Now Reading
Apakah itu Hypoglycemia?

Apakah itu Hypoglycemia?

Hypoglycemia

Hypoglycemia adalah keadaan di mana kadar gula darah (glukosa) anda lebih rendah daripada biasa. Glukosa adalah sumber tenaga utama badan. Hypoglycemia sering berkaitan dengan rawatan diabetes. Tetapi ubat lain dan pelbagai keadaan – banyak yang jarang berlaku – boleh menyebabkan gula darah rendah pada orang yang tidak menghidap diabetes.

Keadaan ini memerlukan rawatan segera apabila tahap gula dalam darah rendah. Rawatan merangkumi gula darah anda kembali normal dengan makanan atau minuman yang tinggi gula atau dengan ubat-ubatan.

Rawatan jangka panjang memerlukan pengenal pastian dan merawat penyebab Hypoglycemia.

Gejala yang boleh berlaku

Sekiranya kadar gula darah menjadi terlalu rendah, tanda dan gejala boleh merangkumi:

 • Denyutan jantung yang tidak teratur atau cepat
 • Keletihan
 • Kulit pucat
 • Menggigil
 • Kebimbangan
 • Berpeluh
 • Kelaparan
 • Kerengsaan
 • Kesemutan atau kebas pada bibir, lidah atau pipi

Apabila keadaan ini bertambah buruk, tanda dan gejala boleh merangkumi:

 • Kekeliruan, tingkah laku tidak normal atau kedua-duanya, seperti ketidakmampuan menyelesaikan tugasan rutin, gangguan visual, seperti penglihatan kabur, sawan dan hilang kesedaran.

Punca yang menyebabkan Hypoglycemia

Hypoglycemia berlaku apabila tahap gula darah (glukosa) anda jatuh terlalu rendah. Terdapat beberapa sebab mengapa ini boleh berlaku; yang paling biasa adalah kesan sampingan ubat yang digunakan untuk merawat diabetes.

Peraturan gula darah

Semasa anda makan, badan anda memecah karbohidrat dari makanan – seperti roti, beras, pasta, sayur-sayuran, buah dan produk susu – menjadi pelbagai molekul gula, termasuk glukosa.

Glukosa, sumber tenaga utama untuk badan anda, memasuki sel-sel sebahagian besar tisu anda dengan bantuan insulin – hormon yang dirembeskan oleh pankreas anda.

Insulin pula membolehkan glukosa memasuki sel dan menyediakan bahan bakar yang diperlukan oleh sel anda. Glukosa tambahan disimpan di hati dan otot anda dalam bentuk glikogen.

Sekiranya anda tidak makan selama beberapa jam dan tahap gula dalam darah anda turun, hormon lain dari pankreas anda memberi isyarat kepada hati anda untuk memecah glikogen yang tersimpan dan melepaskan glukosa ke dalam aliran darah anda.

Ini mengekalkan gula darah anda dalam lingkungan normal sehingga anda makan lagi. Tubuh anda juga mempunyai kemampuan membuat glukosa. Proses ini berlaku terutamanya di hati anda, tetapi juga di buah pinggang anda.

Perkaitan dengan diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mungkin tidak memperolehi insulin secukupnya (diabetes jenis 1) atau anda mungkin kurang responsif terhadapnya (diabetes jenis 2). Akibatnya, glukosa cenderung meningkat di aliran darah dan boleh mencapai tahap tinggi yang berbahaya.

Untuk membetulkan masalah ini, anda mungkin perlu mengambil insulin atau ubat lain untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Tetapi terlalu banyak insulin atau ubat diabetes yang lain dapat menyebabkan kadar gula darah anda turun terlalu rendah, menyebabkan Hypoglycemia.

Keadaan ini juga dapat terjadi jika anda makan lebih sedikit dari biasanya setelah minum ubat diabetes, atau jika anda lebih banyak bersenam dari yang biasa anda lakukan.

– Perkaitan yang lain

Hypoglycemia pada orang tanpa diabetes selalunya jarang berlaku. Namun, ia boleh berlaku disebabkan faktor yang merangkumi perkara berikut:

 • Ubat-ubatan

Mengambil ubat diabetes oral orang lain secara tidak sengaja adalah kemungkinan penyebab Hypoglycemia.

Ubat lain boleh menyebabkan Hypoglycemia, terutama pada kanak-kanak atau orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Salah satu contohnya ialah quinine (Qualaquin), digunakan untuk merawat malaria.

 • Minum arak secara berlebihan

Minum minuman keras dengan banyak tanpa makan boleh menyekat hati anda daripada melepaskan glukosa yang tersimpan ke dalam aliran darah anda, menyebabkan masalah kadar gula tidak normal.

Beberapa penyakit kritikal

Penyakit hati yang teruk seperti hepatitis atau sirosis yang teruk boleh menyebabkan Hypoglycemia.

Gangguan buah pinggang, yang dapat mencegah tubuh anda merembes dengan betul, dapat mempengaruhi kadar glukosa akibat penumpukan ubat-ubatan tersebut.

 • Lapar dalam jangka masa panjang

Ini berlaku pada gangguan makan anoreksia nervosa, boleh menyebabkan terlalu sedikit zat yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menghasilkan glukosa.

 • Pengeluaran insulin berlebihan

Tumor pankreas yang jarang berlaku (insulinoma) boleh menyebabkan anda menghasilkan terlalu banyak insulin, yang mengakibatkan Hypoglycemia.

Tumor lain juga boleh menghasilkan terlalu banyak pengeluaran bahan seperti insulin.

Pembesaran sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin boleh mengakibatkan pembebasan insulin yang berlebihan, menyebabkan Hypoglycemia.

 • Kekurangan hormon

Gangguan kelenjar adrenal dan hipofisis tertentu boleh mengakibatkan kekurangan hormon utama yang mengatur pengeluaran glukosa.

Kanak-kanak boleh mengalami Hypoglycemia jika mereka mempunyai hormon pertumbuhan yang terlalu sedikit.

Hypoglycemia selepas makan

Hypoglycemia biasanya berlaku ketika anda belum makan, tetapi tidak selalu. Kadang-kadang, gejala Hypoglycemia berlaku selepas makan makanan tertentu yang tinggi gula kerana badan anda menghasilkan lebih banyak insulin daripada yang anda perlukan.

Hypoglycemia jenis ini, yang disebut Hypoglycemia reaktif atau Hypoglycemia pasca puan, boleh terjadi pada orang yang telah menjalani pembedahan pintasan perut.

Ia juga boleh terjadi pada orang yang tidak menjalani pembedahan ini.

Komplikasi Hypoglycemia

Hypoglycemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan:

 • Sawan
 • Hilang kesedaran
 • Kematian

Hypoglycemia juga boleh menyumbang kepada perkara berikut:

 • Pening dan lemah
 • Pengsan
 • Kecederaan
 • Kemalangan kenderaan bermotor
 • Risiko demensia pada orang dewasa yang lebih tua

SUMBER

https://www.woundcareinc.com/resources/hyperglycemia-vs-hypoglycemia-what-you-need-to-know

https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes-hypoglycemia

https://www.healthline.com/health/hypoglycemia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685

error: Content is protected !!