Apendiks
Appendicitis adalah keradangan pada apendiks, tiub tisu 3 1/2 inci panjang yang membesar dari usus besar. Satu kajian menunjukkan bahawa Apendiks mungkin mempunyai peranan dalam imuniti usus, tetapi tidak ada kepastian. Satu perkara yang kita tahu: Kita boleh hidup tanpa ia, tanpa akibat yang jelas.

Appendicitis adalah keradangan pada apendiks, tiub tisu 3 1/2 inci panjang yang membesar dari usus besar. Satu kajian menunjukkan bahawa Apendiks mungkin mempunyai peranan dalam imuniti usus, tetapi tidak ada kepastian. Satu perkara yang kita tahu: Kita boleh hidup tanpa ia, tanpa akibat yang jelas.

Ini adalah keadaan perubatan kecemasan yang hampir selalu memerlukan pembedahan segera untuk mengeluarkan apendiks. Sekiranya tidak dirawat, apendiks yang meradang akhirnya akan pecah, atau merebak, menumpahkan bahan-bahan berjangkit ke dalam rongga perut. Ini boleh menyebabkan peritonitis, keradangan yang serius pada lapisan rongga perut (peritoneum) yang boleh membawa maut melainkan ia dirawat dengan cepat dengan antibiotik yang kuat.

Kadang-kadang bisul yang berisi nanah (jangkitan yang terkelupas dari seluruh badan) membentuk di luar apendiks yang meradang. Tisu parut kemudian “menanggalkan” apendiks dari seluruh bahagian perut, mencegah jangkitan daripada merebak. Apendiks yang bernanah boleh merebak atau meletup dan menyebabkan peritonitis. Atas sebab ini, hampir semua kes apendisit dianggap sebagai kecemasan, memerlukan pembedahan.

Simptom Keradangan Apendiks

Tanda-tanda dan simptom apendiks boleh termasuk:

 • Kesakitan mendadak yang bermula di sebelah kanan abdomen bawah
 • Kesakitan mendadak yang bermula di sekitar pusar anda dan sering beralih ke perut kanan bawah anda
 • Kesakitan yang memburukkan lagi jika anda batuk, berjalan atau membuat pergerakan yang lain
 • Pening dan muntah
 • Hilang selera makan
 • Demam biasa yang mungkin bertambah buruk memandangkan penyakit semakin meningkat
 • Sembelit atau cirit-birit
 • Kembung perut

Kawasan kesakitan anda mungkin berbeza-beza, bergantung pada umur anda dan kedudukan apendiks anda. Apabila anda mengandung, sakit mungkin kelihatan dari bahagian atas abdomen kerana apendiks anda lebih tinggi semasa kehamilan.

Punca Keradangan Apendiks

Penyumbatan pada lapisan apendiks yang menyebabkan jangkitan adalah punca kemungkinan apendisitis. Bakteria membiak dengan cepat, menyebabkan lampiran menjadi meradang, bengkak dan penuh dengan nanah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, apendiks akan pecah.

Komplikasi Keradangan Apendiks

Apendisitis boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti:

 • Apendiks pecah. Apabila pecah ia akan merebakkan jangkitan ke seluruh perut anda (peritonitis). Mungkin mengancam nyawa, keadaan ini memerlukan pembedahan segera untuk mengeluarkan lampiran dan membersihkan rongga perut anda.
 • Poket nanah yang terbentuk di dalam perut. Sekiranya Apendiks anda pecah, anda boleh menyebabkan pengembangan poket jangkitan (abses). Dalam kebanyakan kes, pakar bedah mengalirkan abses dengan meletakkan tiub melalui dinding abdomen ke dalam abses. Tiub dibiarkan disitu selama dua minggu, dan anda diberikan antibiotik untuk membersihkan jangkitan.

Sebaik sahaja jangkitan itu jelas, anda akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan Apendiks. Dalam sesetengah kes, bisul akan dikeringkan dan dikeluarkan dengan segera.

