Now Reading
Apa yang terjadi ketika serangan jantung berlaku?

Apa yang terjadi ketika serangan jantung berlaku?

Apa yang terjadi ketika serangan jantung berlaku?

Serangan jantung adalah keadaan kecemasan perubatan yang serius di mana bekalan darah ke jantung tiba-tiba menjadi tersekat, biasanya disebabkan pembekuan darah. Semasa serangan berlaku, bekalan darah yang biasanya membekalkan oksigen pada jantung terputus dan otot jantung mula mati.

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda atau seseorang yang anda kenali mengalami gejala yang boleh menandakan serangan jantung.

Sekarang, mari ketahui lebih lanjut tentang maklumat-maklumat penting berkenaan serangan jantung ini.

Apakah itu serangan jantung?

Dalam erti kata mudah, serangan jantung adalah keadaan yang berlaku apabila bahagian otot jantung tidak mendapat darah yang mencukupi. Penyebab yang paling biasa adalah penyumbatan sebahagian atau keseluruhan saluran darah, justeru menghalang oksigen atau darah yang mencukupi untuk sampai ke jantung.

Empat peringkat berbeza bagi serangan jantung termasuk:

 • Angina yang stabil. Saluran darah masih terbuka, tetapi tidak sepenuhnya. Gejala berlaku semasa aktiviti kuat, seperti menaiki beberapa set tangga, iaitu ketika jantung tidak menerima darah yang mencukupi untuk menampung aktiviti tersebut.

 • Angina yang tidak stabil. Plak dan penyumbatan yang semakin membesar, menjadikan gejala lebih kerap berlaku dengan aktiviti fizikal yang kurang. Darah yang mencukupi sampai ke jantung apabila tidak berlakunya sakit dada. Keadaan ini juga belum berlakunya kerosakan jantung.

 • Serangan jantung dengan penyumbatan separa. Walaupun penyumbatan tidak lengkap, ianya sudah cukup untuk menyebabkan kerosakan jantung.

 • Serangan jantung penuh atau penyumbatan lengkap. Tiada darah yang memasuki bahagian jantung, dan terdapat penyumbatan 100 peratus. Kesakitan berterusan dan disertai dengan gejala serangan jantung klasik. Rawatan perubatan segera diperlukan untuk mencegah kerosakan lebih lanjut ataupun kematian.

Apakah simptom serangan jantung?

Ada yang boleh menyerang secara tiba-tiba, tetapi kebanyakan individu mempunyai tanda dan gejala amaran sejak berjam-jam, hari atau minggu sebelumnya. Amaran paling awal mungkin adalah seperti sakit dada atau tekanan pada dada (angina) secara berulang yang dipicu oleh aktiviti dan boleh dilegakan dengan rehat. Angina pula terjadi disebabkan penurunan aliran darah secara sementara ke jantung.

Gejala yang biasa termasuk:

 • Angina: Sakit dada atau ketidakselesaan di bahagian tengah dada atau juga digambarkan sebagai rasa berat, sesak, tekanan, sakit, terbakar, kebas, rasa penuh atau seperti dipulas yang bertahan lebih beberapa minit atau hilang dan kembali lagi. Kadangkala, ia mungkin disalah anggap sebagai rasa senak atau pedih ulu hati.
 • Kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan lain pada bahagian atas badan termasuk lengan, bahu kiri, punggung, leher, rahang atau perut
 • Kesukaran bernafas atau sesak nafas
 • Berpeluh atau “peluh sejuk”
 • Rasa penuh, gangguan pencernaan, atau rasa tercekik (mungkin terasa seperti “pedih ulu hati”)
 • Mual atau muntah
 • Pening kepala, kelemahan atau kegelisahan yang melampau
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur

Apakah yang menyebabkan serangan jantung?

Otot jantung anda memerlukan bekalan darah yang kaya dengan oksigen secara berterusan. Arteri koronari memberi bekalan darah kepada jantung anda. Sekiranya anda mempunyai penyakit arteri koronari, arteri tersebut menjadi sempit, dan darah tidak dapat mengalir dengan baik. Apabila bekalan darah tersekat, anda boleh diserang olehnya.

Lemak, kalsium, protein, dan sel-sel keradangan berkumpul di arteri untuk membentuk plak. Deposit plak ini keras di bahagian luar dan lembut di bahagian dalam.

Apabila plak mengeras, cengkerang luarnya menjadi retak. Platelet (benda berbentuk cakera dalam darah yang membantunya membeku) menghampiri kawasan itu, dan gumpalan darah terbentuk di sekitar plak. Sekiranya gumpalan darah menyekat arteri anda, otot jantung akan kekurangan oksigen. Sel-sel otot akan segera mati, menyebabkan kerosakan yang kekal.

Namun, kekejangan pada arteri koronari jarang sekali boleh menyebabkan serangan jantung. Semasa kekejangan ini berlaku, arteri anda mengehadkan atau mematikan kekejangan, memutuskan bekalan darah ke otot jantung anda (ischemia). Ia boleh berlaku semasa anda berehat serta walaupun anda tidak mempunyai penyakit arteri koronari yang serius.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami serangan jantung?

Selepas mendapat serangan, anda memerlukan rawatan cepat untuk membuka arteri yang tersumbat dan mengurangkan kerosakan. Pada tanda pertama serangan, hubungi talian kecemasan dengan segera. Tempoh terbaik untuk merawat serangan jantung adalah dalam 1 atau 2 jam setelah gejala bermula. Menunggu lebih lama bermaksud lebih banyak kerosakan akan berlaku pada jantung anda dan peluang untuk bertahan hidup adalah lebih rendah.

Tetapi, bagaimana pula jika anda melihat orang lain yang mungkin mengalami serangan jantung?

Sekiranya anda melihat seseorang yang tidak sedarkan diri dan anda yakin individu terbabit mengalami serangan jantung, mulakan bantuan perubatan kecemasan dahulu. Kemudian, periksa sama ada orang itu bernafas dan mempunyai nadi. Sekiranya orang itu tidak bernafas atau anda tidak menemui nadi, barulah anda boleh memulakan CPR.

Tekan kuat dan pantas pada dadanya dengan pergerakan yang cukup pantas iaitu kira-kira 100 hingga 120 mampatan seminit. Sekiranya anda tidak mahir melakukan CPR, doktor mengesyorkan anda untuk hanya melakukan tekanan dada. Namun, jika anda sudah dilatih dalam keadaan sebegini, anda boleh terus membuka saluran udara dan mengembalikan pernafasan individu tersebut.

Bolehkah anda mengalami serangan jantung yang lain?

Setelah mengalami serangan jantung, anda berisiko mengalaminya secara berulang. Ramai orang tidak menyedari serangan yang seterusnya, kerana ia mungkin terasa berbeza berbanding yang pertama.

Sekiranya anda fikir anda mungkin mengalami serangan jantung dan anda pernah mengalaminya:

 • Berhenti dan berehat. Beritahu seseorang apakah perasaan anda ketika itu
 • Ambil ubat angina
 • Hubungi talian kecemasan dengan segera sekiranya simptom bertambah buruk

Adakah terdapat cara untuk mencegah pengulangan serangan jantung?

Sekiranya anda mengalami serangan jantung, anda berisiko mendapatnya lagi. Melakukan perkara seperti berhenti merokok dan menurunkan kadar kolesterol membantu mengurangkan risiko tersebut. Sekiranya anda seorang pesakit diabetes, risiko anda mendapat serangan adalah lebih tinggi.

Tetapinya, ia tidak bermakna tiada langkah yang boleh diambil bagi membantu mencegah serangan jantung, walaupun anda sudah mengalaminya. Berikut adalah cara untuk mencegahnya daripada berulang.

 • Ubat. Mengambil ubat boleh mengurangkan risiko seterusnya dan membantu jantung yang rosak berfungsi dengan lebih baik. Teruskan mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor dan bertanyakan kepada doktor berapa kerap keadaan anda perlu dipantau.

 • Faktor gaya hidup. Kekalkan berat badan sihat dengan diet yang menyihatkan jantung, jangan merokok, bersenam secara teratur, atasi tekanan dan kawal keadaan yang boleh menyebabkan serangan jantung, seperti tekanan darah tinggi, kadar kolesterol tinggi dan diabetes.

SUMBER

https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/

https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=05a80ce6-a1e4-4ad4-b7c8-48645d2ba703

https://www.healthline.com/health/heart-attack

https://www.heartfoundation.org.nz/your-heart/post-heart-attack/about-heart-attacks

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16818-heart-attack-myocardial-infarction

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106

error: Content is protected !!