Now Reading
Apakah itu kahak dan Bagaimana untuk tanganinya

Apakah itu kahak dan Bagaimana untuk tanganinya

Kahak

Pengenalan

Kahak dihasilkan apabila paru-paru seseorang berpenyakit atau rosak. Ia bukanlah air liur tetapi lendir tebal yang keluar dari paru-paru apabila anda batuk. Semasa anda batuk, badan anda akan cuba menghilangkan kahak itu.

Tubuh menghasilkan lendir untuk menjaga tisu nipis dan halus pada saluran pernafasan agar kekal lembap supaya zarah-zarah kecil atau benda asing yang boleh menimbulkan ancaman dapat terperangkap dan dipaksa keluar.

Penerangan

Kahak adalah bahan seperti lendir yang dirembeskan oleh sel di saluran udara bawah (bronkus dan ‘bronchioles’) pada saluran pernafasan. Ia adalah berbeza dengan air liur, yang dihasilkan lebih tinggi dalam mulut. Seterusnya, kahak boleh memiliki pelbagai warna termasuk menjadi jernih, putih, kuning, hijau, merah jambu atau merah dan darah yang ditandai dengan keadaan perubatan yang berbeza.

Selain mengandungi sel mati, bahan-bahan asing yang dihirup ke dalam paru-paru, dan kadangkala bakteria, kahak juga mengandungi sel darah putih dan sel-sel imun lain yang melindungi saluran udara dari jangkitan. Terdapat sebilangan keadaan perubatan yang boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran kahak. Ujian untuk menganalisis kahak, seperti ‘cytology’ dan kultur sputum dapat membantu dalam mendiagnosis penyakit berkaitan.

Memahami warna kahak yang berbeza

Kahak boleh mempunyai banyak warna dan konsistensi yang berbeza, dan ini dapat membantu doktor menentukan keadaan tertentu seperti:

 • Kahak yang jelas: Kahak yang boleh dilihat dengan jelas biasanya adalah normal, walaupun penghasilannya dapat meningkat bagi beberapa penyakit paru-paru.
 • Kahak berwarna putih atau kelabu: Kahak berwarna putih atau kelabu juga biasanya adalah normal, tetapi mungkin terdapat dalam jumlah yang tinggi dengan beberapa penyakit paru-paru atau mendahului perubahan warna lain yang berkaitan dengan keadaan berbeza.
 • Kahak berwarna kuning/ hijau gelap: Sejenis sel darah putih yang dikenali sebagai neutrophils mempunyai warna hijau pada mereka. Jenis sel darah putih ini tertarik ke tempat jangkitan bakteria, dan seterusnya menyebabkan jangkitan bakteria pada saluran pernafasan bawah, seperti keradangan paru-paru. Inilah yang boleh mengakibatkan pengeluaran kahak hijau. Sebaliknya, kahak berwarna kuning-hijau lebih biasa berlaku bagi keadaan fibrosis sista.
 • Kahak berwarna coklat: Kahak berwarna coklat terjadi kerana kehadiran tar, yang kadangkala dijumpai pada individu yang merokok. Ia juga mungkin kelihatan coklat atau hitam kerana adanya kehadiran darah yang lama. Seterusnya, kahak coklat juga biasa dengan “penyakit paru-paru hitam” yang disebut ‘pneumoconioses’ dan berlaku akibat menyedut bahan seperti arang batu ke dalam paru-paru.
 • Kahak berwarna merah jambu: Kahak berwarna merah jambu terutamanya yang berbuih mungkin berasal dari edema paru-paru, keadaan di mana cecair dan sejumlah kecil darah bocor daripada kapilari ke dalam alveoli paru-paru. Edema paru-paru sering menjadi komplikasi bagi masalah kegagalan jantung kongestif. Selain itu, kahak berwarna merah jambu atau berdarah biasanya terjadi disebabkan tuberkulosis di seluruh dunia.
 • Kahak berdarah: Kahak berdarah, walaupun hanya sedikit sahaja masih  perlu untuk dinilai. Batuk darah (hemoptisis) boleh menjadi serius, dan merupakan tanda pertama bagi kanser paru-paru pada 7 hingga 35 peratus orang. Warna kahak ini juga boleh berlaku dengan embolisme paru-paru, suatu keadaan di mana gumpalan darah di kaki terputus dan bergerak ke paru-paru. Bahkan 1 hingga 2 sudu teh kahak berdarah dianggap sebagai masalah kecemasan perubatan, dan batuk dengan seperempat cawan darah dianggap sebagai ‘hemoptysis’ besar dan boleh membawa kepada prognosis yang buruk.

Penyebab yang berkemungkinan

Terdapat banyak sebab yang berbeza mengapa tubuh menghasilkan kahak secara berlebihan. Berikut adalah senarai beberapa penyebab ini, bersama dengan bagaimana kahak boleh muncul.

Merokok

Bagi perokok, lendir terbentuk di paru-paru dan menyebabkan “batuk perokok”. Kahak yang dihasilkan mungkin berwarna hijau, kuning atau berdarah.

Asma

Individu yang menghidap asma mempunyai saluran udara yang sensitif terhadap alergen, pencemaran alam sekitar dan jangkitan pernafasan. Kepekaan ini dapat menyebabkan saluran udara meradang, serta meningkatkan pengeluaran lendir.

Fibrosis Sistik

Fibrosis sistik adalah penyakit keturunan yang terjadi disebabkan gen yang rosak. Ini boleh menyebabkan saluran udara yang lebih kecil tersumbat kerana lendir tebal, yang menyebabkan individu sukar untuk bernafas. Lendir tebal pada fibrosis sistik menjadi persekitaran yang sesuai bagi pertumbuhan bakteria. Ramai individu dengan masalah ini mengalami jangkitan paru-paru bakteria kronik.

Jangkitan saluran pernafasan (RTI)

Kahak dengan warna yang berbeza dari air liur mungkin merupakan tanda jangkitan saluran pernafasan (RTI) yang lebih rendah. Dengan kehadiran bakteria, kahak juga mempunyai konsistensi tebal dan bau yang tidak menyenangkan. Sebilangan jangkitan justeru boleh menyebabkan kahak berwarna kuning, kelabu, seperti warna karat.

Jangkitan saluran pernafasan biasa termasuklah:

 • Selesema
 • Bronkitis
 • Pneumonia
 • Tuberkulosis (TB)

Bila anda perlu berjumpa doktor

Sesiapa yang mengesyaki bahawa mereka menghidap masalah tuberkulosis (TB) harus mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. Begitu juga dengan keadaan keradangan paru-paru yang memerlukan rawatan segera.

Keadaannya mungkin sukar didiagnosis kerana berkongsi simptom dengan jangkitan saluran pernafasan (RTI) biasa yang lain. Pneumonia ringan biasanya dapat dirawat di rumah dengan penggunaan antibiotik, rehat yang mencukupi dan pengambilan cecair yang banyak.

Sebilangan besar jangkitan saluran pernafasan lain biasa akan sembuh dengan  sendiri. Doktor mengesyorkan individu untuk mengambil ubat tahan sakit, minum banyak cecair dan berehat. Namun, ada kalanya ianya adalah pilihan yang baik untuk mendapatkan rawatan perubatan. Keadaan ini termasuklah jika individu mengalami masalah batuk yang teruk dan berlangsung lebih dari 3 minggu.

Seterusnya, jika seseorang mempunyai suhu badan lebih dari 38 °C (100.4 °F) selama lebih dari 3 hari, ini mungkin merupakan tanda bagi keradangan paru-paru, jadi ianya adalah penting untuk berjumpa dengan doktor.

Jika seseorang batuk dengan kahak yang mengandungi darah, mempunyai pernafasan yang laju, sakit dada, mengantuk atau keliru, mereka harus pergi ke doktor dengan segera.

Perkara yang sama juga perlu dilakukan bagi sesiapa yang mempunyai keadaan jantung atau paru-paru yang mendasari atau mengalami episod bronkitis berulang.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Kahak boleh dianalisis di makmal untuk menentukan kandungannya sebelum menilai sebarang keadaan berkaitan jangkitan atau mencari kanser. Ujian mungkin merangkumi:

 • Kultur kahak: Prosedur ini dilakukan dengan meletakkan sampel kahak dalam media yang tumbuh dan mencari kehadiran bagi sebarang pertumbuhan. Ini dapat dilakukan untuk menentukan jenis bakteria tertentu yang menyebabkan keradangan paru-paru. Setelah jenis bakteria ditentukan, pihak makmal dapat melakukan ujian lebih lanjut untuk mengetahui antibiotik mana yang paling berkesan terhadap bakteria tersebut (ujian kepekaan).
 • Kahak untuk tuberkulosis: Sampel kahak dapat diperoleh untuk mencari masalah tuberkulosis, walaupun beberapa sampel sering diperlukan untuk menemukannya yang bersifat diagnostik.
 • Sitologi kahak: Dalam sitologi kahak, sampel kahak dinilai di bawah mikroskop. Ini boleh dilakukan untuk mencari tanda-tanda tuberkulosis atau tanda-tanda sel kanser. Sekiranya sel-sel kanser dijumpai, ia dapat menjadi diagnosis kanser paru-paru. Tetapi, ujian lebih lanjut perlu dilakukan untuk mengetahui lokasi kanser.

Setelah doktor melihat sampelnya, juruteknik makmal boleh menjalankan ujian yang akan menunjukkan jenis bakteria atau sel yang dikandungnya.

Ujian tersebut akan membantu memisahkan bakteria normal yang terdapat dalam badan anda daripada pepijat penyebab penyakit yang mungkin membuatkan anda sakit.

