Now Reading
Arang (Charcoal)

Arang (Charcoal)

arang

Pengenalan

Arang digunakan untuk merawat sakit perut yang terjadi disebabkan oleh gas yang berlebihan, cirit-birit, atau ketidakhadaman.

Malah, ia juga digunakan untuk melegakan kegatalan yang berkaitan dengan rawatan dialisis buah pinggang serta untuk merawat masalah keracunan atau penggunaan dos ubat berlebihan.

Di samping itu, ia juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Kegunaan Arang

 • Keracunan. Arang yang aktif adalah berguna untuk memerangkap bahan kimia agar ia berhenti. Namun, ia perlu diberikan dalam masa 1 jam selepas racun telah ditelan. Ia kelihatan tidak hanya membantu dalam beberapa jenis keracunan apabila digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan standard. Malah, ia berfaedah jika diberikan selama 2 jam atau lebih selepas beberapa jenis keracunan berlaku. Tetapi, ia juga tidak kelihatan dapat menghalang semua jenis keracunan.
 • Menurunkan tahap kolesterol. Setakat ini, kajian penyelidikan tidak bersetuju dengan keberkesanan pengambilan secara oral dapat menurunkan tahap kolesterol dalam darah.
 • Cirit-birit disebabkan ubat kanser irinotecan . Irinotecan adalah ubat kanser yang diketahui boleh menyebabkan cirit-birit. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan arang aktif semasa rawatan bersama irinotecan mengurangkan simptom cirit-birit, termasuk cirit-birit yang teruk pada kanak-kanak yang mengambil ubat ini.
 • Kurangkan gas (kembung). Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ia berkesan dalam mengurangkan gas dalam usus tetapi kajian lain tidak bersetuju akan hal itu. Ianya juga masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan mengenai perkara ini.
 • Masalah pencernaan. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan produk gabungan tertentu yang mengandungi arang aktif dan simethicone, dengan atau tanpa magnesium oxide, dapat mengurangkan rasa sakit, kembung dan perasaan kenyang pada individu yang mengalami masalah pencernaan. Namun, ianya tidak jelas jika pengambilansecara tunggal akan membantu.
 • Merawat aliran hempedu yang berkurangan (cholestasis) semasa kehamilan. Pengambilan secara oral seolah-olah dapat membantu merawat cholestasis semasa mengandung, menurut beberapa laporan penyelidikan awal.
 • Menurunkan tahap fosfat pada individu yang melakukan rawatan dialisis. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan arang aktif setiap hari selama 24 minggu dapat mengurangkan tahap fosfat pada individu yang melakukan hemodialisis kerana tahap fosfat yang tinggi.
 • Mencegah mabuk. Arang aktif ada terdapat dalam beberapa ubat mabuk, tetapi beberapa pakar meragui bagaimana ia boleh berfungsi. Ini adalah kerana bahan ini seolah-olah tidak memerangkap alkohol dengan baik.
 • Kesan toksik daripada ubat phenytoin dadah anti-sawan. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa arang aktif boleh membantu menghilangkan phenytoin dari badan, dan menurunkan tahap phenytoin kembali ke julat normal.
 • Penyembuhan luka. Kajian tentang penggunaan untuk penyembuhan luka adalah bercampur-campur. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa penggunaan pembalut luka (bandages) dengan arang aktif membantu dalam proses penyembuhan luka pada individu yang mempunyai ulser kaki vena. Tetapi, kajian lain menunjukkan bahawa ia tidak membantu merawat luka dasar atau ulser kaki vena.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanan arang aktif untuk kegunaan seperti di atas.

Kesan Sampingan Arang

Arang aktif adalah selamat untuk kebanyakan orang dewasa apabila diambil melalui mulut, digunakan dalam jangka masa pendek, atau apabila disapukan pada luka. Namun, kesan sampingan pengambilan melalui mulut termasuklah sembelit dan najis berwarna hitam. Kesan sampingan yang lebih serius, tetapi jarang berlaku pula adalah kelewatan atau penyumbatan saluran usus, pencurahan ke dalam paru-paru dan dehidrasi.

 • Kehamilan dan penyusuan: Arang aktif mungkin selamat apabila digunakan buat jangka pendek jika anda hamil atau menyusukan bayi, tetapi berunding dengan pakar penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakannya jika anda mengandung.
 • Penyumbatan gastrousus (GI) atau pergerakan makanan yang perlahan melalui usus: Jangan gunakan arang aktif jika anda mempunyai apa-apa jenis halangan usus. Sama juga sekiranya anda mempunyai keadaan yang melambatkan laluan makanan melalui usus anda (dikurangkan peristalsis). Penggunaannya hanya dibolehkan jika anda dipantau oleh penyedia penjagaan kesihatan anda.

Kontraindikasi Arang

Hipersensitiviti adalah kontraindikasi bagi penggunaan arang. Di samping itu, ia tidak boleh digunakan jika anda mempunyai syarat seperti berikut:

 • Reaksi alergi

Interaksi Arang

Interaksi alkohol boleh berlaku dengan keadaan yang sederhana, jadi berhati-hati dengan kombinasi ini. Arang yang diaktifkan kadangkala digunakan untuk mengelakkan racun daripada diserap ke dalam badan. Mengambil alkohol bersama mungkin mengurangkan pengaktifan arang untuk berfungsi dengan baik serta bagi menghalang penyerapan racun.

Ubat yang diambil secara oral (ubat lisan) boleh memberikan interaksi yang  sederhana. Jadi, berhati-hati dengan kombinasi ini. Arang aktif dapat menyerap bahan dalam perut dan usus. Mengambil arang aktif bersama ubat-ubatan yang diambil melalui mulut boleh mengurangkan berapa banyak ubat yang boleh diserap oleh badan anda, dan mengurangkan keberkesanan ubat anda. Untuk mengelakkan interaksi ini, ambil arang aktif sekurang-kurangnya satu jam selepas ubat-ubatan diambil oleh mulut.

Sirap ipecac boleh mempunyai interaksi sederhana. Jadi, berhati-hati dengan kombinasi ini. Berhubung dengan pembekal kesihatan anda sekiranya ada komplikasi yang berlaku. Arang yang aktif boleh mengikat sirap ipecac di dalam perut seterusnya mengurangkan keberkesanan sirap ipecac itu.

Dos Arang

Dos yang berikut telah dikaji dalam penyelidikan saintifik:

Secara oral:

 • Untuk dos yang berlebihan atau keracunan dadah: 50 hingga 100gram arang aktif akan diberikan pada mulanya, diikuti dengan penggunaan arang setiap 2 hingga 4 jam pada dos yang bersamaan dengan 12.5gram setiap jam. Bagi kanak-kanak pula, dos yang lebih rendah (10 hingga 25 gram) digunakan.

SUMBER

https://www.rxlist.com/activated_charcoal/supplements.htm

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-269/activated-charcoal

https://www.drugs.com/mtm/charcoal.html

https://www.tabletwise.com/medicine/charcoal?#contraindications

error: Content is protected !!