Now Reading
Apakah itu terapi MBSR (Mindfulness-based stress reduction)?

Apakah itu terapi MBSR (Mindfulness-based stress reduction)?

Apakah itu MBSR?

Pengurangan tekanan berdasarkan kesedaran (Mindfulness-based stress reduction – MBSR) adalah program berasaskan program selama lapan minggu yang menawarkan latihan kesedaran intensif sekular untuk membantu individu yang mengalami tekanan, kegelisahan, kemurungan dan kesakitan. Ia menggunakan kombinasi meditasi kesedaran, kesedaran tubuh, yoga dan penerokaan pola tingkah laku, pemikiran, perasaan dan tindakan.

Istilah “kesedaran” digunakan untuk merujuk pada keadaan kesedaran psikologi, kelakuan yang mempromosikan kesedaran ini, iaitu cara memproses maklumat dan sifat watak.

Seawal tahun 1979, “Pengurangan Tekanan Berdasarkan Kesedaran (MBSR)” telah dikembangkan oleh Dr. Jon Kabat-Zinn dan rakan-rakannya di ‘University of Massachusetts Medical Center’s Stress Reduction Clinic’. Hari ini, MBSR ditawarkan di beratus-ratus hospital, klinik, pusat kesihatan, pendidikan, pengurusan dan persekitaran lain di seluruh dunia.

Mengapakah anda memerlukan MBSR?

Program MBSR membantu kita lebih menyedari akan reaksi biasa dan membantu kita berhubung dengan diri sendiri dengan cara baru untuk mengganggu kitaran ini dan membuat lebih banyak pilihan dalam hidup. Dalam meditasi kesedaran, individu berusaha untuk memupuk kesedaran yang lebih mendalam mengenai masa kini. Dengan meningkatkan kesedaran tersebut, individu dapat mengurangkan kereaktifan emosi mereka secara keseluruhan dan mendapatkan rasa tenang yang lebih mendalam.

Seterusnya, program ini dikatakan bermanfaat kepada individu yang menghadapi keadaan atau masalah kesihatan berikut:

 • ADHD
 • Kebimbangan
 • Kemurungan
 • Sakit kronik
 • Tekanan
 • Keletihan
 • Kemarahan
 • Sakit kepala
 • Tekanan darah tinggi
 • Masalah tidur

Bagaimanakah ia berfungsi?

Program MBSR adalah program lapan minggu yang melibatkan latihan dalam meditasi minda dan yoga. Individu biasanya bertemu dengan ahli terapi sekali seminggu. Kursus MBSR standard terdiri daripada lapan, sesi mingguan sebanyak 2 setengah jam hingga 3 jam setiap satu, ditambah dengan sesi sepanjang hari selepas minggu keenam yang merangkumi satu hari latihan penuh.

Setiap sesi dimulakan dengan latihan kesedaran yang telah dipelajari oleh individu semasa sesi mingguan. Latihan utama program MBSR adalah imbasan badan, yoga lembut dan meditasi duduk. Melalui program ini, para peserta akan melakukan salah satu latihan ini setiap hari. Di samping itu, terdapat pelbagai latihan berpusat yang memasukkan amalan kesedaran dalam kehidupan seharian. Latihan lain pula boleh melatih kesedaran dengan penuh perhatian berkaitan dengan pemikiran, sensasi dan emosi.

Setiap sesi memfokuskan pada satu topik tertentu yang diterokai dengan latihan khusus, serta pembentangan daripada pengajar dan dialog antara peserta kumpulan.  Terdapat juga masa bagi para peserta untuk berkongsi apa yang mereka alami semasa latihan dan juga untuk membincangkan berkaitan amalan kesedaran harian mereka di luar kelas.

Bagaimanakah MBSR dapat memberi manfaat kepada anda?

Berikut merupakan antara manfaat kesihatan yang ditawarkan oleh program MBSR seperti:

 • Melegakan kesakitan

Program MBSR dapat membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan kesejahteraan psikologi pada individu yang mengalami keadaan sakit kronik, menurut satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2010. Para penyelidik mendapati bahawa peserta dengan artritis menunjukkan peningkatan terbesar dalam kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan setelah menjalani program ini. Sebaliknya, peserta dengan sakit kepala / migrain kronik pula mengalami peningkatan terkecil.

 • Pengurusan tekanan

Berdasarkan laporan yang diterbitkan pada tahun 2009, para saintis membuat sepuluh kajian mengenai program MBSR dan mendapati bahawa program ini dapat mengurangkan tahap tekanan pada individu yang sihat. Ia juga dapat mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan empati.

 • Tidur yang lebih baik

Beberapa kajian menunjukkan bahawa program MBSR membantu mengurangkan faktor-faktor tertentu yang menyumbang kepada masalah tidur, menurut laporan yang diterbitkan pada tahun 2007. Namun, dalam analisis terhadap tujuh kajian mengenai program MBSR dan gangguan tidur, penulis laporan tersebut mendapati bukti yang kurang mengenai bagaimana MBSR mampu meningkatkan kualiti dan tempoh tidur dengan ketara.

 • Pencegahan pengulangan kemurungan

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pendekatan kesedaran ini dapat membantu mencegah pengulangan gejala depresi. Memandangkan pendekatan berasaskan kesedaran ini memfokuskan untuk mengubah corak pemikiran negatif, ia dapat membantu mencegah individu mengembangkan pemikiran dan kepercayaan negatif tentang diri mereka sendiri. Satu kajian pula mendapati bahawa terapi kognitif berdasarkan minda adalah sama berkesan dengan antidepresan untuk mencegah pengulangan masalah kemurungan.

 • Pengurangan ‘bias’

Manfaat lain daripada program ini adalah bahawa ia sering membantu individu mengatasi masalah pergaulan yang wujud sebelum ini seperti kepercayaan berat sebelah atau ‘bias’. Satu kajian mendapati bahawa teknik kesedaran memberi kesan positif terhadap pengurangan umur dan ‘bias’ terhadap kaum seperti yang diukur dengan ujian pergaulan tersirat.

 • Peningkatan kognitif

Kajian juga menunjukkan bahawa pendekatan berdasarkan kesedaran mungkin boleh mempunyai faedah kognitif. Satu kajian mendapati bahawa empat sesi latihan meditasi mendorong kepada peningkatan kelancaran verbal, emosi hati, pengekodan visual dan memori kerja. Terdapat juga peningkatan dalam pemprosesan visual-ruang dan fungsi eksekutif.

Bagaimana untuk membuat persediaan bagi MBSR?

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melibatkan diri dengan program MBSR, pastikan anda mengikuti latihan di pusat perubatan universiti, hospital atau klinik, di mana kelas diajar oleh pakar kesihatan yang berkelayakan. Sekiranya anda ingin menggunakannya untuk keadaan kesihatan, pastikan anda berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Ianya adalah amat penting untuk mengetahui bahawa cubaan mengubati keadaan sendiri, menangguhkan atau mengelakkan rawatan standard boleh membawa akibat yang serius.

SUMBER

https://www.institute-for-mindfulness.org/offer/mbsr/what-is-mbsr

https://www.verywellmind.com/benefits-of-mindfulness-based-stress-reduction-88861

https://www.psychologytoday.com/us/blog/crisis-knocks/201003/mindfulness-based-stress-reduction-what-it-is-how-it-helps

https://www.apa.org/monitor/2012/07-08/ce-corner

error: Content is protected !!