Apakah itu Hyperglycemia?

hyperglycemia

Hyperglycemia merujuk kepada kadar gula, atau glukosa yang tinggi, dalam darah. Ia berlaku ketika tubuh tidak menghasilkan atau menggunakan insulin yang cukup, iaitu hormon yang menyerap glukosa ke dalam sel untuk digunakan sebagai tenaga. Gula dalam darah tinggi adalah petunjuk utama diabetes.

Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes tidak menguruskan kadar gula dalam darah mereka, mereka boleh mengalami komplikasi teruk yang disebut ketoasidosis diabetes (DKA). Malah, jika individu tidak mendapatkan bagi masalah ketoasidosis, mereka boleh mengalami koma diabetes, yang merupakan komplikasi diabetes yang berbahaya.

Punca Hyperglycemia

Sebilangan besar individu akan mengalami peningkatan kadar gula dalam darah setelah makan makanan tinggi glukosa yang luar biasa. Namun bagi individu yang mengalami Hyperglycemia yang konsisten mungkin menghadapi masalah dengan menghasilkan atau menggunakan insulin.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan di pankreas yang membolehkan sel menggunakan glukosa untuk menghasilkan tenaga dan berfungsi secara normal. Apabila insulin rendah atau tidak cekap, diabetes boleh berkembang.

Jenis-jenis Diabetes

 • Diabetes jenis I berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin.
 • Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Akibatnya, glukosa kekal di dalam darah dan melancarkan badan.

Makan berlebihan dan tidak melakukan senaman yang mencukupi boleh menyebabkan jumlah gula dalam darah terus meningkat. Ini dapat mengurangkan kecekapan insulin dengan memberikan glukosa lebih banyak daripada yang dapat diproses.

Tekanan dalam pekerjaan, kehidupan, dan hubungan juga dapat melepaskan hormon yang menjaga glukosa pada tahap tinggi dalam darah. Satu kajian secara statistik mengaitkan tekanan dengan gula dalam darah tinggi.

Penyakit, seperti selesema, juga boleh menyebabkan tekanan yang menyebabkan lonjakan gula dalam darah.

– Fenomena fajar

Penyebab umum hyperglycemia pada individu yang menghidap diabetes adalah fenomena fajar.Keadaan ini berlaku pada awal pagi ketika hormon tertentu, seperti epinefrin, glukagon, dan kortisol, menyebabkan hati melepaskan glukosa ke dalam darah.

Fenomena ini biasanya berlaku sekitar 8 hingga 10 jam setelah seseorang yang menghidap diabetes tidur.

Walau bagaimanapun, tidak semua kadar gula dalam darah tinggi adalah hasil fenomena subuh. Mereka juga boleh terjadi akibat makan makanan ringan bergula atau berkarbohidrat tinggi sebelum tidur, mengambil dos ubat yang salah, atau tidak mengambil cukup insulin.

Bangun pada waktu malam dan menguji gula dalam darah boleh menjadi cara yang berkesan untuk menentukan sama ada peningkatan ini adalah akibat fenomena fajar atau penyebab lain.

Gejala Hyperglycemia

Hyperglycemia menyebabkan gejala yang akan dikesan semasa melakukan pemantauan diri atau ketahui dengan cara lain, termasuk:

 • kadar glukosa darah lebih tinggi daripada 130 miligram per desiliter (mg / dl) sebelum makan atau melebihi 180 mg / dl 2 jam selepas permulaan makan
 • kerap perlu membuang air kecil
 • berasa lebih dahaga
 • jumlah glukosa yang lebih tinggi daripada purata dalam air kencing

Walaupun gejala Hyperglycemia yang ketara tidak sering terjadi pada tahap di bawah 250 mg / dl, individu yang menghidap diabetes harus melakukan pemantauan sendiri secara berkala untuk memastikan kadar glukosa sebelum mereka mencapai tahap yang menyebabkan gejala.

Komplikasi Hyperglycemia

Komplikasi diabetes selalunya merupakan kesan Hyperglycemia yang berpanjangan.Apabila kadar gula dalam darah tinggi secara konsisten kerana diabetes, pelbagai masalah kesihatan mungkin timbul, termasuk yang berikut.

Komplikasi kulit

Individu dengan Hyperglycemia yang berpanjangan mungkin lebih cenderung kepada jangkitan bakteria dan kulat, seperti bisul, jock itch, kutu air, dan kurap.

Keadaan kulit diabetes yang lain boleh menyebabkan bintik-bintik dan lesi berkembang, yang boleh menyebabkan rasa sakit dan gatal. Ini termasuk:

 • dermopati diabetes, yang boleh menyebabkan tompok-tompok oval atau bulat, bersisik, berwarna coklat muda pada kaki
 • acanthosis nigricans, yang menyebabkan kawasan gelap meningkat di leher, pangkal paha, dan ketiak
 • necrobiosis lipoidica diabeticorum, yang merupakan komplikasi yang jarang berlaku yang menyebabkan lesi seperti parut yang kadang-kadang menyakitkan dengan violet edge
 • melepuh disebabkandiabetes, yang paling kerap timbul di hujung kaki dan tidak menyakitkan
 • eruptive xanthomatosis, keadaan yang menyebabkan benjolan berwarna kuning pada kulit yang mempunyai cincin merah di sekitarnya
 • sklerosis digital, yang menyebabkan kulit tebal dengan tekstur lilin berkembang di bahagian belakang tangan
 • disseminated granuloma annulare, yang menyebabkan tompok-tompok yang berbentuk, berbentuk cincin atau busur pada kulit

Kerosakan saraf

Gula dalam darah yang tinggi secara konsisten dapat merosakkan saraf dengan beberapa cara:

 • Neuropati periferal: Ini adalah kerosakan saraf pada kaki dan tangan, yang menyebabkan kebas, kesemutan, atau kelemahan. Individu mungkin tidak menyedari ketika mereka mencederakan kaki mereka, dan perlu memeriksanya setiap hari untuk mengelakkan luka yang dijangkiti.
 • Neuropati autonomi: Ini mempengaruhi proses automatik dalam badan, seperti kawalan pundi kencing, fungsi seksual, dan pencernaan.
 • Jenis neuropati lain: Gula dalam darah yang meningkat secara berterusan boleh menyebabkan neuropati femoral, toraks, kranial, atau fokus.

Di sini, baca lebih lanjut mengenai jenis neuropati.

Komplikasi mata

Individu yang menghidap diabetes mungkin mengalami retinopati diabetes. Ini menyebabkan kerosakan saluran darah di bahagian belakang mata, menyebabkan kehilangan penglihatan dan kemungkinan buta.

See Also
sanitasi

Menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi secara konsisten meningkatkan risiko glaukoma sebanyak 40% dan katarak sebanyak 60%.

Ketoasidosis diabetes

Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes tidak mengambil langkah untuk mengawal kadar gula dalam darah, sel menjadi kurang sensitif terhadap insulin.

Apabila insulin tidak mencukupi di dalam badan atau sel tidak bertindak balas, dan glukosa tidak dapat mengakses sel, tubuh menggunakan lemak sebagai tenaga. Tubuh menghasilkan keton daripada memecah lemak.

Tubuh tidak dapat menangani keton yang tinggi, dan walaupun dapat membuang beberapa air kencing, keton akhirnya dapat menumpuk, menyebabkan darah menjadi terlalu berasid. Ini boleh menyebabkan komplikasi, seperti DKA.

DKA meningkatkan tahap asid di dalam badan, dan, tanpa rawatan, boleh menyebabkan koma diabetes.

Sesiapa yang menghidap diabetes yang mengalami gejala berikut harus segera mendapatkan rawatan kecemasan:

Rawatan Hyperglycemia

Walaupun menguruskan diabetes adalah keperluan berterusan dan sepanjang hayat, seseorang yang menghidap diabetes dapat mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan lonjakan glukosa darah tinggi.

Ini termasuklah:

 • Latihan: Aktiviti fizikal dapat menggunakan glukosa berlebihan dalam darah. Walau bagaimanapun, jika seseorang dengan Hyperglycemia yang teruk menemui keton dalam air kencing mereka, mereka harus mengelakkan senaman, kerana ini memecah lebih banyak lemak dan mungkin mempercepat ketoasidosis.
 • Memoderasi diet: Makan lebih sedikit pada waktu makan dan kurang makanan ringan, serta memberi tumpuan kepada makanan rendah gula, membantu menjaga jumlah glukosa pada tahap yang dapat ditangani oleh tubuh. Ahli diet boleh membantu seseorang menyesuaikan diet mereka secara beransur-ansur dan sihat.
 • Mengubah ubat-ubatan: Seorang doktor boleh mengesyorkan untuk mengubah masa atau jenis ubat dan insulin yang diambil seseorang jika mereka tidak menurunkan gula dalam darah sebagaimana mestinya.

Seorang doktor selalunya dapat melihat hasil pemantauan diri seseorang, mengenal pasti masalah, dan membantu individu mencari jalan untuk mencegah berlakunya lonjakan yang teruk.

Sumber:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323699#takeaway

error: Content is protected !!