Now Reading
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Ubat Gegat

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Ubat Gegat

Apa yang anda perlu tahu tentang ubat gegat?

Ubat gegat adalah bola kecil yang mengandungi racun perosak dan deodoran kimia, kadangkala digunakan ketika menyimpan pakaian dan barang-barang lain yang terdedah kepada kerosakan akibat larva atau acuan rama-rama (terutama rama-rama seperti Tineola bisselliella).

Pada dasarnya, mereka adalah racun perosak yang bertujuan untuk membunuh serangga pada pakaian dan perosak kain lain.

Kandungan ubat gegat

Ubat gegat terdahulu kebanyakannya mempunyai kandungan naphthalene, tetapi memandangkan ini adalah bahan mudah terbakar, banyak formulasi ubat gegat sekarang menggunakan 1,4-dichloribenzene. Bahan kimia ini juga dilabel sebagai para-diklorobenzena, p-dichlorobenzene, pDCB atau PDB, menjadikannya lebih sukar untuk dikenalpasti kecuali jika akronim ini diketahui oleh pembeli.

Disebabkan risiko kesihatan bagi 1,4-diclorobenzene, dan betapa naphthalene mudah terbakar, bahan lain seperti kapur barus juga kadangkala digunakan dalam komposisi bebola ini.

Apakah itu ‘naphthalene’?

Sejumlah ubat gegat dan pewangi tandas mengandungi bahan yang disebut naphthalene. Ini adalah bahan putih yang padat dengan bau khas, dan ia terdapat secara semula jadi dalam bahan bakar fosil seperti arang batu dan minyak.

Kegunaan ubat gegat

Ubat gegat biasanya disimpan dalam beg kedap udara yang diperbuat daripada plastik tidak reaktif seperti polyethylene atau polypropylene. Pakaian yang dilindungi oleh kehadirannya juga mesti ditutup di salah satu plastik ini dan mesti dijaga di dalamnya. Jika tidak, wap akan cenderung keluar dan menyebabkan keberkesanan yang berkurangan.

Arahan daripada pengeluar biasanya memberi amaran agar tidak menggunakan bebola ini untuk tujuan lain selain yang ditentukan, kerana penggunaan tersebut bukan hanya berbahaya tetapi juga sering dianggap tidak sah.

Walaupun kadangkala ada yang menggunakannya sebagai penghalau ular atau haiwan lain, namun ia dilihat tidak berkesan untuk tujuan ini. Penggunaan sebagai penghalau tikus, tupai dan kelawar juga sebagian besar tidaklah efektif, menyalahi undang-undang di banyak kawasan, dan cenderung menyebabkan lebih banyak gangguan kepada manusia.

Bola rama-rama, bagaimanapun, terus diiklankan sebagai penghalau tupai dan merupakan bahan dalam beberapa produk hama komersial dan penghalau ular. Bukti keberkesanannya sebagai penghalau tupai masih kurang.

Bagaimana anda boleh terdedah kepada naphthalene?

Pendedahan naphthalene boleh berlaku jika anda menghirup udara, minum cecair, atau menyentuh atau makan makanan dengan kandungan ini secara tidak sengaja.

Ketahuilah bahawa anda juga dapat menghirup wap yang mengandungi naphthalene  daripada pakaian yang telah disimpan bersama ubat gegat ini.

Mengapa ubat gegat boleh membahayakan kesihatan anda?  

Ubat gegat mengandungi bahan kimia beracun, seperti naphthalene atau paradichlorobenzene. Kedua-duanya menjadi gas apabila terdedah pada udara dan menyebabkan bau ubat gegat. Gas ini boleh menjengkelkan mata dan paru-paru serta  menyebabkan sakit kepala, pening dan mual. Bahan-bahan ini juga disyaki boleh menyebabkan kanser. Naphthalene adalah bahan yang lebih toksik kerana mampu menyebabkan sel darah merah pecah, iaitu suatu keadaan yang dikenali sebagai anemia hemolitik.

Selain itu, bayi adalah golongan yang paling mudah terdedah dengan kesan daripada penggunaan ubat gegat kerana mereka dapat menerima pendedahan tertinggi dan kurang berupaya untuk membersihkan kesan sampingan toksik yang terbentuk dalam darah. Bayi yang mengalami kecacatan keturunan disebut kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD) lebih berisiko tinggi kerana sel darah merah mereka mempunyai sedikit keupayaan untuk menangkis kesan naphthalene.

Sekiranya ada gejala ini berlaku selepas anda atau ahli keluarga anda terdedah kepada naphthalene, segera berjumpa dengan doktor.

Bagaimana untuk menggunakan ubat gegat dengan selamat?

Anda boleh menggunakan ubat gegat dengan selamat, iaitu dengan syarat bahawa anda sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga seperti:

  • Sentiasa memakai sarung tangan getah semasa mengendalikan ubat gegat.
  • Bawa pakaian keluar dari bekas yang mempunyai ubat gegat di luar, di tempat dengan pengudaraan yang baik.
  • Semasa membuang ubat gegat, letakkan di dalam beg sampah yang ditutup.
  • Pertimbangkan untuk menggunakan topeng muka jika anda perlu bersentuhan dengan bahan kimia buat tempoh yang lama.

SUMBER

https://health.uconn.edu/poison-control/wp-content/uploads/sites/76/2016/12/tipsheet_mothballs.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Mothball

https://www.health.nsw.gov.au/environment/factsheets/Pages/naphthalene.aspx

https://www.cleanipedia.com/ph/in-the-home/moth-balls-use.html

error: Content is protected !!