Apakah itu Odynophagia dan Bagaimana Untuk Atasinya?

Odynophagia

Pengenalan

Odynophagia adalah kesakitan ketika menelan. Kesakitan ini boleh berlaku di tekak, mulut atau saluran makanan dan mempunyai pelbagai kemungkinan penyebabnya. Lama kelamaan, keadaan menelan yang menyakitkan boleh menyebabkan kerosakan pada tekak, penurunan berat badan yang tidak diingini dan komplikasi lain.

Kadangkala, kesukaran menelan iaitu dysphagia boleh menyertai rasa sakit ini, tetapi odynophagia sering menjadi keadaan yang tersendiri.

Penerangan

Gejala odynophagia boleh menjadi jangka pendek atau jangka panjang bergantung kepada penyebab kesakitan.

Simptom biasanya termasuk:

 • sakit yang tumpul, terbakar atau tajam dan menusuk di mulut, tekak atau esofagus semasa menelan.
 • kesakitan yang semakin memburuk apabila menelan makanan kering, walaupun dalam beberapa kes, cecair dan pepejal menyebabkan kesakitan yang sama.
 • penurunan berat badan kerana pengambilan makanan yang berkurangan.
 • dehidrasi kerana pengambilan cecair yang berkurangan.

Sekiranya jangkitan menyebabkan odynophagia, seseorang mungkin melihat tanda-tanda jangkitan lain seperti demam, sakit dan keletihan, serta perasaan umum seperti tidak sihat.

Perbezaan Odonophagia dan Dysphagia

Kadangkala, odynophagia boleh dikelirukan dengan dysphagia, yang merupakan keadaan lain yang berkaitan dengan menelan. Dysphagia merujuk kepada kesukaran menelan. Dengan keadaan ini, kesukaran menelan berlaku secara berkala. Ia juga paling biasa menjejaskan orang dewasa yang lebih tua.

Seperti odynophagia, dysphagia dikaitkan dengan pelbagai sebab. Rawatan yang tepat bergantung pada masalah kesihatan yang mendasari. Dysphagia boleh menjadi sangat teruk sehingga anda tidak dapat menelan sama sekali.

Dysphagia dan odynophagia mungkin berlaku pada masa yang sama. Kedua-duanya juga boleh mempunyai sebab yang sama. Namun, anda mungkin mengalami kesukaran menelan tanpa rasa sakit. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin hanya mengalami dysphagia. Sebagai alternatif, odynophagia boleh menyebabkan kesakitan tanpa masalah menelan.

Punca yang berkemungkinan

Pelbagai faktor boleh menyebabkan keadaan menelan yang menyakitkan, termasuk:

 • Jangkitan, seperti selesema biasa dan keradangan tekak.
 • Keradangan pada mulut, tekak, atau esofagus disebabkan oleh keradangan amandel, faringitis, laringitis atau esofagitis.
 • Penyakit pedih ulu hati atau ‘gastroesophageal reflux’ (GERD), di mana asid perut memasuki espfagus dan kadangkala, kerongkong yang boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan. Pedih ulu hati jangka panjang boleh menyebabkan ulser dan dysphagia.
 • Sistem imun yang lemah. Individu dengan HIV atau AIDS atau mereka yang menjalani radioterapi atau rawatan kanser lain cenderung mengalami odynophagia lebih kerap daripada orang lain.
 • Jangkitan Candida pada mulut, tekak dan esofagus. Jangkitan kulat ini lebih kerap berlaku pada individu dengan sistem imun yang lemah.
 • Kanser esofagus dikaitkan dengan dysphagia berterusan, odynophagia dan penurunan berat badan yang tidak disengajakan. Seseorang yang menghidap kanser esofagus mungkin berasa sakit di dada atau belakang badan ketika menelan.
 • Kecederaan atau bisul di mulut, tekak atau esofagus. Ini boleh terjadi disebabkan kecederaan fizikal, pembedahan atau makan makanan dengan bahagian tepi tajam.
 • Tembakau, alkohol atau ubat-ubatan haram boleh merengsakan mulut, tekak, dan esofagus, sehingga menyebabkan kesakitan ketika menelan.
 • Minum minuman yang sangat panas atau sejuk untuk jangka masa panjang boleh mempengaruhi lapisan lendir esofagus.

Bila perlu berjumpa doktor

Dalam kebanyakan kes, odynophagia boleh hilang tanpa rawatan. Masalah menelan yang menyakitkan disebabkan selesema biasa akan hilang dalam tempoh seminggu.

Penyebab odynophagia sering dapat ditentukan dengan pemeriksaan visual pada kerongkong, terutamanya di mana berlakunya keradangan atau jangkitan. Dalam kes lain, ujian kesatan tekak atau endoskopi mungkin diperlukan.

Seseorang harus berbincang dengan doktor sekiranya tiada sebab yang jelas untuk menyebabkan keadaan menelan yang menyakitkan. Individu juga harus mendapatkan rawatan perubatan segera sekiranya odynophagia menyukarkan diri sendiri untuk makan atau bernafas.

Malah, berjumpa dengan doktor jika odynophagia berterusan selama beberapa minggu, disertai dengan penurunan berat badan atau dehidrasi, atau jika benjolan baru telah muncul.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

kamera cahaya kecil yang disebut sebagai endoskop. Ia diletakkan di kerongkong anda supaya doktor dapat melihat esofagus anda dengan lebih baik. Mereka juga akan meminta anda menelan semasa ujian.

Doktor juga boleh memerintahkan ujian lain yang berkaitan dengan sebarang penyebab menelan yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, ianya adalah penting untuk mengetahui bahawa keputusan ujian darah anda mungkin adalah normal.

Rawatan

Pelan rawatan tepat untuk odynophagia bergantung pada penyebabnya.

Ubat-ubatan

Bergantung pada keadaan perubatan yang mendasari, keadaan menelan yang menyakitkan dapat diselesaikan dengan penggunaan ubat-ubatan. Contohnya, ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat GERD dapat membantu mencegah asid perut merembes ke ‘pharynx’ dan esofagus. Sebaliknya, anda mungkin melihat pengurangan kesakitan ketika anda menelan.

Ubat-ubatan berbeza juga boleh digunakan untuk merawat penyebab lain yang mendasari, seperti HIV dan jangkitan. Jangkitan Candida mesti dirawat dengan agen anti-kulat.

Pembedahan

Sekiranya terdapat ketumbuhan atau karsinoma esofagus, doktor mungkin mengesyorkan anda melakukan pembedahan untuk membuang sel-sel ini. Pilihan ini juga dapat digunakan untuk keadaan GERD jika pengambilan ubat tidak membantu keadaan anda.

– Tempoh menunggu

Sekiranya doktor tidak mengesan masalah perubatan yang mendasari, keadaan menelan yang menyakitkan ini disembuhkan dengan sendirinya seiring dengan berjalannya waktu. Perkara ini biasa berlaku setelah mengalami selsema atau alergi teruk. Bercakap dengan doktor sekiranya anda mengalami ketidakselesaan berulang ketika menelan.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320785

https://www.healthline.com/health/odynophagia

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/odynophagia-conditions-that-may-lead-to-painful-swallowing

error: Content is protected !!