 

Diagnosis Keradangan Apendiks

Untuk membantu mendiagnosis keradangan usus, doktor mungkin akan mengambil sejarah tanda dan gejala anda dan memeriksa perut anda. Ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis keadaan ini termasuk:

 

– Pemeriksaan fizikal untuk menilai kesakitan anda

Doktor anda boleh menggunakan tekanan lembut di kawasan yang menyakitkan. Apabila tekanan tiba-tiba dilepaskan, kesakitan ini akan selalunya berasa lebih teruk, menandakan bahawa peritoneum bersebelahan meradang.

Malah, doktor anda juga boleh mencari kawasan perut yang keras dan kecenderungan otot perut anda untuk mengeras sebagai tindak balas kepada tekanan ke atas kawasan yang meradang.

Seterusnya, doktor boleh menggunakan jari yang dilincirkan, bersarung untuk memeriksa rektum bawah (ujian dubur digital). Wanita yang sedang mengandung boleh diberi ujian pelvis untuk memeriksa kemungkinan masalah ginekologi yang boleh menyebabkan rasa sakit.

– Ujian darah

Ini membolehkan doktor anda memeriksa kiraan sel darah putih yang tinggi, yang mungkin menunjukkan jangkitan.

– Ujian air kencing

Doktor anda mungkin mahu anda menjalani urinalisis untuk memastikan bahawa jangkitan saluran kencing atau batu ginjal tidak menyebabkan kesakitan anda.

– Ujian pengimejan

Doktor anda juga boleh mengesyorkan X-ray perut, ultrabunyi perut atau pemeriksaan tomografi berkomputer (CT) untuk membantu mengesahkan apendisitis atau mencari sebab lain untuk kesakitan anda.

Rawatan Keradangan Apendiks

Rawatan appendicitis biasanya melibatkan pembedahan untuk membuang lampiran radang. Sebelum pembedahan, anda mungkin diberikan dos antibiotik untuk mencegah jangkitan.

 

– Pembedahan untuk membuang apendiks (appendectomy)

Appendectomy boleh dilakukan dengan cara pembedahan terbuka dengan menggunakan satu sayap perut sekitar 2 hingga 4 inci (5 hingga 10 sentimeter) panjang (laparotomi). Atau pembedahan boleh dilakukan melalui beberapa incisions abdomen kecil (pembedahan laparoskopi). Semasa appendectomy laparoskopi, pakar bedah memasukkan alat pembedahan khas dan kamera video ke dalam perut anda untuk mengeluarkan apendiks anda.

Secara umumnya pembedahan laparoskopi membolehkan anda pulih lebih cepat dan sembuh dengan kesakitan dan parut yang kurang. Ia mungkin lebih baik untuk orang tua atau obes. Tetapi pembedahan laparoskopi tidak sesuai untuk semua orang. Sekiranya apendiks anda telah pecah dan jangkitan telah merebak di luar apendiks atau anda mengalami abses, anda mungkin memerlukan cara pembedahan  terbuka, yang membolehkan pakar bedah anda membersihkan rongga perut.

Mempunyai bisul sebelum pembedahan 

Jika apendiks anda pecah dan bisul terbentuk di sekelilingnya, ia boleh dikeringkan dengan meletakkan tiub melalui kulit anda ke dalam abses. ‘Appendectomy’ boleh dilakukan beberapa minggu kemudian selepas mengawal jangkitan.

Rawat Masalah Apendiks Anda !

Shaklee ESP

RM 155.00

SUMBER

https://www.healthline.com/health/appendicitis

https://www.healthline.com/health/digestive-health/appendicitis-emergency-symptoms

https://www.medicinenet.com/appendicitis/article.htm

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis#1

Summary
Keradangan Apendiks (Appendicitis) - Punca, Simptom, Diagnosis, Komplikasi dan Rawatan
Article Name
Keradangan Apendiks (Appendicitis) - Punca, Simptom, Diagnosis, Komplikasi dan Rawatan
Description
Appendicitis adalah keradangan pada apendiks, tiub tisu 3 1/2 inci panjang yang membesar dari usus besar. Satu kajian menunjukkan bahawa Apendiks mungkin mempunyai peranan dalam imuniti usus, tetapi tidak ada kepastian. Satu perkara yang kita tahu: Kita boleh hidup tanpa ia, tanpa akibat yang jelas.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: