Now Reading
Apakah itu kolesterol dan bagaimana ia membahayakan kesihatan?

Apakah itu kolesterol dan bagaimana ia membahayakan kesihatan?

Apakah itu kolesterol dan bagaimana ia membahayakan kesihatan?

Kolesterol ada baiknya dan buruknya. Pada tahap normal, ia adalah bahan penting untuk tubuh. Tetapi, jika kepekatan dalam darah adalah terlalu tinggi, ia boleh menjadi berbahaya dan meningkatkan risiko berlakunya serangan jantung.

Seterusnya, kolesterol pada dasarnya adalah zat lemak seperti lemak yang terdapat di semua sel dalam badan anda. Tubuh memerlukan sedikit kolesterol untuk menghasilkan hormon, vitamin D dan zat yang membantu anda mencerna makanan. Tubuh anda menghasilkan semua kolesterol yang diperlukannya tetapi boleh juga didapati dalam makanan dari sumber haiwan, seperti kuning telur, daging dan keju.

Apakah jenis-jenis kolesterol yang ada?

Kolesterol tidak bergerak bebas melalui aliran darah. Sebaliknya, ia melekat atau dibawa oleh lipoprotein dalam darah. Terdapat tiga jenis lipoprotein yang dikategorikan berdasarkan berapa banyak protein yang berkaitan dengan jumlah kolesterol.

Sekarang, mari kita ketahui tiga jenis yang ada iaitu:

1. Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau jenis ‘buruk’

Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) mengandungi nisbah kolesterol dan protein yang lebih tinggi dan dianggap sebagai jenis “buruk”. Tahap lipoprotein LDL yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan penyakit arteri periferal dengan membentuk plak kolesterol di sepanjang bahagian dalam dinding arteri. Sekiranya plak pecah, ia boleh menyebabkan pembekuan darah yang menghalang aliran darah. Gumpalan ini adalah penyebab serangan jantung atau ‘myocardial infarction’ sekiranya pembekuan berlaku di salah satu arteri koronari di jantung.

2. Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau jenis ‘baik’

Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) terdiri daripada tahap protein yang lebih tinggi dan tahap kolesterol yang lebih rendah. Ini cenderung dianggap sebagai kolesterol “baik”. Semakin tinggi nisbah HDL berbanding LDL, ianya adalah semakin baik bagi individu kerana nisbah tersebut berpotensi melindunginya daripada penyakit jantung, strok dan penyakit arteri periferal.

3. Lipoprotein berketumpatan sangat rendah (VLDL)

Sebilangan orang juga menyebut VLDL sebagai kolesterol “buruk” kerana ia juga menyumbang kepada penumpukan plak di arteri anda. Tetapi, VLDL dan LDL berbeza di mana VLDL terutamanya membawa trigliserida dan LDL pula membawa kolesterol.

Bagaimanakah kolesterol buruk untuk anda?

Kadar kolesterol tinggi, juga dikenali sebagai hiperkolesterolemia, adalah faktor risiko utama bagi penyakit jantung dan strok. Tahap LDL atau HDL yang tidak normal ini boleh dirawat dengan diet rendah lemak, senaman dan ubat-ubatan seperti statin.

Peningkatan kolesterol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri, dan disebut sebagai aterosklerosis. Dalam keadaan aterosklerosis, plak terbentuk dan menyebabkan penyekat aliran darah. Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet boleh membantu menguruskan tahap ini. Ia khususnya sangat berguna untuk mengurangkan makanan yang mengandungi:

 • Kolesterol: Ini terdapat dalam makanan berasakan haiwan, daging dan keju.
 • Lemak tepu: Ini terdapat pada beberapa daging, produk tenusu, coklat, makanan panggang, goreng dan makanan yang diproses.
 • Lemak trans: Ini terdapat pada beberapa makanan goreng dan diproses.

Mengapakah kadar kolesterol tinggi berbahaya?

Tahap yang tinggi adalah salah satu faktor risiko penyakit jantung, strok, dan penyakit arteri periferal. Mekanisme yang melibatkan kolesterol dalam ketiga-tiga penyakit adalah sama iaitu penumpukan plak di dalam arteri mengurangkan aliran darah yang kemudian mempengaruhi fungsi sel dan organ yang dibekalkan oleh saluran darah ini.