Ujian lain

Bergantung pada keputusan anda, doktor mungkin meminta anda melakukan ujian lain seperti:

 • Anda mungkin diminta melakukan pemeriksaan X-ray atau imbasan CT untuk mencari tanda-tanda keadaan paru-paru yang berterusan.
 • Anda mungkin diminta melakukan “ujian fungsi paru” untuk mengetahui seberapa baik paru-paru anda berfungsi.

Rawatan

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan pengeluaran kahak, tetapi langkah yang paling penting adalah mendiagnosis dan mengubati penyebabnya. Dengan adanya pencemaran udara dan merokok, penyebab lainnya adalah usaha badan untuk melepaskan diri dari benda asing, dan pengeluaran berlebihan kahak adalah tindak balas yang normal.

Rawatan di rumah

 1. Melembapkan udara – Melembapkan udara di sekitar anda dapat membantu mengekalkan lendir yang nipis. Anda mungkin pernah mendengar bahawa wap dapat membersihkan kahak dan kesesakan. Selain itu, anda juga boleh gunakan pelembap kabut sejuk (mist humidifer). Ini boleh digunakan sepanjang hari dengan selamat.
 2. Kekal terhidrat – Minum cecair yang mencukupi, terutama air suam dapat membantu aliran lendir anda. Air boleh melonggarkan kesesakan anda dengan membantu lendir anda bergerak.
 3. Berkumur dengan air garam – Air garam suam berkumur dapat membantu membersihkan kahak yang tergantung di bahagian belakang tekak anda. Ia bahkan boleh membunuh kuman dan melegakan sakit tekak anda.


MHP Miracle Sea Salt 750g

RM 5.90

Ambil garam laut Miracle 15 gram, dengan 200 ml air sehingga cair sepenuhnya, dan kemudian dengan air garam laut, bilas 10 saat di kerongkong, kemudian ludahkan tindakan yang sama tiga kali; dan minum, ini cara lain untuk menyembuhkan radang amandel dengan berkesan. Pada tiroid juga baik, kerana iodine garam laut yang lebih tinggi mendasari sebabnya. Oleh itu, rawatan kesihatan terbaik: Setiap pagi dan petang untuk minum air garam berkumur dan minum satu, boleh menghilangkan panas, membersihkan mulut, membunuh bakteria, cara yang berkesan untuk mencegah penyakit. Kaedah ini digunakan selama ribuan tahun, dan sekarang sama seperti berkesan.

4. Gunakan minyak kayu putih (eucalyptus) – Menggunakan minyak pati kayu putih boleh mengeluarkan lendir dari dada anda. Ia berfungsi dengan membantu melonggarkan lendir sehingga anda dapat membuangnya dengan lebih mudah. Pada masa yang sama, jika anda mengalami batuk yang mengganggu, ini dapat melegakannya.

Ubat-ubatan bebas

Terdapat juga ubat-ubatan bebas yang boleh anda gunakan. Dekongestan misalnya, dapat mengurangkan lendir yang mengalir dari hidung anda. Lendir ini tidak dianggap sebagai kahak, tetapi boleh menyebabkan kesesakan dada. Malah, ia juga berfungsi dengan mengurangkan pembengkakan di hidung dan membuka saluran udara anda.

Anda boleh mendapatkan dekongestan oral dalam bentuk:

 • tablet atau kapsul


Hurix’s Phlegm And Cough Herbs Capsule 6s

RM 10.90

Digunakan secara tradisional untuk mengurangkan kahak dan melegakan batuk.
Dewasa: 3 Kapsul Setiap Kali, 4 Kali Setiap Hari. Kanak-kanak 6-12 Tahun: 2 Kapsul Setiap Kali, 4 Kali Setiap Hari. Ambil Selepas Makan dengan Air suam.

MAL16030029TC

 • cecair atau sirap


Woods’ Peppermint Cough Syrup 50ml

RM 6.90

Melegakan sakit tekak dan kahak.

MAL19911401XC

 • serbuk berperisa

Ubat preskripsi

Sekiranya anda mempunyai keadaan atau jangkitan tertentu, doktor mungkin menetapkan ubat untuk merawat punca yang menyebabkan gejala anda. Terdapat ubat-ubatan khusus yang dapat menipiskan lendir jika anda mempunyai keadaan paru-paru kronik seperti fibrosis sistik.

Salap hipertonik adalah rawatan yang disedut melalui ‘nebulizer’. Ia berfungsi dengan meningkatkan jumlah garam di saluran udara anda. Ini terdapat dalam pelbagai kekuatan dan boleh digunakan pada mereka yang berumur 6 tahun ke atas.

Dornase-Alfa (Pulmozyme) adalah ubat penipisan lendir yang sering digunakan oleh penghidap fibrosis sista. Anda boleh menyedutnya melalui nebulizer.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318924

https://www.verywellhealth.com/what-is-sputum-2249192

https://www.webmd.com/lung/what-is-a-sputum-culture

https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-phlegm#humidity

error: Content is protected !!