Now Reading
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Steroid

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Steroid

apa yang anda perlu tahu tentang steroid

Apakah itu steroid?

Steroid adalah bahan kimia versi buatan manusia, juga dikenali sebagai hormon yang dihasilkan secara semula jadi di dalam tubuh manusia. Malah, steroid direka untuk bertindak seperti hormon ini bagi mengurangkan keradangan.

Ia juga boleh dikenali sebagai kortikosteroid, dan adalah berbeza dengan steroid anabolik yang digunakan oleh ahli bina badan dan atlet.

Seterusnya, pengambilan steroid tidak akan menyembuhkan keadaan anda, tetapi ia berfungsi sangat baik dalam mengurangkan keradangan dan meredakan gejala biasa seperti bengkak, sakit dan kekejangan.

Jenis-jenis steroid

Steroid terdapat dalam pelbagai bentuk.

Jenis utama adalah:

 • tablet, sirap dan cecair – seperti prednisolon
 • penyedut dan semburan hidung – seperti beclometasone dan fluticasone
 • suntikan (diberikan ke sendi, otot atau saluran darah) – seperti methylprednisolone
 • krim, losyen dan gel – seperti krim kulit hydrocotisone

Sebilangan besar steroid hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor, tetapi sebilangan kecil (seperti beberapa krim atau semburan hidung) boleh dibeli dari farmasi dan kedai biasa.

Kegunaan steroid

Dalam perubatan moden, steroid anabolik seperti testoteron dapat meningkatkan pembangunan otot dan mencegah kerosakan otot dalam badan. Doktor biasanya akan menetapkan ubat ini kepada pesakit dengan “Sindrom Kekurangan Autoimun” yang mengalami penurunan otot.

Sebaliknya, kortikosteroid pula boleh membantu mengurangkan keradangan. Ia juga menekan tindak balas imun badan yang terlalu aktif. Dengan sifat anti-radangnya, kortikosteroid biasanya digunakan oleh pesakit dengan keadaan asma dan artritis. Malah, ia juga digunakan sebagai rawatan untuk lupus (keradangan kronik), ekzema, psoriasis dan reaksi alergi. Kortikosteroid juga dapat diberikan kepada pesakit yang menerima transplantasi organ untuk meminimumkan penolakan organ oleh tubuh.

Bagaimana steroid berfungsi?

Steroid adalah hormon buatan manusia yang biasanya dihasilkan oleh kelenjar adrenal iaitu dua kelenjar kecil yang terdapat di atas buah pinggang.

Apabila diambil dalam dos yang lebih tinggi daripada jumlah yang biasanya dihasilkan dalam badan, steroid mampu mengurangkan kemerahan dan bengkak (keradangan). Ini dapat membantu mengatasi masalah keradangan seperti asma dan ekzema.

Steroid juga mengurangkan aktiviti sistem kekebalan tubuh, yang merupakan pertahanan semula jadi tubuh terhadap penyakit dan jangkitan.

Ini dapat membantu merawat keadaan autoimun, seperti ‘rheumatoid arthritis’ atau lupus, yang berlaku disebabkan sistem kekebalan tubuh yang menyerang tubuh secara salah.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku

Walaupun terdapat faedah yang berpotensi, penggunaan steroid masih mempunyai beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku di mana tahap keparahannya adalah berbeza bergantung pada sejauh mana anda menggunakan bahan ini.

Genetik individu juga boleh mempengaruhi bagaimana anda bertindak balas terhadap penggunaan steroid.

Kesan sampingan utama yang berkaitan dengan penggunaan steroid adalah berikut:

 • Peningkatan risiko kanser hati, buah pinggang dan prostat.
 • Tekanan darah tinggi, yang meningkatkan kemungkinan berlakunya serangan jantung dan strok.
 • Tahap kolesterol yang tidak normal, dan meningkatkan kemungkinan berlakunya serangan jantung dan penyakit saluran darah.
 • Pertumbuhan tulang pramatang dan pertumbuhan linier (tinggi)
 • Kerosakan hati, termasuk pembentukan sista hati yang dipenuhi darah dan boleh pecah serta menyebabkan kematian.
 • Jerawat.
 • Peningkatan risiko HIV dan hepatitis kerana risiko berkongsi jarum.

Pada individu lelaki: Kebotakan, pembentukan payudara, testis yang mengecil, dan kemandulan.

Kesan sampingan untuk wanita

Walaupun kesan sampingan di atas boleh berlaku pada lelaki dan wanita, wanita harus mengetahui kesan lain, termasuk:

 • suara yang mendalam
 • perubahan wajah dan pertumbuhan rambut
 • kelentit yang diperbesar
 • kitaran haid tidak teratur
 • penurunan saiz payudara
 • kemandulan

Cara menguruskan kesan sampingan steroid

Memandangkan steroid boleh menyebabkan penambahan berat badan atau peningkatan selera makan, ianya adalah penting untuk memerhatikan berat badan anda semasa mengambilnya. Membuat pilihan makanan yang masuk akal termasuk beberapa aktiviti fizikal dalam rutin harian anda semestinya membantu anda mengelakkan masalah kenaikan berat badan.

Steroid boleh melemahkan tulang, serta boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai osteoporosis. Keadaan ini menjadikan tulang anda patah, kadangkala selepas jatuh atau lebam.

Doktor mungkin menasihati anda untuk mengambil ubat-ubatan yang disebut ‘bisphosphonates’, atau suplemen kalsium dan vitamin D bersama dengan steroid untuk membantu mencegahnya. Bersenam secara teratur, terutama senaman yang melibatkan tulang menanggung berat badan anda seperti berjalan juga dapat membantu mengurangkan risiko mendapat osteoporosis.

Anda juga harus memastikan bahawa anda mendapat kadar kalsium yang mencukupi dalam makanan anda, dan elakkan merokok dan minum terlalu banyak alkohol.

SUMBER

https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/steroids

https://www.nhs.uk/conditions/steroids

https://www.healthline.com/nutrition/are-steroids-bad

https://www.myhealth.gov.my/en/steroid/

error: Content is protected !!