Now Reading
Artis digital muda Malaysia mencipta nama di arena sukan antarabangsa

Artis digital muda Malaysia mencipta nama di arena sukan antarabangsa

artis

KETIKA semua orang bergelut untuk mengikuti pembelajaran dalam talian semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19, seorang remaja menggunakan semua masa terluang semasa dia terkurung di rumah untuk menjadikan hobinya sebagai projek menjana wang dengan menjadi artis digital.

Belum sampai lima tahun sejak Nicholas Chuan Der Li yang berusia 19 tahun, mula-mula mengajar dirinya menggunakan software kreatif, yang dipasang pada komputer riba ayahnya untuk bekerja.

Digital art is artwork similar to drawings and paintings created using digital medium such as software, computers, or other electronic devices. -PICTURES COURTESY OF NICHOLAS CHUAN

Ketika itu, dia sering dimarahi bapanya kerana menjadikan komputer yang slow itu menjadi semakin slow.

“Ayah saya sangat marah dan dia terus mengomel tetapi saya hanya menahannya. Kami tidak mempunyai komputer lain. Komputer riba itu adalah satu-satunya komputer yang kami ada di rumah jadi saya tiada pilihan,” Chuan ketawa kecil. Dia baru berusia 14 tahun ketika itu.

MENYELAM KE DALAM KARYA SENI DIGITAL

Seni digital ialah karya seni yang serupa dengan lukisan. Ia dicipta menggunakan medium digital seperti software, komputer, atau peranti elektronik lain. Dengan kemajuan dalam teknologi digital dan peningkatan dalam kebolehcapaian, tidak menghairankan bahawa lebih ramai orang beralih kepada medium digital. Sejak remaja, minatnya dalam seni digital semakin berkembang.

Nicholas Chuan’s piece that was submitted to the Netherlands football club, Ajax, which organised a competition for a promo graphic for a match with Liverpool in a championship. -PICTURES COURTESY OF NICHOLAS CHUAN

Karya Nicholas Chuan yang diserahkan kepada kelab bola sepak Belanda, Ajax, yang menganjurkan pertandingan untuk grafik promo semasa perlawanan dengan Liverpool dalam kejuaraan.

“Saya sentiasa meminati seni. Saya suka menconteng dan mencoreng. Apabila saya melihat beberapa karya seni di Internet, saya memberitahu diri saya bahawa saya juga boleh melakukan ini,” kata Chuan.

Dia tahu bahawa salah untuk menggunakan komputer riba ayahnya tetapi dia tidak mempunyai wang dan tidak mungkin ibu bapanya akan membenarkan dia membeli langganan mahal untuk minatnya yang semakin meningkat.

“Kemudian, saya pun tidak pasti sama ada saya akan mahir dalam hal ini. Jadi tidak mungkin ibu bapa saya akan membelikan saya sesuatu yang mahal. Wang tidak mudah diperoleh dan saya tidak mahu membebankan keluarga saya. .

Nicholas Chuan Der Li

“Semasa 2016 dan tidak seperti hari ini apabila perisian reka bentuk yang sama lebih mudah diakses. Jadi saya menggunakan perisian cetak rompak. Saya tidak berbangga dengan ini tetapi dengan melakukan ini saya dapat belajar dan benar-benar mahir,” katanya.

“Tetapi sekarang saya membayar yuran langganan penuh untuk perisian yang saya gunakan kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan,” tambahnya. Chuan kini menggunakan Adobe Photoshop untuk karya seninya. “Ia masih merupakan alat lukisan terbaik untuk saya,” katanya.

PENCAPAIAN YANG BESAR

Pada 2019, Chuan menyerahkan penyertaan kepada kelab bola sepak Belanda Ajax, yang menganjurkan pertandingan grafik promo untuk perlawanan dengan Liverpool dalam kejuaraan.

