Apungan mata (Eye floaters) – Punca dan Diagnosis

apungan mata

Pengenalan

Apungan mata adalah deposit atau penyejatan dalam vitreous (sering disebut sebagai vitreous humor, cecair vitreous, atau gel vitreous), bahan yang mengisi bahagian posterior mata. Istilah “apungan mata” digunakan untuk menggambarkan bintik-bintik dalam penglihatan mereka yang seperti bergerak atau “terapung” ketika mereka melihat sekeliling. Selain itu, apungan mata boleh terjadi dalam hanya satu belah mata atau kedua-dua mata.

Penerangan

Gejala apungan mata termasuklah:

 • Bentuk kecil dalam penglihatan yang muncul sebagai bintik gelap atau berbonjol, tali jernih bahan yang terapung.
 • Titik yang bergerak apabila anda mengalihkan mata anda, jadi apabila anda cuba melihatnya, ia bergerak dengan cepat dari medan visual anda.
 • Titik yang paling ketara apabila anda melihat latar belakang yang terang, seperti langit biru atau dinding putih.
 • Bentuk kecil atau tali yang akhirnya pudar dan hilang dari garisan penglihatan.

Penyebab yang berkemungkinan

Penyebab apungan mata mungkin berlaku kerana proses penuaan yang normal atau terhasil disebabkan penyakit atau keadaan seperti:

 • Perubahan mata berkaitan usia. Semakin anda berumur, bahan vitreous, atau bahan seperti jelly mengisi bola mata anda dan membantu mengekalkan bentuk bulat mata akan berubah. Lama kelamaan, sebahagian bahan vitreous akan menjadi cecair – satu proses yang menyebabkan ia menarik diri dari permukaan dalaman bola mata. Apabila vitreous mengecil dan kecut, ia bergumpal dan bertali. Serpihan ini boleh menghalang sejumlah cahaya yang memasuki mata, membuang bayang-bayang kecil di retina anda yang dilihat sebagai apungan.
 • Keradangan di belakang mata. Posterior uveitis adalah keradangan di lapisan uvea di belakang mata. Keadaan ini boleh menyebabkan pelepasan serpihan yang meradang ke vitreous yang dilihat sebagai apungan. Masalah ini mungkin terjadi disebabkan jangkitan, penyakit keradangan atau punca lain.
 • Pendarahan di mata. Pendarahan ke dalam vitreous boleh terjadi disebabkan banyak faktor, termasuklah diabetes, tekanan darah tinggi, saluran darah dan kecederaan yang tersumbat. Sel-sel darah ini dilihat sebagai apungan.
 • Retina koyak. Kekoyakan retina boleh berlaku apabila vitreous yang melendut menarik retina dengan cukup kuat sehingga boleh membuatkan ia terkoyak. Tanpa rawatan, kekoyakan retina boleh menyebabkan pemisahan retina – pengumpulan cecair di belakang retina yang menyebabkannya terpisah dari belakang mata anda. Pemisahan retina yang tidak dirawat boleh menyebabkan kehilangan penglihatan secara kekal.
 • Pembedahan mata dan ubat mata. Ubat-ubatan tertentu yang disuntik ke dalam vitreous boleh menyebabkan pembentukan gelembung udara. Gelembung ini dilihat sebagai bayang-bayang sehingga mata anda menyerapnya. Pembedahan vitreoretinal tertentu menambah gelembung minyak silikon ke dalam vitreous yang juga boleh dilihat sebagai apungan.

Bila anda perlu menghubungi doktor

Jika anda hanya mempunyai beberapa apungan mata yang tidak berubah dari semasa ke semasa, ini tidak perlu dirisaukan.

Berjumpa dengan doktor secepat mungkin apabila anda menyedari:

 • Peningkatan mendadak dalam bilangan apungan.
 • Kedipan cahaya.
 • Kehilangan penglihatan sementara.
 • Perubahan yang berlaku dengan cepat dan semakin teruk dari semasa ke semasa
 • Adanya apungan selepas pembedahan mata atau kecederaan mata.
 • Kesakitan mata.

Pilih doktor yang mempunyai pengalaman dengan masalah retina. Sekiranya anda tidak mendapatkan bantuan dengan segera, anda boleh kehilangan penglihatan anda.

Apa yang diharapkan di klinik

Doktor anda akan menjalankan pemeriksaan mata lengkap termasuklah pelebaran mata untuk melihat di belakang mata anda dan vitreous untuk menentukan punca apungan.

Rawatan

Mana-mana keadaan lain yang boleh menyebabkan apungan, seperti pendarahan dari diabetes atau keradangan, akan dirawat. Walau bagaimanapun, kebanyakan apungan mata tidak memerlukan rawatan. Ia boleh menjadi satu keadaan yang mengecewakan, dan penyesuaian dengan keadaan ini boleh mengambil masa. Sebaik sahaja anda tahu bahawa apungan ini tidak akan menyebabkan masalah lagi, ia sudah boleh diabaikan atau diperhatikan kurang kerap.

Jika apungan mata anda menjejaskan penglihatan anda, yang mana ia jarang terjadi, anda dan doktor mata anda boleh mempertimbangkan rawatan tertentu. Pilihan mungkin termasuk:

 • Pembedahan untuk mengeluarkan vitreous. Seorang pakar ophthalmologist mengeluarkan vitreous melalui potongan kecil (vitrectomy) dan menggantikannya dengan penyelesaian untuk membantu mata anda mengekalkan bentuknya. Pembedahan mungkin tidak dapat menghapuskan semua apungan, dan apungan baru boleh berkembang selepas pembedahan. Selain itu, risiko vitrectomy termasuk pendarahan dan kekoyakan retina.
 • Menggunakan laser untuk mengganggu apungan. Seorang pakar ophthalmologist akan mensasarkan laser khas pada apungan dalam vitreous, yang boleh memecahkannya dan menjadikannya kurang ketara. Sesetengah orang yang mempunyai rawatan melaporkan bahawa keadah ini meningkatkan penglihatan manakala ada juga yang perasan sedikit perbezaan atau tiada perbezaan langsung. Risiko terapi laser merangkumi kerosakan pada retina jika laser ditujukan secara tidak betul. Di samping itu, pembedahan laser untuk merawat apungan jarang digunakan.

Sumber:

https://www.webmd.com/eye-health/benign-eye-floaters

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-eye-floaters

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325781

https://www.allaboutvision.com/conditions/spotsfloats.htm

error: Content is protected !!