keadaan sesak nafas
Keadaan sesak nafas boleh berlaku secara tiba-tiba, sepanjang masa begitu sahaja. Sesak nafas adalah salah satu simptom Coronavirus.

Keadaan sesak nafas boleh berlaku secara tiba-tiba, sepanjang masa begitu sahaja. Sesak nafas adalah salah satu simptom Coronavirus.

Anda mungkin sudah mendengar bahawa gejala wabak COVID-19, iaitu penyakit pernafasan yang disebabkan oleh novel coronavirus, adalah serupa dengan penyakit selesema. Namun begitu, ia mempunyai beberapa ciri yang membezakan kedua-dua keadaan, termasuklah simptom sesak nafas.

Tetapi, jika anda seorang yang sihat secara amnya, anda kurang berisiko mengalami masalah ini dalam kehidupan seharian anda dan istilah itu mungkin dianggap sedikit mengelirukan.

Ini secara semulajadi akan menimbulkan beberapa soalan tentang bagaimanakah keadaan sebenar yang terjadi semasa sesak nafas. Adakah ia sama seperti rasa termengah selepas bersenam menggunakan treadmill atau ia adakah sesuatu yang berbeza sepenuhnya? Di samping itu, anda juga akan mempunyai persoalan bahawa adakah keadaan ini datang dan pergi, atau adakah ia berlaku secara berterusan?

Jom ketahuinya dengan lebih lanjut berdasarkan pendapat daripada pakar perubatan.

Apakah sebenarnya perasaan sesak nafas ini?

Sebenarnya terdapat istilah perubatan bagi masalah sesak nafas ini iaitu Dyspnea. Ini biasanya digambarkan sebagai rasa ketat yang kuat di dada anda, berasa seperti “dahagakan” udara, mengalami kesukaran bernafas, atau rasa termengah-mengah, kata Persatuan Paru-paru Amerika (ALA). Menurut seorang doktor perubatan keluarga di Providence Saint John’s Health Center, Dr. Cutler mengatakan bahawa kesukaran bernafas adalah keadaan di mana anda tidak mendapat udara yang cukup.

Individu boleh mengalami sesak nafas apabila berjalan, menaiki tangga, berlari, atau bahkan ketika mereka tidak melakukan apa-apa. Ia juga boleh berlaku tanpa amaran dan berterusan buat seketika mahupun datang dan pergi begitu sahaja.

Apakah jenis penyakit yang biasanya menyebabkan sesak nafas?

Terdapat banyak penyakit lain di luar COVID-19 boleh menyebabkan gejala ini. Kebanyakan sesak nafas adalah disebabkan oleh keadaan jantung dan paru-paru, memandangkan jantung dan paru-paru anda terlibat dalam mengangkut oksigen ke badan anda dan mengeluarkan karbon dioksida, kata ALA. Masalah dengan kedua-dua perkara ini boleh memberi kesan kepada pernafasan anda. ALA secara khusus menyeru syarat-syarat yang boleh menyebabkan sesak nafas:

 • Asma
 • Suar atau kesakitan dalam penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)
 • Reaksi alergi
 • Keracunan karbon monoksida
 • Serangan jantung
 • Tekanan darah rendah
 • Pneumonia (COVID-19 dan komplikasi selesema biasa)
 • Anemia
 • Penyumbatan di kerongkong
 • Kegagalan jantung
 • Pembesaran jantung
 • Tekanan jantung yang tidak normal
 • Tercekik
 • Menghirup objek asing ke dalam paru-paru
 • Sindrom Guillain-Barré
 • Myasthenia gravis (keadaan yang menyebabkan kelemahan otot tertentu)
 • Bekuan darah di dalam paru-paru

Kebimbangan atau anxiety, yang mana banyak dialami individu terutamanya dalam keadaan sekarang ini juga boleh menyebabkan sesak nafas.

Bagaimana untuk mengetahui sekiranya anda mengalami sesak nafas?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengenal pasti sama ada anda mengalami sesak nafas atau tidak. Perkara pertama adalah melihat bagaimana anda bernafas apabila bercakap. Menurut Dr. Boling yang merupakan seorang pakar perubatan, sesak nafas biasanya boleh dilihat apabila individu tidak dapat menyambung beberapa perkataan bersama tanpa menarik nafas terlebih dahulu.

Selain itu, jika anda hanya duduk di sekeliling, menonton TV, tetapi berasa seperti tidak mendapatkan udara yang cukup, ini mungkin adalah tanda bahawa anda mengalami sesak nafas. Ia juga boleh berlaku jika sebelum ini anda biasanya dapat berjalan di sekitar tempat anda atau melakukan tugas-tugas tanpa masalah, tetapi secara tiba-tiba anda perlu menarik nafas dalam proses ini, menurut Purvi Parikh, M.D., pakar alergi dalam Rangkaian Alergi & Asma.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan lain yang mendasari keadaan ini dan anda berasa prihatin akannya, sebuah monitor yang dipanggil oksimeter nadi iaitu alat yang mengukur jumlah oksigen dalam darah juga boleh membantu memberikan perspektif. Ia biasanya boleh didapati di kedai perubatan atau farmasi berdekatan anda.

Namun begitu, jangan terlalu berharap akan keputusan daripada alat ini kerana ia bukanlah peranti yang sempurna, seperti yang dikatakan oleh Dr. Cutler. Tetapi, ia masih boleh menjadi “alat pemeriksaan yang baik” untuk anda. “Jika angka itu normal, iaitu di atas 95, ada jaminan bahawa tiada apa yang berlaku. Jika angka itu adalah kurang daripada 95 dan anda berasa seperti ada sesuatu masalah, berjumpa doktor dengan segera.

Bilakah anda perlu pergi ke hospital untuk sesak nafas?

Sekarang, ia bukanlah idea terbaik untuk pergi ke hospital sebagai pertahanan pertama jika anda tidak berada dalam keadaan kecemasan yang sebenar. Ini adalah kerana anda boleh terdedah kepada wabak coronavirus semasa berada di hospital tanpa anda sedari. Sekiranya anda mengalami sesak nafas tetapi anda berasa baik-baik sahaja, anda mungkin boleh menghubungi doktor penjagaan utama anda untuk membincangkan tentang gejala yang anda alami. Ini diperlukan kerana sekiranya anda berfikir bahawa fikir anda mempunyai COVID-19, ianya adalah penting untuk membantu mencegah penyebaran virus kepada orang lain.

Sekarang, anda hanya layak untuk menjalani ujian COVID-19 jika anda merasakan gejala lain yang berkaitan dengan penyakit ini bersama simptom sesak nafas, seperti demam, batuk kering, pengeluaran kahak, atau sakit tekak. Malah, jika anda telah mengembara ke kawasan dengan jumlah kes COVID-19 yang tinggi atau telah bersentuhan secara langsung dengan seseorang yang telah didiagnosis dengan COVID-19, segera lakukan ujian itu.

Hubungi doktor anda atau pergi ke bilik kecemasan dengan segera jika anda mengalami sesak nafas bersama tanda yang berikut:

 • Rasa sakit atau ketat pada dada.
 • Berdehit.
 • Bibir bertukar menjadi warna biru.
 • Pening kepala.
 • Rasa seperti tidak mendapatkan udara yang mencukupi.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/coronavirus-shortness-of-breath

https://www.webmd.com/lung/what-does-covid-do-to-your-lungs#1

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/what-coronavirus-does-to-the-lungs

Tagged: