Habatussauda

Habbatussauda atau lebih dikenali sebagai jintan hitam adalah tumbuhan yang sangat popular di dunia. 

Antara kebaikannya ialah bersifat anti-radang. Oleh kerana sebilangan penyakit berpunca daripada beberapa bentuk keradangan, minyak Habbatussauda dapat mengurangkan kesan negatif berpunca daripada penyakit tersebut dan juga menyembuhkannya dalam kes tertentu.

Berikut adalah beberapa lagi penggunaan Habba Sauda:

Jintan Hitam untuk Mencegah Keguguran Rambut

Selain membantu merawat penyakit, tanaman Habbatus Sauda juga digunakan untuk mencegah keguguran rambut. Minyak jintan jintan hitam membantu menguatkan akar rambut anda. Ia juga membantu mencegah uban dan penipisan rambut pada peringkat awal.

Jintan Hitam untuk Kerengsaan Kulit

Ia merawat kulit kering menjadi kulit yang lebih halus dan selembut. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ratu-ratu di Eropah menggunakan minyak jintan jintan hitam secara berkala. 

Jintan Hitam untuk Mengawal Tekanan Darah

Habatussauda mengandungi pelbagai mineral, vitamin, asid lemak dan protein sayuran. Kesemua bahan ini mampu memberikan rambut dan kulit yang sihat. Ianya juga mengawal tekanan darah dan memberikan penjagaan hormon yang lebih baik.

Mengurangan berat badan

Kajian menunjukkan bahawa suplemen jintan hitam dapat membantu menurunkan indeks jisim badan orang (BMI) dan tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan yang teruk daripada pengambilan makanan tambahan ini.

Tinjauan sistematik yang diterbitkan dalam Journal of Diabetes & Metabolic Disorders pada tahun 2013 mendapati bahawa minyak jintan hitam boleh membantu dalam mengatasi obesiti.

Manfaat untuk kulit

Minyak jintan hitam mungkin bermanfaat bagi orang dengan keadaan kulit berikut:

  • Ekzema
  • Jerawat
  • Psoriasis

Kesan dan risiko sampingan

Walaupun minyak jintan hitam memberikan kesan baik pada keadaan kesihatan tertentu, tetapi suplemen ini tidak dapat menggantikan ubat.

Sebelum mengambil suplemen, anda haruslah berbincang dengan doktor 

Seperti mana-mana suplemen yang lain, wanita hamil atau menyusu harus berbincang dengan doktor untuk pengetahuan lebih lanjut. 

Dalam penggunaan tropika, minyak jintan hitam boleh menyebabkan ruam kegatalan pada sesetengah orang. Oleh itu, sangat penting untuk mencubanya pada bahagian kulit yang kecil terlebih dahulu.

Elakkan daripada terkena minyak ini ke mata, lubang hidung, dan bahagian badan sensitif yang lain.

Kesan sampingan daripada penelanan minyak ini kadang-kadang boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, sembelit dan muntah.

Untuk mendapatkan minyak jintan hitam yang paling selamat dan bermanfaat, selalu pilih minyak jintan hitam organik berkualiti tinggi yang 100 peratus tulen, bermutu terapeutik, dan diperakui USDA.

Sumber:

https://www.digitalwelt.org/en/lifestyle/herbs/habbatus-sauda-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948#side-effects-and-risks

Gambar Kredit:

https://www.klikdokter.com/info-sehat/read/3621644/10-manfaat-minyak-biji-jintan-hitam-untuk-kesehatan

Summary
Habatussauda: Apa Kebaikan & Kekurangannya?
Article Name
Habatussauda: Apa Kebaikan & Kekurangannya?
Description
Habbatussauda atau lebih dikenali sebagai jintan hitam adalah tumbuhan yang sangat popular di dunia. Antara kebaikannya ialah bersifat anti-radang. Oleh kerana sebilangan penyakit berpunca daripada beberapa bentuk keradangan, minyak Habbatussauda dapat mengurangkan kesan negatif berpunca daripada penyakit tersebut dan juga menyembuhkannya dalam kes tertentu.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: