Apakah itu terapi DBT (Dialectical behavioral therapy)?

Apakah itu DBT?

Terapi tingkah laku dialektik (Dialectical behavioral therapy – DBT) adalah sejenis terapi tingkah laku kognitif. Matlamat utamanya adalah untuk mengajar individu bagaimana untuk hidup pada masa ini, dengan mengatasi tekanan secara sihat, mengatur emosi dan memperbaiki hubungan dengan orang lain.

Walaupun terapi ini dikembangkan terutamanya untuk mengubati masalah ‘Borderline Personality Disorder (BPD)’, ia juga didapati berkesan sebagai rawatan untuk gangguan psikiatri lain, seperti kemurungan. Malah, ia juga kadangkala digunakan untuk merawat gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).

Kaedah DBT dikembangkan pada akhir 1980-an oleh Dr. Marsha Linehan dan rakan-rakannya ketika mereka mendapati bahawa terapi tingkah laku kognitif (CBT) sahaja tidak berfungsi seperti yang diharapkan pada pesakit dengan BPD. Dr. Linehan dan pasukannya telah menambahkan teknik dan mengembangkan rawatan yang dapat memenuhi keperluan unik pesakit ini dan terhasillah kaedah DBT atau terapi tingkah laku dialektik.

Mengapakah anda memerlukan DBT?

DBT dapat membantu anda menghadapi masalah yang mungkin menyebabkan kemurungan anda bertambah buruk, seperti masalah harga diri. Masalah atau cabaran yang mungkin wujud bersama dengan kemurungan seperti membahayakan diri sendiri, makan berlebihan atau gangguan penggunaan zat juga dapat diperbaiki dengan menjalani program berstruktur,

Walau bagaimanapun, sebahagian besar penyelidikan setakat ini menumpukan pada keberkesanan DBT untuk individu dengan gangguan keperibadian sempadan yang berjuang dengan pemikiran untuk membunuh diri dan mencederakan diri sendiri. Tetapi, DBT juga telah digunakan sebagai rawatan bagi pelbagai keadaan kesihatan mental termasuk:

 • Gangguan defisit perhatian / hiperaktif (ADHD)
 • Gangguan makan secara lahap (binge eating disorder)
 • Gangguan bipolar
 • Bulimia
 • Gangguan kebimbangan secara umum
 • Gangguan kemurungan serius (termasuk kemurungan utama yang tidak dapat dirawat dengan rawatan dan kemurungan kronik)
 • Gangguan tekanan pasca trauma
 • Gangguan penggunaan bahan

Apakah yang anda boleh pelajari daripada DBT?

Dalam kaedah DBT, anda akan fokus untuk mempelajari kemahiran kehidupan baru yang dapat membantu anda mengatasi masalah dalam kehidupan seharian termasuk:

 • Meningkatkan keberkesanan interpersonal
 • Mengatur emosi yang menyakitkan
 • Mengatasi tekanan emosi
 • Mengembangkan kemahiran perhatian untuk membantu anda menjadi sedar dan menerima keadaan sekarang

Apakah strategi yang digunakan dalam DBT?

Individu yang menjalani DBT akan diajar cara untuk mengubah tingkah laku mereka dengan berkesan menggunakan empat strategi utama seperti:

 • Konsep dan latihan kesedaran mengajar kemampuan untuk memperhatikan dan menerima saat ini tanpa menghiraukannya. Individu akan belajar bagaimana untuk mengamati dan menggambarkan peristiwa secara neutral, yang akhirnya membantu mengembangkan kemahiran komunikasi dan pemikiran yang lebih jelas.

 • Toleransi ‘distress’ membantu individu mengembangkan kemahiran untuk menangani peristiwa menyedihkan dengan lebih baik, termasuk strategi seperti gangguan sementara, penenang diri, kelonggaran dan akhirnya penerimaan.

 • Peraturan emosi melibatkan mengenal pasti jenis atau sumber emosi dengan betul dan bertindak balas dengan sewajarnya. Dengan peraturan emosi, individu dapat mengatasi emosi yang kuat dengan logik dan tindakan yang sesuai.

 • Keberkesanan interpersonal adalah keupayaan untuk mengemudi perjumpaan sosial secara cekap, terutama dengan tujuan yang perlu difikirkan. Modul ini memfokuskan pada interaksi di mana objektifnya adalah untuk mendapatkan tindak balas atau membuat perubahan, terutamanya bagi mendapatkan sesuatu, memberi sesuatu dan mengekalkan harga diri.

Bagaimanakah ia berfungsi?

DBT kini telah berkembang menjadi pendekatan psikoterapi berdasarkan bukti untuk pelbagai keadaan. Apabila individu menjalani DBT, mereka boleh mengambil bahagian dalam beberapa tetapan terapi:

 • Pengaturan kumpulan di mana seseorang akan diajarkan kemahiran tingkah laku dengan melakukan tugas rumah dan melakonkan peranan dengan cara baru untuk berinteraksi dengan orang.

 • Terapi individu dengan pakar yang terlatih di mana kemahiran tingkah laku yang dipelajari akan disesuaikan dengan cabaran kehidupan peribadi seseorang.

 • Bimbingan melalui telefon di mana seseorang dapat memanggil ahli terapi di antara sesi untuk menerima bimbingan bagi mengatasi situasi kehidupan yang sukar pada ketika itu.

 • Terapi satu dengan satu yang biasanya berlangsung sekitar satu jam seminggu. Dalam sesi ini, anda akan bercakap dengan ahli terapi anda mengenai apa sahaja yang anda sedang usahakan atau cuba uruskan.

Selain itu, penggunaan  diari adalah komponen utama DBT, yang terbukti membantu merawat gejala kemurungan. Diari digunakan oleh pesakit untuk menjejaki pemikiran dan tingkah laku tidak betul yang paling banyak mempengaruhi mereka, tetapi diari tersebut juga boleh digunakan untuk merekodkan mekanisme yang boleh menenangkan.

Individu biasanya digalakkan untuk menyimpan diari mereka sentiasa dan membawanya ke sesi terapi sehingga mereka menerima maklum balas daripada ahli terapi dan pesakit lain. Ini adalah alat berguna lain yang berfungsi untuk merawat gangguan keperibadian dan kemurungan.

Bagaimana untuk membuat persediaan bagi DBT?

Sekiranya anda terfikir untuk melakukan kaedah DBT, ia memerlukan kesabaran untuk melakukannya. Ia adalah proses yang sangat sukar, mencabar, panjang dan menyakitkan, malah kadangkala ia terasa seperti tiada perubahan yang akan berlaku. Kaedah DBT memerlukan komitmen, dan usaha serta banyak bermain dengan emosi anda tetapi mereka pastinya berbaloi.

See Also
pelupa

Sekiranya anda ingin melakukan rawatan kemurungan, pastikan anda mencari pusat rawatan kemurungan yang menawarkan “Terapi Tingkah Laku Dialektikal” untuk mendapatkan pemulihan yang lebih berkesan daripada gejala kemurungan anda.

SUMBER

https://www.clearviewtreatment.com/blog/dbt-depression-treatment/

https://www.verywellmind.com/dialectical-behavior-therapy-1067402

https://www.clearviewwomenscenter.com/blog/treat-depression-dbt/

https://www.healthline.com/health/dbt

https://www.hopetherapyandwellness.com/blog/159243-how-to-prepare-for-the-dbt-experience

error: Content is protected !!