerlukan rawatan.

Mempunyai tahap asid urik yang tinggi bukanlah sejenis penyakit atau keadaan yang semestinya perlu dirawat atau dikesan sekiranya tidak ada gejala lain. Tetapi, jika anda mengalami serangan gout atau mempunyai batu karang tertentu, doktor mungkin akan mengetahui bahawa anda mempunyai tahap asid urik yang tinggi.

Sekiranya doktor mendiagnosis anda dengan gout, rawatan boleh merangkumi pengambilan ubat untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Perubahan diet untuk mengurangkan purine juga dapat membantu. Di samping itu, membuat perubahan pada diet anda juga dapat memberi manfaat jika anda mempunyai batu karang asid urik yang kronik.

Lebih-lebih lagi, jika anda bimbang salah satu pengambilan ubat anda boleh menyebabkan tahap asid urik yang tinggi, berbincanglah dengan doktor. Sementara itu, teruskan pengambilan ubat seperti biasa kecuali jika doktor memberitahu anda sebaliknya.

Bolehkah tahap asid urik yang tinggi dikurangkan secara semula jadi?

Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu anda mengawal kadar asid urik yang tinggi seperti:

1. Hadkan makanan yang kaya dengan purine

Sebilangan makanan yang tinggi dengan purine sememangnya adalah menyihatkan, jadi tujuannya adalah untuk mengurangkan pengambilan purine berbanding mengelakkannya sama sekali. Makanan yang kaya dengan purine termasuk:

 • daging liar, seperti rusa (daging rusa)
 • ikan trout, tuna, haddock, sardin, ikan bilis, kerang dan ikan herring
 • alkohol berlebihan, termasuk bir dan minuman keras
 • makanan yang tinggi dalam kandungan lemak, seperti produk tenusu dan daging merah (termasuk daging anak muda)
 • bahagian organ, misalnya, hati dan pankreas
 • makanan dan minuman bergula

2. Tambahkan lebih banyak serat dalam diet anda

Pengambilan lebih banyak serat akan membantu badan anda menyingkirkan asid urik. Serat juga dapat membantu mengimbangkan kadar gula darah dan insulin anda. Ini juga cenderung meningkatkan rasa kenyang, dan membantu menurunkan risiko terjadinya masalah makan secara berlebihan.

Tambahkan sekurang-kurangnya 5 hingga 10gram serat larut sehari dengan makanan keseluruhan seperti:

 • buah segar, beku atau kering
 • sayur-sayuran segar atau sejuk beku
 • oat
 • kacang
 • barli

3. Kurangkan tekanan

Tekanan, tabiat tidur yang buruk dan latihan yang terlalu sedikit dapat meningkatkan masalah keradangan. Ini boleh menyebabkan tahap asid urik yang tinggi. Berlatih teknik seperti bernafas dan yoga untuk membantu anda mengatasi tahap tekanan anda. Sertailah kelas atau gunakan aplikasi yang boleh mengingatkan anda untuk bernafas dan meregangkan badan beberapa kali sehari.

Amalkan kebersihan tidur yang baik seperti:

 • mengelakkan skrin digital selama dua hingga tiga jam sebelum tidur.
 • tidur dan bangun pada waktu yang konsisten setiap hari.
 • mengelakkan pengambilan kafein selepas makan tengah hari.

4. Kekalkan berat badan yang sihat

Mencapai berat badan yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko berlakunya gout. Obesiti boleh meningkatkan risiko gout, terutama pada individu yang lebih muda. Berat badan berlebihan juga meningkatkan risiko sindrom metabolik seseorang. Ia dapat meningkatkan tekanan darah dan kolesterol sambil meningkatkan risiko penyakit jantung. Walaupun kesan ini berbahaya secara sendiri, berat badan berlebihan juga mempunyai kaitan dengan risiko peningkatan kadar asid urik darah yang juga meningkatkan risiko gout.

5. Periksa ubat dan makanan tambahan anda

Beberapa ubat dan makanan tambahan juga boleh menyebabkan asid urik bertambah dalam darah. Ini termasuklah:

 • aspirin
 • vitamin B-3 (niasin)
 • diuretik
 • ubat penekan imun
 • ubat kemoterapi

Sekiranya anda perlu mengambil salah satu ubat ini dan anda menghidap hyperuricemia, doktor boleh bekerjasama dengan anda untuk mencari alternatif yang baik.

6. Elakkan makanan dan minuman bergula

Walaupun asid urik biasanya dikaitkan dengan makanan yang kaya dengan protein, kajian terbaru menunjukkan bahawa gula juga berpotensi menjadi penyebab bagi masalah ini. Gula yang ditambahkan pada makanan termasuk gula biasa, sirap jagung, dan sirap jagung fruktosa tinggi, dan banyak lagi. Gula fruktosa adalah jenis utama bagi gula biasa yang terdapat dalam makanan yang diproses dan ditapis. Para penyelidik mendapati bahawa gula jenis ini khususnya boleh menyebabkan kadar asid urik yang tinggi.

Bagi minuman pula, minuman bergula, soda dan bahkan jus buah segar mengandungi fruktosa dan gula yang mengandungi glukosa. Fruktosa dari gula halus dalam jus atau makanan lain diserap lebih cepat berbanding gula daripada makanan yang perlu dipecahkan di dalam badan anda. Penyerapan gula halus yang lebih cepat meningkatkan kadar gula darah dan juga menyebabkan peningkatan jumlah asid urik.

SUMBER

https://medlineplus.gov/ency/article/003476.htm

https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-20050607

https://www.healthline.com/health/uric-acid-blood

https://food.ndtv.com/health/5-home-remedies-to-control-high-levels-of-uric-acid-1651275

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325317

Summary
Article Name
Asid urik (Uric acid) - Kesan Buruk dalam Kesihatan
Description
Asid urik adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika tubuh memecah bahan iaitu purine. Tahap asid urik yang tinggi dalam darah disebut hiperurisemia.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: