Apakah susu segar sebenarnya, bagaimana untuk memilih serta jenis di pasaran
Istilah "susu segar" sebenarnya merujuk kepada pelbagai jenis susu. Tiada satu proses susu segar, atau bahkan satu jenis susu sahaja kerana semuanya mengandungi vitamin dan mineral penting, dengan perbezaan khusus yang menjadikannya unik.

Istilah “susu segar” sebenarnya merujuk kepada pelbagai jenis susu. Tiada satu proses susu segar, atau bahkan satu jenis susu sahaja kerana semuanya mengandungi vitamin dan mineral penting, dengan perbezaan khusus yang menjadikannya unik.

Susu segar terdapat dalam pelbagai bentuk termasuk lemak penuh (kira-kira 3.8% lemak susu), rendah lemak (kurang daripada 1.5% lemak susu), skim (tidak lebih daripada 0.15% lemak susu), susu yang telah diubah suai (diperkaya dengan protein tambahan vitamin atau nutrien lain), susu berperisa dan dadih.

Selain itu, susu ini juga mudah digunakan di rumah untuk penggunaan biasa. Ia dengan mudah boleh ditambahkan dalam masakan atau sebagai minuman pada waktu pagi atau sebelum tidur secara berkala.

Kepentingan susu segar untuk kesihatan

Susu segar adalah sumber yang kaya dengan beberapa nutrien penting, termasuk protein, kalsium, fosforus, vitamin A dan vitamin D. Susu segar dengan kurang lemak, terutamanya memberikan manfaat kesihatan tetapi kurang risiko yang berkaitan dengan pengambilan lemak tepu dan kolesterol.

Mengambil tiga hidangan susu segar dalam pemakananan anda setiap hari dapat membantu anda mengekalkan jisim otot, menguatkan tulang, menyokong komposisi badan yang baik dan meningkatkan kesihatan bagi peredaran darah anda.

Berikut adalah 5 kebaikan susu segar:

 • Kalsium dan Vitamin D dalam susu segar yang diperkaya adalah sangat penting untuk membina tulang dan gigi yang kuat, serta untuk mencegah masalah osteoporosis di kemudian hari.
 • Susu adalah sumber protein yang baik untuk membina otot yang kuat.
 • Susu segar merupakan sumber Vitamin B12 yang sangat baik dan diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang membawa oksigen ke otot, otak dan organ penting lain.
 • Vitamin B2 (Riboflavin) dan fosforus berperanan dalam meningkatkan metabolisme tenaga dan banyak fungsi biologi penting lain yang memastikan seseorang sentiasa peka dan aktif sepanjang hari
 • Susu adalah makanan dengan indeks glisemik rendah (GI) yang menyediakan aliran karbohidrat stabil untuk mendorong aktiviti mental dan fizikal bagi kanak-kanak.
 • Vitamin A bukan hanya baik untuk penglihatan, tetapi juga berupaya menyokong pertumbuhan kulit, tisu, tulang dan gigi yang sihat, serta membina sistem imun yang kuat untuk melawan jangkitan.

Perbezaan antara susu segar dan susu tepung

Banyak nutrien antara susu segar dan susu tepung adalah sama, tetapi ia hadir dalam jumlah yang berbeza. Kedua-dua susu tepung dan susu segar menawarkan sejumlah besar kalsium, iaitu sekitar 28 hingga 30 peratus daripada keperluan kalsium harian anda. Berikut adalah beberapa perbezaan antara susu tepung dan susu segar untuk membantu anda memilih susu yang sesuai untuk anda.

Susu tepung

Susu tepung dihasilkan daripada susu yang dihidrasi dan dipasteurisasi, sedangkan susu segar pula dicairkan. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk termasuk susu tanpa lemak atau susu kering. Ini adalah produk tenusu buatan yang dihasilkan dengan menguap susu hingga kering, bagi membantu mengekalkannya dalam bentuk yang baik.

Ini bermaksud susu tepung biasanya mempunyai jangka hayat yang lebih lama kerana tidak perlu disejukkan seperti jenis susu lain.

Susu segar

Susu segar mempunyai rasa yang unggul dan lebih banyak komponen bioaktif berbanding susu tepung. Ia mengandungi lebih banyak Vitamin B5 dan B12, fosforus dan selenium berbanding dengan susu tepung, yang membantu menjaga kesihatan sistem saraf anda dan memainkan peranan penting dalam fungsi enzim.

Oleh itu, perbezaan utama antara susu tepung dan susu segar adalah profil rasanya. Susu segar mempunyai profil rasa yang unggul, dan kerana itulah ia lebih disukai oleh beberapa orang. Susu tepung walaubagaimanapun, kehilangan rasanya semasa proses dehidrasi, tetapi sering ditambahkan pada makanan tertentu dan dapat digunakan oleh mereka yang tidak gemar meminum susu dalam bentuk cecair.

Bagaimana untuk memilih jenis susu yang terbaik?