Ini boleh menyebabkan:

 • Penyakit jantung aterosklerotik atau arteri koronari menyempit di jantung yang menyebabkan gejala angina, dan berlaku apabila otot jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi untuk berfungsi.
 • Pengurangan bekalan darah ke otak kerana penyempitan arteri kecil di otak atau disebabkan arteri karotid yang lebih besar di leher mungkin sudah tersumbat. Ini boleh mengakibatkan ‘transient ischemic attack’ (TIA) atau strok.
 • Penyakit arteri periferal yang menggambarkan penyempitan arteri secara beransur-ansur. Semasa bersenam, jika kaki tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi, ia boleh mengalami kesakitan yang disebut ‘claudication’.
 • Arteri lain di dalam badan juga mungkin terjejas kerana penumpukan plak yang menyebabkannya menjadi sempit.

Jadi, apakah tahap kolesterol yang normal?

Tahap kolesterol adalah berbeza mengikut usia, berat badan dan jantina. Seiring dengan pertambahan waktu, tubuh seseorang cenderung menghasilkan lebih banyak kolesterol, yang bermakna bahawa semua orang dewasa harus memeriksa kadar kolesterol mereka secara berkala.

Kadar ini diukur dalam tiga kategori:

 • kolesterol keseluruhan
 • LDL, atau “jenis jahat”
 • HDL, atau “jenis baik”

Tahap kolesterol cenderung meningkat seiring pertambahan usia. Doktor mengesyorkan individu mengambil langkah lebih awal untuk mencegah tahap yang tinggi apabila sudah semakin berusia. Kolesterol yang tidak dikendalikan selama bertahun-tahun boleh menjadi lebih sukar untuk dirawat.

Berikut adalah kadar yang normal bagi golongan seperti:

1. Untuk orang dewasa

 • Tahap keseluruhan kurang dari 200 miligram per desiliter (mg / dL) dianggap wajar bagi orang dewasa. Bacaan antara 200 dan 239 mg / dL dianggap di atas batas dan bacaan 240 mg / dL ke atas pula dianggap tinggi.
 • Tahap LDL mestilah kurang dari 100 mg / dL. Tahap 100 hingga 129 mg / dL masih boleh diterima bagi mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan tetapi mungkin lebih membimbangkan bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung atau faktor risiko penyakit jantung. Bacaan 130 hingga 159 mg / dL dianggap di atas batas dan 160 hingga 189 mg / dL pula adalah tinggi. Bacaan 190 mg / dL atau lebih tinggi dari ini dianggap sangat tinggi.
 • Tahap HDL harus dikekalkan lebih tinggi. Bacaan kurang daripada 40 mg / dL dianggap sebagai faktor risiko utama penyakit jantung. Selain itu, bacaan dari 41 mg / dL hingga 59 mg / dL dianggap rendah di sempadan. Bacaan optimum untuk tahap HDL adalah 60 mg / dL atau lebih tinggi.

2. Untuk kanak-kanak

 • Julat keseluruhan yang boleh diterima untuk kanak-kanak adalah kurang daripada 170 mg / dL. Kadar kolesterol sederhana tinggi bagi kanak-kanak berkisar antara 170 hingga 199 mg / dL. Sebarang bacaan jumlah kolesterol melebihi 200 pada seorang kanak-kanak  adalah terlalu tinggi.
 • Tahap LDL kanak-kanak juga harus lebih rendah daripada kadar kolesterol orang dewasa. Julat kolesterol LDL optimum untuk kanak-kanak adalah kurang daripada 110 mg / dL. Garis sempadan bacaan yang tinggi adalah 110 hingga 129 mg / dL sementara bacaan melebihi 130 mg / dL dianggap sebagai bacaan yang tinggi.

Bagaimana untuk menurunkan tahap kolesterol?

Anda dapat menurunkan kadar kolesterol anda melalui perubahan gaya hidup sihat jantung. Ini termasuklah pelan pemakanan yang sihat untuk jantung, pengurusan berat badan dan aktiviti fizikal yang teratur.

Sekiranya perubahan gaya hidup sahaja tidak dapat menurunkan kolesterol anda, anda mungkin juga perlu mengambil ubat. Terdapat beberapa jenis ubat kolesterol, termasuk statin. Sekiranya anda mengambil ubat untuk menurunkan kolesterol, anda masih harus meneruskan perubahan gaya hidup.

Sebilangan individu dengan hiperkolesterolemia keturunan (FH) mungkin perlu menerima rawatan yang disebut lipoprotein ‘apheresis’. Rawatan ini menggunakan mesin penapis untuk menghilangkan LDL dari darah. Kemudian, mesin yang sama akan mengembalikan sisa darah kepada individu itu semula.

SUMBER

https://medlineplus.gov/cholesterol.html

https://www.webmd.com/cholesterol-management/default.htm

https://www.medicinenet.com/cholesterol_management/article.htm#what_are_the_different_types_of_cholesterol

https://www.medicalnewstoday.com/articles/9152#causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315900#recommended-levels

error: Content is protected !!