Artritis
Arthritis bermaksud keradangan sendi, tetapi istilah ini digunakan untuk menggambarkan sekitar 200 keadaan yang mempengaruhi sendi, tisu yang mengelilingi sendi, dan tisu penghubung yang lain. Ia adalah keadaan reumatik. Osteoarthritis dan rheumatoid arthritis adalah jenis yang paling biasa.

Istilah artritis bermaksud keradangan sendiri dan digunakan untuk menggambarkan sekitar 200 keadaan yang memberi kesan pada sendi, pada tisu di sekitar sendiri dan juga tisu penghubung yang lain. Ia merupakan keadaan yang dipanggil reumatik.

Osteoartritis dan rheumatoid artritis merupakan jenis yang paling biasa.

Bagi keadaan osteroartritis, kusyen yang ada pada hujung tulang yang dipanggil tulang rawas telah haus. Itu menjadikan tulang berlanggaran antara satu sama lain. Ini akan membuatkan anda berasa sakit di jari, lutut atau pinggul anda.

Ini selalunya berlaku apabila umur anda meningkat. Namun, sekiranya ada sebab lain yang menjadi punca, ia boleh berlaku dengan lebih awal. Sebagai contoh, kecederaan yang berlaku pada atlet seperti kekoyakan ligament anterior cruciate (ACL) ataupun kecederaan sekitar kawasan sendiri juga boleh mendorong kepada artritis.

Bagi keadaan rheumatoid artritis pula, ia merupakan penyakit di mana sistem imun badan menyerang tisu sendiri. Ini boleh merosakkan permukaan sendiri dan tulang di bawahnya. Keadaan ini biasanya berlaku pada jari, ibu jari, pergelangan tangan, siku, bahu, lutut, kaki dan pergelangan tangan.

Gout merupakan satu lagi bentuk artritis yang menyakitkan. Pembentukan asid urik dalam badan boleh menyebabkan pembentukan kristal seperti jarum dalam sendiri anda. Anda mungkin dapat melihat benjolan di bawah kulit anda yang disebut sebagai tophi. Kebanyakan orang melihat simptom pertama gout di bahagian ibu jari kaki mereka yang membengkak, sakit, merah dan panas.

 

Gejala Artritis

Tanda-tanda dan gejala artritis yang paling biasa selalunya melibatkan sendi-sendi pada badan kita. Bergantung pada jenis artritis yang ada, tanda-tanda dan gejala yang mungkin ada pada anda termasuklah:

• Sakit

• Kekejangan

• Bengkak

• Kemerahan

• Pengurangan pergerakan

Punca berlakunya Artritis

Dengan adanya pelbagai jenis artritis, penyebab utamanya masih tidak diketahui. Namun begitu, ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda untuk mendapatkan penyakit ini seperti:

Umur – Apabila anda semakin berumur, sendi anda lebih cenderung untuk kurang digunakan.

Jantina – Kebanyakan jenis artritis banyak berlaku dalam kalangan wanita, kecuali gout.

Gen – Keadaan seperti rheumatoid artritis, lupus dan ankylosing spondylitis dikatakan berkaitan dengan gen tertentu.

Berat berlebihan – Membawa berat yang berlebihan boleh menyebabkan artritis pada bahagian lutut terjadi lebih awal dan cepat.

Kecederaan – Ia boleh menyebabkan kerosakan sendi yang boleh menyebabkan masalah lain.

Jangkitan – Bakteria, virus atau kulat boleh menjangkiti sendi dan menyebabkan keradangan.

Kerja – Sekiranya anda menggunakan lutut anda dengan kuat di tempat kerja seperti membengkokkan lutut dan melompat, anda lebih mudah mendapat penyakit osteoartritis.

 

Diagnosis Artritis

Semasa ujian fizikal dibuat, doktor akan memeriksa sendi anda untuk mengesan sebarang bengkak, kemerahan atau rasa panas. Doktor juga akan melihat sejauh mana anda boleh bergerak menggunakan sendi anda. Bergantung pada jenis artritis yang disyaki, doktor akan menyarankan anda membuat beberapa ujian seperti berikut:

Ujian makmal – Analisis pelbagai jenis cecair dalam badan dapat membantu menentukan jenis artritis yang ada pada anda. Cecair yang dianalisis termasuklah darah, air kencing dan cecair sendi. Bagi mendapatkan sampel cecair sendi anda, doktor akan membersihkan dan mematikan rasa di kawasan sendi itu sebelum mencucuk jarum di ruang sendi anda bagi mengeluarkan cecair (aspirasi).

