Now Reading
Apakah Ketum dan Kesan Buruk Penyalahgunaan Daun ini?

Apakah Ketum dan Kesan Buruk Penyalahgunaan Daun ini?

Apakah Ketum dan Kesan Buruk Penyalahgunaan Daun ini?

Ketum (Mitragyna speciosa) adalah pokok malar hijau tropika dalam keluarga kopi. Ia berasal dari Thailand, Myanmar, Malaysia dan negara-negara Asia Selatan yang lain.

Daun, atau ekstrak dari daunnya telah digunakan sebagai perangsang dan penenang. Malah, ia juga dilaporkan boleh mengubati sakit kronik, gangguan pencernaan dan sebagai bantuan untuk menarik diri dari kebergantungan terhadap candu.

Kadangkala, bahan ini juga boleh dikenali sebagai:

 • Biak
 • Kratom
 • Kakuam
 • Ithang
 • Thom

Apakah kegunaan ketum?

Walaupun ada yang menggunakan ketum sebagai alternatif ubat penahan sakit yang dipreskripsikan seperti opioid, terdapat kurang penyelidikan yang menyelidik bagaimana ia boleh mempengaruhi tubuh.

Pada dos yang rendah, ketum dilaporkan berfungsi seperti perangsang. Individu yang menggunakan dos rendah biasanya melaporkan mempunyai lebih banyak tenaga, lebih berjaga-jaga dan berasa lebih ramah. Pada dos yang lebih tinggi pula, ketum dilaporkan berfungsi sebagai ubat penenang, menghasilkan kesan euforia dan emosi serta sensasi yang lembap.

Bagaimana individu mengambil ketum?

Daun hijau gelap ketum biasanya dikeringkan dan dihancurkan atau dijadikan sebagai serbuk. Anda boleh mendapatkan serbuk ketum yang diperkaya, biasanya berwarna hijau atau coklat muda. Serbuk ini juga boleh mengandungi ekstrak dari tanaman lain.

Selain itu, ketum juga boleh didapati dalam bentuk pes, kapsul dan tablet. Di Amerika Syarikat, ketum kebanyakannya diseduh sebagai teh untuk menguruskan kesakitan dan gejala penarikan opioid.

Kesan ketum pada badan

Ketum mempunyai beberapa kesan pada badan, bergantung pada dos yang diambil. Individu boleh menggunakan ketum dalam banyak cara, termasuk mengunyah daun ketum, menyeduh daunnya sebagai teh dan menghancurkan daun serta menelan atau merokok.

Kesan buruk terhadap penyalahgunaan daun ketum

Walaupun individu yang mengambil ketum percaya pada manfaatnya, para penyelidik yang telah mengkaji daun ketum ini berpendapat bahawa kesan sampingan dan masalah keselamatannya adalah lebih banyak daripada mengimbangi potensi faedahnya.

Pengambilan ketum boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, termasuk:

Mencampurkan ketum dengan dadah atau ubat lain boleh membuatkan kesan sampingan bertambah buruk atau menyebabkan kesan tambahan lain.

Kesan pengambilan ketum pada dos rendah

Pada dos rendah (1 hingga 5 g), kesan seperti perangsang boleh berlaku. Ini boleh dialami dalam masa 10 minit dan berlangsung selama 60 hingga 90 minit. Walaupun laporan oleh pengguna menunjukkan bahawa kebanyakan individu merasakan kesan ini adalah menyenangkan, sebilangan pengguna mengalami kegelisahan dan pergolakan yang tidak selesa. Kesan perangsang utama daun ketum adalah serupa dengan ‘amphetamine’ walaupun tidak begitu kuat. Ini termasuklah:

 • Peningkatan tenaga dan kewaspadaan.
 • Selera makan berkurangan.
 • Peningkatan keramahan.
 • Libido yang tinggi.

Kesan pengambilan ketum pada dos sederhana/ tinggi

Dos sederhana hingga tinggi (5 hingga 15 g) mempunyai kesan seperti opioid yang bertahan selama beberapa jam.

Euforia “tinggi” disebabkan oleh ubat ini dilaporkan kurang kuat berbanding ubat opioid lain, dan sebilangan pengguna menggambarkan pengalaman itu sebagai tidak menyenangkan, atau menyedihkan. Kesan lain termasuk:

 • Kesan analgesia (pengurangan kesakitan).
 • Mengantuk.
 • Tenang, keadaan mental seperti dalam mimpi.
 • Penindasan batuk.
 • Pengurangan gejala penarikan opioid.

Risiko dan komplikasi berkaitan pengambilan ketum

Ketum mempunyai beberapa risiko bagi komplikasi serius, seperti:

Terlebih dos

Seperti ubat opioid, ada kemungkinan berlakunya pengambilan dos ketum secara berlebihan, terutamanya ketika mengambil dos yang sangat tinggi. Ini boleh menyebabkan kesan penenang yang kuat dan hilang kesedaran. Selain itu, ini lebih biasa berlaku pada individu yang mengambil ubat penenang lain pada masa yang sama.

Ketagihan

Ketum boleh menyebabkan ketagihan. Seseorang yang sering menggunakan ubat ini mungkin mengalami gejala penarikan, termasuk:

 • sakit otot
 • mudah marah dan penentangan
 • tingkah laku agresif
 • sukar tidur
 • hidung berair
 • loya
 • menguap
 • cirit-birit

Seseorang yang ketagih akan penggunaan ketum atau yang kerap menggunakannya mungkin memerlukan bantuan perubatan untuk berhenti menggunakan ubat dengan selamat.

Kerosakan hati

Dalam kes yang jarang berlaku, pengambilan daun ketum telah menyebabkan kecederaan hati akut. Gejala kerosakan hati termasuk keletihan, mual, gatal, kencing berwarna gelap dan penyakit kuning (kulit dan mata yang menguning). Dalam kebanyakan kes, individu pulih sepenuhnya dari kerosakan hati setelah berhenti menggunakan ketum.

See Also
probiotik

Kematian

Beberapa kematian juga dikaitkan dengan penggunaan kratom. Risiko komplikasi yang mengancam nyawa ini nampaknya lebih tinggi pada individu yang mengambil ubat tambahan, seperti antidepresan atau penstabil emosi.

Bagaimana ketagihan ketum boleh dirawat?

Tiada rawatan perubatan khusus untuk merawat masalah ketagihan ketum. Sebilangan individu yang mencari rawatan mendapati bahawa terapi tingkah laku dapat membantu keadaan mereka. Namun begitu, para saintis memerlukan lebih banyak kajian untuk menentukan seberapa berkesannya pilihan rawatan ini.

Kesimpulannya,

Walaupun penggunaan ketum boleh memberi sedikit manfaat kepada individu, namun ia juga dapat menimbulkan ancaman serius terutama bagi individu dengan keadaan perubatan dan mereka yang mengambil ubatan lain.

Sesiapa yang berfikir untuk mengambil ketum harus menyedari risikonya dan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-kratom-safe#takeaway

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/in-depth/kratom/art-20402171

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324128

https://drugabuse.com/kratom/effects-use/

error: Content is protected !!