Chuan has produced numerous pieces of digital art, but his forte remains  athletes. -PICTURES COURTESY OF NICHOLAS CHUAN

Karyanya, yang menampilkan pemain Dusan Tadic, David Neres, Daley Blind dan Eric Ten Hag, adalah salah satu daripada 14 karya seni terpilih yang dipaparkan di Muzium Amsterdam — melancarkan namanya dalam dunia sukan.

“Pada masa itu, selepas karya saya dipaparkan, saya mendapat perhatian. Saya mula menerima e-mel dari merata tempat, bertanyakan tentang karya saya,” katanya.

“Pelanggan pertama saya ialah agensi bakat sukan yang berpangkalan di UK. Mereka mahukan ilustrasi untuk pemain bola sepak di bawah agensi itu,” katanya.

Chuan uses Adobe Photoshop for his artworks, he said, “It is still the best painting tool for me”. -PICTURES COURTESY OF NICHOLAS CHUAN

Chuan baru berusia 17 tahun ketika agensi itu menugaskannya untuk karya seni itu kepadanya.

Beliau berkata ia adalah pengalaman seumur hidup dan juga pembuka mata.

LEBIH TINGGI LAGI

Menyedari potensinya, Chuan segera membuat keputusannya. Namun, sudah hampir tiba masanya untuk dia menduduki Sijil Pelajaran Malaysia. Memahami tanggungjawabnya, dia menangguhkan impian “seni”nya sambil fokus pada pelajarannya.

Tidak lama selepas dia menamatkan peperiksaan, wabak itu melanda. Memandangkan negara dilanda sekatan demi sekatan, Chuan menggunakan sepenuhnya masa yang “diberikan” kepadanya untuk kembali kepada “hobi”nya.

“Saya mengambil sedikit masa untuk mula mereka bentuk semula,” katanya.

Semasa dia perlahan-lahan kembali menghasilkan seni digital, Chuan mula memberi perhatian kepada ilustrasinya, menyempurnakannya dan mengenali gayanya sendiri serta menyempurnakan tekniknya pada masa yang sama.

Apabila sekatan mula dibuka, Chuan mengambil keputusan sendiri. Dia mencipta profil pada platform rangkaian untuk profesional, LinkedIn, berkongsi minatnya dan mendedahkan karyanya kepada lebih ramai orang; menjadikan dirinya dilihat sekali lagi.

Pada Mac 2021, dia mendapat job dengan sebuah agensi sukan di Ghana.

Sejak dahulu hingga sekarang, Chuan telah menghasilkan banyak karya seni digital, tetapi kebolehannya kekal sebagai atlet.

Nicholas Chuan is the artist behind Safee Sali’s SEPULUH NFTs.

Nicholas Chuan ialah artis di sebalik NFT SEPULUH Safee Sali.

Beliau kini sedang menjalankan beberapa projek.

Karya seninya boleh dilihat dalam banyak projek untuk organisasi terkenal dunia dalam industri sukan seperti UEFA, Red Bull Racing Formula 1, Liverpool FC dan FC Bayern.

Pada Mei tahun ini, Chuan menyelesaikan seni digital pertamanya untuk pasaran Malaysia. Beliau bekerja dengan Prime Sports NFT, sebuah organisasi sukan untuk atlet yang menugaskan remaja Pulau Pinang itu untuk mencipta 10 karya seni digital untuk ‘SEPULUH’ NFT pemain bola sepak profesional Safee Sali.

RANCANGAN MASA HADAPAN

Walaupun bekerja dengan nama terbesar dunia dalam industri sukan, Chuan tetap merendah diri. Dia berkata: “Perjalanan saya masih jauh. Saya tahu saya memerlukan perancangan yang betul untuk masa depan.”

Chuan, yang lulus dari Sekolah Tinggi Chung Ling di George Town, juga berfikiran ke hadapan kerana dia merancang untuk menyara keluarganya.

“Saya tidak mahu tergesa-gesa (dengan pekerjaan itu). Saya tidak merancang revolusi tetapi lebih kepada evolusi apabila melibatkan perkara ini,” katanya.

error: Content is protected !!