Pengimejan – Ujian jenis ini dapat membantu mengesan masalah dalam sendi yang boleh menyebabkan berlakunya gejala yang anda rasai. Antara ujiannya adalah:

Sinaran-X – Penggunaan tahap radiasi yang rendah untuk memberi visual tulang dapat membantu menunjukkan kehilangan rawan, kerosakan tulang dan taji tulang. Ujian X-ray mungkin tidak dapat mendedahkan kerosakan artritis pada peringkat awal, namun mereka sering digunakan untuk mengesan perkembangan penyakit ini.

Tomografi berkomputer (CT) – Pengimbas CT mengambil sinaran-X daripada banyak sudut yang berbeza dan menggabungkan maklumat untuk mendapatkan pandangan keseluruhan struktur dalaman. Pengimbas CT juga boleh menggambarkan kedua-dua tulang dan tisu lembut di sekitarnya.

Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) – Dengan menggabungkan gelombang radio dengan medan magnet yang kuat, MRI boleh menghasilkan imej keseluruhan yang lebih terperinci berkenaan tisu lembut seperti tulang rawan, tendon dan ligamen.

Ultrasound – Teknologi ini menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk tisu lembut, rawan dan struktur yang mengandungi bendalir seperti bursae. Ultrasound juga digunakan untuk memberi panduan bagi mencucuk jarum bagi aspirasi sendi dan suntikan.

 

Rawatan Artritis

Rawatan artritis bertumpukan pada melegakan simptom dan meningkatkan fungsi sendi. Anda mungkin perlu mencuba rawatan yang berbeza ataupun gabungan beberapa rawatan, sebelum rawatan yang sesuai dengan anda dapat ditentukan.

– Ubat-ubatan Artritis

Ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat artritis adalah berbeza-beza mengikut jenis artritis. Ubat-ubatan yang biasa digunakan termasuklah:

 • Analgesik Ubat jenis ini mampu membantu mengurangkan kesakitan tetapi ia tidak memberi kesan apa-apa kepada keradangan. Contoh ubat jenis ini adalah seperti acetaminophen (Tylenol, atau yang lain), tramadol (Ultram, Ultracet, atau yang lain) dan narkotik yang mengandungi oxycodone (Percocet, Oxycontin, atau yang lain) atau hydrocodone (Norco, Vicoprofen, atau yang lain).
 • Dadah tanpa steroid dan anti-radang (NSAIDs) – NSAIDs dikatakan dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan. NSAID over-the-counter termasuklah ibuprofen (Advil, Motrin IB, atau yang lain) dan natroxen natrium (Aleve).  Sesetengah jenis NSAID boleh didapati melalui preskripsi. Bagi NSAID yang diambil melalui mulut boleh menyebabkan kesakitan perut, dan juga sesetengah daripada mereka boleh meningkatkan risiko mendapat serangan jantung atau strok. Ada juga NSAID yang boleh didapati dalam bentuk krim atau gel dan boleh disapu pada sendi.
 • Counterirritants – Sesetengah jenis krim dan minyak boleh mengandungi kandungan mentol atau capsaicin iaitu bahan yang membuatkan cili berasa pedas. Menggosok campuran bahan ini pada kulit di atas kawasan sendi yang sakit itu boleh menghalang rasa sakit pada sendi itu sendiri.
 • Dadah antirheumatik pemboleh ubah penyakit (DMARDs) – Ubat ini sering digunakan untuk merawat artritis rheumatoid kerana dapat memperlahan atau menghentikan sistem imun anda daripada menyerang sendi anda. Contohnya adalah seperti methotrexate (Trexall) dan hydroxychloroquine (Plaquenil).
 • Ubat pengubah tindak balas biologi – Biasanya digunakan bersama DMARD kerana ia adalah sejenis ubat-ubatan kejuruteraan genetik yang mensasarkan pelbagai molekul protein yang terlibat dalam tindak balas sistem imun. Contohnya adalah seperti etanercept (Enbrel) dan infliximab (Remicade).
 • Kortikosteroid – Kelas ubat ini yang merangkumi prednisone dan kortison dapat mengurangkan keradangan dan melawan sistem imun. Kortikosteroid boleh diambil secara makan atau disuntuk ke bahagian sendi yang menyakitkan.

 

Terapi Artritis

Terapi fizikal boleh membantu merawat beberapa jenis artritis. Latihan juga boleh meningkatkan pergerakan dan menguatkan otot sekitar sendi. Dalam sesetengah kes, melakukan splints atau braces mungkin dibenarkan.

– Pembedahan

Sekiranya langkah-langkah konservatif tidak membantu, doktor mungkin akan mencadangkan anda melakukan pembedahan seperti:

 • Pembaikan sendi – Dalam sesetengah keadaan, permukaan sendi dapat dilembutkan atau diluruskan semula bagi mengurangkan kesakitkan dan meningkatkan fungsi. Proses ini sering dilakukan secara arthroscopically iaitu melalui torehan kecil yang dibuat pada sendi.
 • Penggantian sendi – Proses ini membuang sendi yang rosak dan menggantikannya dengan yang tiruan. Sendi yang paling banyak diganti adalah pada pinggul dan lutut.
 • Gabungan sendi – Proses ini lebih kerap digunakan pada sendi yang lebih kecil seperti yang terdapat di pergelangan tangan, pergelangan kaki dan jari. Ia dapat menghilangkan hujung dua tulang di sendi dan kemudian mencamtumkan kedua-dua hujung kembali sehinggalah mereka sembuh dan menjadi satu unit yang keras.

 

Cara hidup dan perancangan awal bagi mengurangkan risiko mendapat artritis

Dalam kebanyakan kes, simptom artritis dapat dikurangkan dengan langkah-langkah berikut:

 • Pengurangan berat badan – Sekiranya anda gemuk, kehilangan berat badan akan mengurangkan tekanan pada senda galas anda. Ini boleh melancarkan pergerakan anda dan mengurangkan kecederaan sendi yang boleh berlaku pada masa hadapan.
 • Senaman – Senaman yang kerap dapat membantu mengekalkan sendi yang fleksibel. Senaman aerobik dalam air dan berenang boleh menjadi pilihan yang baik kerana keapungan air dapat mengurangkan tekanan yang harus ditanggung oleh sendi.
 • Haba dan sejuk – Pad pemanas atau pek ais boleh membantu melegakan kesakitan artritis.
 • Alat bantuan – Menggunakan tongkat, tempat duduk tandas yang ditinggikan atau alat bantuan yang lain boleh membantu melindungi sendi anda dan meningkatkan keupayaan anda untuk melaksanakan tugasan harian.

 

Rawatan Alternatif bagi Artritis

Ramai orang menggunakan ubat alternatif bagi merawat artritis dan terdapat sedikit bukti kukuh yang dapat menyokong penggunaan produk ini. Ubat alternatif tersebut termasuklah:

 • Akupunktur – Terapi ini menggunakan jarum halus yang dicucuk di titik tertentu pada kulit bagi mengurangkan kesakitan yang berlaku kerana beberapa jenis artritis.
 • Glucosamine – Walaupun hasil kajian telah bercampur-campur, glukosamin kelihatan kurang berfungsi jika dibandingkan dengan plasebo. Namun begitu, glukosamin dan plasebo mampu meringankan kesakitkan artritis dengan lebih baik daripada tidak mengambil apa-apa terutama bagi mereka yang mengalami kesakitan secara sederhana atau kuat.
 • Yoga atau tai chi – Pergerakan yang perlahan dan regangan semasa melakukan yoga atau tai chi dapat membantu meningkatkan fleksibiliti dan jangkauan gerakan sendi pada individu dengan beberapa jenis artritis.
 • Urutan – Cekapan cahaya dan perlakuan menguli otot dapat meningkatkan aliran darah dan sendi yang terjejas serta melegakan kesakitan. Pastikan ahli terapi yang mengurut anda tahu akan sendi yang terjejas kerana artritis ini.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/arthritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7621

https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/what-is-arthritis

https://www.medicinenet.com/arthritis/article.htm

Tagged: