Now Reading
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Syringe atau Picagari?

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Syringe atau Picagari?

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Syringe atau Picagari?

Sebilangan besar daripada kita pasti sudah mengenali syringe atau picagari sejak zaman kanak-kanak lagi bukan? Bagi ramai orang, ini adalah kisah seram semasa kanak-kanak yang mereka tidak dapat lupakan!

Ia mungkin menjadi kenangan pahit buat anda semasa kecil, namun apabila anda ingin memulakan keluarga sendiri, anda mungkin memerlukan peralatan ini untuk merawat keadaan perubatan bagi ahli keluarga anda. Dalam kes ini, bukan sahaja anda perlu melupakan ketakutan lama mengenai alat perubatan kecil ini, tetapi anda juga perlu mengetahui cara menggunakannya dengan betul. Yang paling penting, anda perlu tahu bahawa tidak semua syringe itu sama. Terdapat juga pelbagai reka bentuk bagi memenuhi tujuan yang berbeza.

Apakah itu syringe?

Syringe atau picagari adalah pam timbal balik sederhana yang terdiri daripada pelocok (walaupun pada syringe moden, ia sebenarnya adalah piston) yang dipasang dengan kuat dalam tabung silinder yang disebut sebagai ‘barrel’ atau tong. Pelocok ini dapat ditarik dan ditolak secara linear di sepanjang bahagian dalam tiub, bagi membolehkan syringe mengambil dan mengeluarkan cecair atau gas melalui lubang pelepasan di hujung depan (terbuka) tiub.

Seterusnya, bahagian hujung alat ini yang terbuka boleh dilengkapi dengan jarum hipodermik, muncung atau tiub untuk mengarahkan aliran masuk dan keluar dari ‘barrel’.

Syringe seringkali digunakan dalam perubatan klinikal untuk memberikan suntikan, memasukkan terapi intravena ke dalam aliran darah, menggunakan sebatian seperti gam atau pelincir, dan menarik/ mengukur cecair ubat.

Jenis-jenis syringe

 • Syringe jarum pelbagai

Terdapat jenis yang dirancang untuk mengisi semula dari tangki (bekas) yang terbina selepas setiap suntikan, agar ia dapat membuat beberapa atau banyak suntikan pada setiap pengisian. Ini tidak banyak digunakan dalam perubatan manusia kerana risiko berlakunya jangkitan silang melalui jarum. Satu pengecualian adalah ‘autoinjector’ insulin peribadi yang digunakan oleh pesakit diabetes.

 • Syringe pengekstrakan racun

Jenis ini adalah berbeza daripada yang biasa, kerana ia biasanya tidak menusuk ke dalam luka. Jenis yang paling umum mempunyai muncung plastik yang diletakkan di atas kawasan yang terjejas, dan kemudian pistonnya ditarik ke belakang, mewujudkan vakum yang berfungsi untuk menyedut racun.

Percubaan untuk merawat gigitan ular dengan cara ini sangatlah tidak disarankan, kerana ia tidak berkesan dan boleh menyebabkan kecederaan tambahan.

Malah, jarum suntik jenis ini kadangkala digunakan untuk mengeluarkan larva manusia dari kulit.

 • Syringe oral

Jenis syringe oral adalah alat pengukur yang digunakan untuk mengukur dos ubat cecair dengan tepat, yang dinyatakan dalam mililiter (mL). Ia tidak mempunyai petua berulir, kerana tiada jarum atau alat lain yang perlu dilekatkan ke atasnya. Isinya hanya disedut dari jarum suntik terus ke mulut individu atau haiwan itu.

Suntikan oral tersedia dalam pelbagai saiz, seperti 1-10 mL dan lebih besar. Ukuran yang paling biasa digunakan ialah 1 mL, 2.5 mL dan 5 mL.

 • Syringe pergigian

Jenis jarum suntik pergigian digunakan oleh doktor gigi untuk membuat suntikan ubat bius. Ia terdiri daripada pemuat yang dilengkapi dengan kartrij tertutup mengandungi larutan anestetik.

Kegunaan bukan perubatan

 • Aplikasi makmal

Minyak makmal, yang biasa digunakan untuk melincirkan ‘glass joints’ dan ‘stopcocks’, kadangkala dimuatkan dalam picagari untuk memudahkan penggunaan. Beberapa sebatian kimia, seperti ‘thermal paste’ dan pelbagai gam dijual dalam bentuk pra-bungkus. Seterusnya, syringe jenis pakai buang bagi perubatan sering digunakan di makmal penyelidikan sebagai kemudahan dan menjimatkan kos. Penggunaan lain adalah menggunakan hujung jarum untuk menambahkan cecair ke ruang yang sangat terbatas, seperti mencuci beberapa alatan saintifik.

 • Memasak

Bagi penggunaan syringe masakan pula, ia biasanya menyuntikkan cecair (seperti kuah) ke dalam makanan lain, atau untuk pembuatan gula-gula. Di samping itu, ia juga dapat digunakan ketika memasak daging untuk meningkatkan rasa dan tekstur dengan menyuntikkan jus di dalam daging, dan dalam proses memanggang untuk menyuntikkan pengisian di dalam pastri.

Petua memilih syringe perubatan

Syringe terdapat dalam beberapa reka bentuk dan jenis yang berbeza. Sebilangan besar boleh dipakai buang, dan kebanyakannya dilengkapi dengan jarum yang terpasang atau tanpa jarum sama sekali. Anda boleh memilih ukuran jarum suntik mengikut jumlah ubat yang ada.

Pilih jenis yang betul berdasarkan jumlah ubat yang ditetapkan dan aliran tekanan yang diinginkan. Nilai yang ditandakan pada tong ialah jumlah, diukur dalam sentimeter (cc) atau mililiter (mL). Kedua-dua jenis ukuran adalah sama jumlahnya. Satu sentimeter adalah sama dengan 1 mL. Biasanya, sebilangan besar ubat memerlukan ukuran jarum suntik yang lebih besar.

Keperluan untuk aliran tekanan yang lebih rendah juga memerlukan dimensi yang lebih besar. Penggunaan syringe untuk suntikan, dengan tiub perubatan atau untuk pengairan juga merupakan faktor dalam pemilihan jarum suntik. Jenis yang lazim adalah syringe insulin U-100. Ia adalah jarum yang biasa digunakan untuk ubat diabetes. Picagari ini hanya berfungsi untuk satu kali penggunaan dan kerana itulah, jarum suntikan ini adalah sangat murah.

Bagaimana untuk menggunakannya dengan betul?

Syringe suntikan oral digunakan untuk mengukur ubat cecair. Satu sisi jarum suntik ditandakan dalam sudu teh (tsp). Bahagian lain pula ditandakan dalam mililiter (ml).

Menarik ubat ke dalam syringe jenis oral

 • Basuh tangan anda dengan baik.
 • Sekiranya ubat anda mempunyai penutup yang anda boleh gunakan untuk memasukkan jarum suntik dan menariknya, pastikan ia berada di tempat yang rapat dan terbalikkan botol sehingga jarum berada tepat di bawah botol. Tarik jumlah yang agak lebih berbanding jumlah yang diperlukan, kemudian tolak cecair tambahan untuk menghilangkan gelembung udara.
 • Sekiranya botol anda tidak mempunyai hujung jarum suntik, tuangkan sedikit ubat ke dalam cawan kecil yang bersih. Masukkan hujung jarum suntik ke dalam ubat. Tarik pelocok kembali untuk menarik ubat ke dalam picagari. Kemudian, tarik balkeluarkan ubat lebihan hingga mencecah tanda yang betul (jumlah ubat yang diperlukan).

Pastikan tiada gelembung udara yang besar. Sekiranya terdapat gelembung udara, keluarkan syringe anda dari cawan. Letakkan jarum suntikan ke atas, tarik ke bawah pelocok untuk menarik lebih banyak udara masuk. Kemudian, tekan pelocok dengan berhati-hati sehingga tiada lagi udara. Masukkan semula ubat yang tidak digunakan ke dalam botol ubat.

Memberi ubat kepada anak anda

Bayi:

 • Pegang bayi dengan cara yang sama seperti ketika anda menyusui atau memberinya makan. Letakkan hujung syringe di antara pipi dan gusi bayi di bahagian belakang mulut.
 • Beri bayi anda sejumlah kecil ubat dengan perlahan-lahan.
 • Pastikan bayi anda menelan ubat tersebut sebelum memberi yang seterusnya.
 • Jangan letakkan bayi sehingga semua ubat sudah ditelan.
 • Sekiranya bayi menghadapi masalah untuk menelan ubat, anda boleh mengeluarkan ubat dari jarum suntik ke puting yang kosong.
 • Pegang bayi anda dalam keadaan menyusu.
 • Letakkan puting botol kosong di mulut bayi anda.
 • Picit ubat dari jarum suntik oral ke puting susu.
 • Biarkan bayi anda menyedut ubat daripada puting susu.
 • Bersihkan picagari dan puting dengan air suam.

Kanak-kanak yang lebih tua:

 • Picit perlahan-lahan ubat ke dalam mulut anak anda. Pastikan anak anda menelan ubat tersebut. Sebilangan kanak-kanak yang lebih tua biasanya suka untuk memegang jarum suntik itu sendiri dan menghisapnya, tetapi pastikan anda berada di situ untuk memastikan mereka mengambil keseluruhan ubat.

Cara membersihkan syringe jenis oral

 • Ceraikan bahagian syringe dan basuh dengan air paip suam selepas setiap penggunaan.
 • Jangan gunakan air panas atau mesin basuh pinggan untuk mencuci picagari. Suhu yang melampau boleh merosakkan jarum suntik dan menjadikannya tidak dapat digunakan lagi.

SUMBER

https://www.vitalitymedical.com/blog/selecting-syringes-and-needles.html

https://pediatricpartnerskc.com/Education/Medications/How-to-use-a-medication-syringe

https://en.wikipedia.org/wiki/Syringe

error: Content is protected !!