Now Reading
Ashwagandha

Ashwagandha

ashwagandha

Pengenalan

Ashwagandha (Withania somnifera) adalah herba yang digunakan keseluruhannya dalam Ayurveda, ubat tradisional India. Akarnya mempunyai bau seperti kuda (dalam bahasa Sanskrit, ashva bermaksud “kuda” dan gandha bermaksud “bau”). Ia dikatakan boleh memberikan kekuatan dan ketangkasan seperti kuda. Pelbagai bahagian tumbuhan digunakan, tetapi bahan yang paling biasa dalam suplemen adalah ekstrak akarnya.

Kegunaan Ashwagandha

 • Tekanan. Pengambilan ekstrak akar ashwagandha yang spesifik (KSM66, Ixoreal Biomed) 300mg 2 kali sehari selepas makanan selama 60 hari dilihat dapat mengurangkan gejala tekanan.
 • Mengurangkan kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat-ubatan dipanggil antipsikotik. Antipsikotik digunakan untuk merawat skizofrenia tetapi ubatan ini boleh menyebabkan tahap lemak dan gula dalam darah meningkat. Mengambil ekstrak ashwagandha tertentu (Cap Strelaxin, M/s Pharmanza Herbal Pvt. Ltd.) 400mg 3 kali sehari selama satu bulan dapat mengurangkan kadar lemak dan gula dalam darah pada individu yang menggunakan ubat ini.
 • Kebimbangan. Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa pengambilan ashwagandha dapat mengurangkan beberapa gejala kebimbangan atau perasaan cemas.
 • Gangguan perhatian defisit-hiperaktif (ADHD). Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa kombinasi produk herba yang mengandungi ashwagandha dapat meningkatkan perhatian dan kawalan impuls pada kanak-kanak dengan ADHD. Namun, kesan penggunaannya secara sendiri adalah tidak jelas.
 • Gangguan bipolar. Pengambilan ekstrak ashwagandha tertentu (Sensoril, Natreon, Inc.) selama 8 minggu mungkin dapat meningkatkan fungsi otak pada individu yang membuat rawatan bagi masalah gangguan bipolar.
 • Keadaan otak yang dikenali sebagai ataxia cerebellar. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa ashwagandha dalam kombinasi dengan bentuk alternatif perubatan yang dikenali sebagai terapi Ayurveda mungkin meningkatkan keseimbangan pada individu yang mengalami ataxia cerebellar.
 • Keletihan pada individu yang dirawat untuk kanser (kemoterapi). Kajian awal mencadangkan pengambilan ekstrak ashwagandha khusus 2,000mg (Himalaya Drug Co, New Delhi, India) semasa rawatan kemoterapi mungkin boleh mengurangkan perasaan keletihan.
 • Diabetes. Terdapat beberapa bukti bahawa ashwagandha dapat mengurangkan kadar gula darah pada pesakit diabetes.
 • Kadar kolesterol tinggi. Terdapat beberapa bukti bahawa ashwagandha dapat mengurangkan kadar kolesterol pada pesakit dengan kolesterol tinggi.
 • Tiroid tidak aktif (hipotiroidisme). Individu dengan masalah tiroid yang kurang aktif mempunyai tahap darah tinggi bagi hormon yang dikenali sebagai hormon stimulasi tiroid (TSH). Mereka juga boleh mempunyai tahap hormon tiroid yang rendah. Pengambilan ashwagandha dilihat dapat menurunkan TSH dan meningkatkan tahap hormon tiroid pada individu dengan bentuk ringan bagi masalah tiroid kurang aktif.
 • Kemandulan lelaki. Beberapa bukti klinikal awal mencadangkan bahawa ashwagandha dapat meningkatkan kualiti sperma, tetapi bukan hitungan sperma, pada lelaki yang tidak subur. Namun, ianya tidak diketahui jika pengambilan ashwagandha sebenarnya dapat meningkatkan kesuburan atau tidak.
 • Osteoartritis. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa ashwagandha yang diambil bersama dengan kompleks zink, guggul dan kunyit dapat mengurangkan gejala artritis. Namun, kesan pengambilan ashwagandha secara sendiri sahaja adalah tidak jelas.
 • Gangguan obsesif-kompulsif (OCD). Kajian terdahulu menunjukkan bahawa ekstrak akar ashwagandha mungkin boleh mengurangkan gejala OCD apabila diambil dengan ubat yang ditetapkan selama 6 minggu dan ia adalah lebih baik daripada mengambil ubat yang ditetapkan sahaja.
 • Penyakit Parkinson. Penyelidikan awal mencadangkan bahawa kombinasi herba termasuk ashwagandha dapat mengurangkan gejala Parkinson. Namun, kesan pengambilan ashwagandha secara sendiri tidak diketahui.
 • Artritis reumatoid. Kajian awal menunjukkan bahawa serbuk ashwagandha yang diambil selama 3 minggu diikuti oleh 4 minggu sidh makardhwaj (campuran emas, raksa, dan belerang) boleh memperbaiki sedikit simptom pada sesetengah orang dengan RA. Namun, kesan pengambilan ashwagandha sahaja dalam RA tidak jelas.
 • Meningkatkan minat terhadap seks. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilanekstrak ashwagandha setiap hari selama 8 minggu bersama penerimaan kaunseling meningkatkan minat terhadap seks dan kepuasan seksual pada wanita dewasa dengan masalah disfungsi seksual. Ini adalah lebih baik berbanding menerima kaunseling sahaja.
 • Fibromialgia.
 • Menyebabkan muntah.
 • Masalah hati.
 • Mencegah tanda-tanda penuaan.
 • Bengkak (keradangan).
 • Tumor.
 • Tuberkulosis.
 • Ulser.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanan ashwagandha untuk penggunaan ini.

Kesan Sampingan Ashwagandha

Ashwagandha pada umumnya dianggap baik jika diberikan dalam dos kecil dan sederhana. Tetapi, tidak ada kajian jangka panjang yang mencukupi untuk mengkaji kesan sampingannya yang boleh berlaku.

Selain itu, wanita hamil harus mengelakkan penggunaan ashwagandha kerana ia boleh menyebabkan kelahiran bayi yang lebih awal.

Satu lagi kebimbangan yang berpotensi untuk herba ini ialah pengeluaran tidak dikawal oleh pihak sepatutnya. Ini bermakna mereka tidak mempunyai standard yang sama dengan syarikat farmaseutikal dan pengeluar makanan.

Interaksi Ashwagandha

 • Ubat yang mengurangkan sistem imun (Immunosuppressan) berinteraksi dengan Ashwaganda

Ashwagandha dilihat dapat meningkatkan sistem imun. Pengambilan bersama ubat-ubatan yang mengurangkan sistem imun dapat menurunkan keberkesanan ubat-ubatan tersebut. Beberapa ubat yang mengurangkan sistem imun termasuklah azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), cyclosporine (Neuro, Sandimun), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednisone (Deltasone, dan lain-lain.

 • Ubat sedatif (Benzodiazepines) berinteraksi dengan Ashwaganda

Ashwagandha boleh menyebabkan mengantuk dan berasa lembap. Dadah yang boleh menyebabkan keadaan ini dikenali sebagai sedatif. Pengambilan bersama ubat penenang boleh menyebabkan rasa mengantuk yang melampau. Beberapa ubat penenang termasuklah clonazepam (Klonopin), diazepam (Valium), lorazepam (Ativan), dan lain-lain.

 • Ubat sedatif (depressants SSP) berinteraksi dengan Ashwaganda

Ashwagandha boleh menyebabkan keadaan lali dan mengantuk. Ubat-ubatan yang menyebabkan rasa mengantuk dipanggil sedatif. Pengambilan bersama ubat penenang boleh menyebabkan rasa mengantuk yang melampau. Beberapa ubat penenang termasuklah clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien), dan lain-lain.

 • Hormon tiroid berinteraksi dengan Ashwaganda

Tubuh secara semulajadi akan menghasilkan hormon tiroid. Ashwagandha mungkin boleh meningkatkan jumlah hormon tiroid yang dihasilkan oleh badan. Pengambilan ashwagandha dengan pil hormon tiroid mungkin menyebabkan terlalu banyak penghasilan hormon tiroid di dalam badan, dan meningkatkan kesan dan kesan sampingan hormon tiroid.

Dos Ashwagandha

Dos ashwagandha yang sesuai bergantung kepada beberapa faktor seperti umur pengguna, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Pada masa ini, tiada maklumat saintifik mencukupi untuk menentukan dos yang sesuai untuk ashwagandha.

Anda harus ingat bahawa produk semulajadi tidak semestinya selamat dan dos boleh menjadi aspek yang penting. Pastikan anda mengikuti arahan yang berkaitan pada label produk dan berunding dengan ahli farmasi, doktor atau profesional penjagaan kesihatan yang lain sebelum menggunakannya.

Sumber:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318407

https://examine.com/supplements/ashwagandha/

error: Content is protected !!