Semasa memilih produk susu, pertimbangkan kebaikan, keburukan dan maklumat pemakanan satu per satu. Sebaiknya, pemilihan susu harus menampung keperluan makanan dan juga dapat dinikmati dengan selamat.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan semasa memilih susu untuk anda dan keluarga adalah masalah persekitaran dan etika. Memandangkan semakin ramai individu yang berusaha mengamalkan diet berasaskan tumbuhan, memasukkan susu tumbuhan ke dalam pemakanan anda mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda.

Jadi, berikut adalah beberapa petua mengenai cara memilih susu anda:

 • Lemak – Untuk mengurangkan pengambilan lemak tepu anda, belajar untuk menyukai susu rendah lemak yang mana kadar jumlah lemaknya hanyalah sebanyak 1.5% atau kurang.
 • Kalsium – Susu dengan 500mg kalsium bagi segelas 250ml susu adalah idea baik untuk sesiapa sahaja yang tidak mendapatkan kalsium sebanyak yang sepatutnya. Sekiranya anda membeli susu soya atau susu alternatif, pastikan susu itu mengandungi kandungan kalsium.
 • Protein – Ada baiknya jika anda memilih susu dengan sedikit kandungan  protein, jadi jika anda memilih alternatif bagi susu lembu, cari jenis yang mempunyai protein di dalamnya.
 • Alergi atau intoleransi – Periksa kandungan lemak dan kalsium sebelum membuat pilihan anda kerana sebilangan susu mungkin tidak sesuai dengan keadaan anda dan boleh menyebabkan kesan sampingan.
 • Bajet – Jika anda mempunyai bajet yang ketat, pertimbangkan jenama susu yang cenderung adalah lebih murah, ataupun anda boleh sahaja mencuba susu tepung yang sangat murah.
 • Rasa – Untuk rasa yang berbeza, anda mungkin ingin mencuba beberapa alternatif untuk susu lembu. Sekiranya anda terbiasa dengan susu lembu yang tinggi kandungan lemak dan tidak menyukai rasa susu lembu rendah lemak, cuba usaha untuk menukar perspektif itu demi kesihatan anda.

Bagaimana cara menyimpan susu dengan betul?

Cahaya matahari boleh memudaratkan susu segar dan kandungannya, jadi susu segar biasanya dibungkus dalam kadbod atau bekas plastik legap.

Botol kaca kadangkala digunakan untuk menyimpan susu, tetapi ketahui bahawa peningkatan pendedahan cahaya akan memusnahkan sebahagian vitamin, seperti B2 dan boleh mempengaruhi rasanya.

Manfaat kesihatan susu segar dipengaruhi dengan cara penyimpanan yang betul dan pada suhu yang tepat. Untuk melakukannya, ikuti peraturan umum ini:

 • Simpan susu pada suhu 4 °C dalam bungkusan asalnya.
 • Tempoh penggunaan susu dengan jangka hayat jangkaan adalah sekitar 10 hari apabila disejukkan pada suhu 4 °C.
 • Bekas susu hendaklah sentiasa ditutup untuk mengelakkan susu menyerap rasa atau bau makanan lain.
 • Ketahuilah bahawa susu yang dibekukan dapat menstabilkan protein utama, kasein dan susu mungkin kelihatan sedikit ‘curdy’ ketika dicairkan.

Jenama susu segar berbeza yang anda boleh dapatkan di pasaran

Memandangkan terdapat banyak jenis susu yang anda boleh dapatkan seperti susu rendah lemak, susu berasaskan tumbuhan dan banyak lagi, jom lihat beberapa jenama susu segar yang terkenal di pasaran kita.

Setiap individu mungkin mempunyai pendapat dan kegemaran mereka tersendiri, jadi mungkin anda boleh mencuba setiap satu susu yang ada sebelum menentukan jenama susu kegemaran anda.

1. Minuman Susu Segar Pure Farm – RM7.65+

2. Minuman Susu Segar F&N Magnolia – EM8.99+

3. Minuman Susu Segar GOODDAY – RM8.99+

4. Minuman Susu Segar Rumah Ladang – RM10.19+

5. Susu Segar Dutch Lady – RM6.99+

6. Susu Marigold HL – RM7.60+

SUMBER

https://healthyeating.sfgate.com/importance-fresh-milk-health-6653.html

https://www.dairy.com.au/products/milk/fresh-milk

https://www.eehealth.org/blog/2018/11/choose-the-right-milk-for-you

https://www.healthyfood.com/advice/how-to-choose-milk

https://www.liquidline.co.uk/news/what-is-the-difference-between-fresh-milk-and-powdered-milk/

https://goodlife.luluhypermarket.com/en-ae/food/how-is-fresh-milk-different-from-long-life-milk-find-out-here

Summary
Apakah susu segar sebenarnya, bagaimana untuk memilih serta jenis di pasaran
Article Name
Apakah susu segar sebenarnya, bagaimana untuk memilih serta jenis di pasaran
Description
Istilah "susu segar" sebenarnya merujuk kepada pelbagai jenis susu. Tiada satu proses susu segar, atau bahkan satu jenis susu sahaja kerana semuanya mengandungi vitamin dan mineral penting, dengan perbezaan khusus yang menjadikannya unik.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: