Apa yang Harus Anda Lakukan Jika Terasa Hendak Muntah?

muntah

Mual adalah perasaan hendak muntah. Kehamilan, pening-pening, mabuk laut, jangkitan pencernaan (seperti keracunan makanan), tindak balas terhadap ubat-ubatan dan alkohol adalah penyebab mual yang paling biasa, tetapi ada yang lain. Motion sickness – lebih khusus, mabuk laut – sebenarnya di mana perkataan loya (nausea) berasal; ia mempunyai akar yang sama seperti perkataan “nautical”.

1. Kenal pasti Mengapa Anda Rasa Seperti Hendak Muntah

Cara terbaik untuk merawat rasa loya adalah dengan membetulkan punca masalah yang menyebabkannya. Sekiranya mangsa mendapat penyakit bergerak dari perjalanan di kereta – berhentikan kereta dan berehat. Sesetengah orang mempunyai masa yang lebih mudah jika mereka memandu kereta, jadi jika itu pilihan, biarkan mereka memandu. Membaca atau menumpukan perhatian semasa memandu juga boleh mencetuskan rasa mual, dan lebih awal anda berhenti membaca, lebih baik anda rasa.

Sekiranya alkohol menyebabkan mual dan hendak muntah, berhenti daripada minum alkohol. Rambut Anjing adalah karut sama sekali.

Oleh kerana anda tidak boleh “menyembuhkan” kehamilan atau penyebab mual yang lain, halaman ini mempunyai beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk cuba mengurangkan perasaan sengsara ini.

2. Tarik nafas dengan perlahan

Tarik nafas dengan perlahan

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa menghirup asap isopropil alkohol melegakan perasaan mual dan muntah. Walaubagaimanapun, apabila isopropil alkohol berbanding saline-saline tidak mempunyai bau-kedua-duanya membantu meredakan perasaan mual dengan baik. Pengkaji mencadangkan, dan saya amat bersetuju, bahawa pernafasan yang panjang dan perlahan itulah yang membuatkan pesakit berasa lebih baik. Melalui hidung, dan melalui mulut. Ulang.

3. Ambil vitamin B6 atau suplemen halia

Halia muncul sebagai rawatan anti-loya yang cukup baik. Vitamin B6 juga mempunyai beberapa kejayaan. Tidak ada maklumat yang cukup untuk mengatakan sama ada halia atau vitamin B6 selamat digunakan semasa hamil. Bagi orang lain, ternyata halia (sekurang-kurangnya 1,000 miligram atau 1 gram) atau vitamin B6 (10 miligram) berbaloi untuk dicuba.

Wanita hamil perlu berhati-hati dengan mengambil apa-apa jenis ubat atau makanan tambahan untuk mengawal loya dan muntah. Ia amat sukar untuk menguji ubat-ubatan semasa kehamilan kerana kesannya boleh kekal dan membinasakan. Oleh kerana itu, hanya sedikit bukti yang ada untuk menunjukkan betapa selamatnya ubat-ubatan tertentu untuk kehamilan dan bahkan kurang bukti untuk suplemen makanan, kategori yang tidak memiliki rekod prestasi terbaik untuk penyelidikan.

4. Ambil ubat-ubatan anti-mual

Antihistamin – biasanya digunakan untuk alahan-adalah ubat-ubatan anti-loya yang cukup baik, dan dijual dengan ketat untuk tujuan itu. Terdapat dua jenis ubat anti-loya yang lain. Anti-emetik, istilah rasmi untuk ubat-ubatan anti-mual malangnya tidak berkesan.

Keracunan makanan menyebabkan muntah-muntah. Ia adalah cara badan mengosongkan perut daripada bakteria yang menyerang. Sekurang-kurangnya 24 jam pertama, muntah-muntah daripada keracunan makanan akan berlaku. Badan anda tahu apabila ia benar-benar perlu mengeluarkan bahan-bahan jahat dari usus anda dan, apabila ia berlaku, anti-emetik tidak akan membantu.

Jika muntah tidak berhenti selepas 24 jam, mangsa keracunan makanan perlu berjumpa dengan doctor pada kadar segera. Terlalu banyak muntah yang tidak terkawal boleh mengakibatkan dehidrasi.

Sama seperti suplemen makanan, ubat-ubatan tidak selalu selamat digunakan semasa kehamilan. Seperti yang saya katakan sebelumnya, sangat sukar untuk menguji ubat-ubatan pada wanita hamil, kerana kegagalan boleh menjadi sangat buruk.

See Also
sanitasi

5. Berjumpa dengan doktor

Jika semuanya gagal, berjumpa dengan doktor. Kerana isu-isu berkaitan kehamilan dan anti-emetik, wanita mengandung harus selalu berunding dengan doktor sebelum cuba merawat dengan ubat-ubatan.

Bagi yang selebihnya, berjumpa dengan doktor harus menjadi pilihan terakhir, tetapi ada beberapa pemicu penting:

  • Tanda-tanda dehidrasi, keletihan atau kekeliruan memerlukan perhatian doktor. Jika anda cukup sakit dan mengalami tanda-tanda ini, anda tidak perlu menunggu lagi.
  • Muntah darah
  • Pening-pening yang melampau yang tidak hilang

Sekiranya anda tidak dapat membuat rasa loya hilang dan ia menjejaskan kehidupan harian anda, bertemu dengan doktor adalah langkah yang logik.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/how-to-stop-vomiting-remedies

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea–vomiting/care-and-treatment

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-nausea-vomiting-prevention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318851

error: Content is protected !!