Antiseptic Germicide Liquid

Tidak lengkaplah kediaman anda tanpa sebotol Cecair Antiseptik Dettol (Antiseptic germicide liquid). Antiseptik dan kuman adalah agen kimia yang memusnahkan mikroorganisma yang menyebabkan penyakit. Antiseptik topikal digunakan pada kulit, kuku atau selaput lendir untuk membersihkan luka dan mencegah jangkitan.

Produk Dettol sememangnya produk yang serba boleh dan dipercayai ini memberi keluarga anda perlindungan menyeluruh terhadap kuman dan disyorkan oleh pakar-pakar perubatan sejak beberapa generasi.

Antiseptic Germicide Liquid

Gunakan Antiseptic germicide liquid untuk membunuh kuman di kulit, membantu melindungi luka, parut dan gigitan serangga daripada jangkitan dan ia juga boleh digunakan sebagai disinfektan kediaman sebagai bahan cucian lantai atau baju.

– Tandas, sinki (bukan-akrilik), salur air, dll.:
Gunakan Dettol yang tidak dicampur.

Kelebihan Cecair Antiseptic Germicide Liquid

1. Membunuh Kuman Di Permukaan Lantai

Permukaan lantai yang bersih tidak semestinya bebas dari kuman. Jadi, fungsi Dettol Antiseptik Cecair ini adalah sebagai cecair antiseptik yang dapat membunuh pelbagai kuman di permukaan lantai.

2. Membersihkan Pelbagai Permukaan di Rumah

Dettol Antiseptic Liquid juga dapat membunuh kuman pada pelbagai permukaan objek di rumah yang mudah terkena kuman dan sering disentuh, seperti meja dapur, tombol pintu, dan lain-lain.

3. Membersihkan Mainan Kanak-kanak

Sekiranya kanak-kanak menyentuh mainan yang jarang dibersihkan, ia boleh memindahkan kuman penyebab penyakit ke tangannya. Oleh itu, bersihkan mainan kanak-kanak dengan Dettol Antiseptic Liquid dengan kerap.

4. Mencuci pakaian dan topeng muka

Pakaian yang berbau harum dan bersih tidak semestinya bebas dari kuman. Mencuci pakaian dan topeng dengan menambahkan Dettol Antiseptic Liquid dapat mencegah penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit.

5. Mencuci Lampin Bayi dan Dewasa

Banyak kuman melekat pada lampin untuk bayi dan orang dewasa. Jadi, mencucinya dengan menambahkan Dettol Antiseptic Liquid dapat membantu membunuh kuman ini dan mencegah anda dan keluarga anda menyebarkan kuman penyakit.

6. Digunakan bagi tujuan untuk Mandi

Anda boleh melarutkan Cairan Antiseptik Dettol dalam air mandi, sehingga air menjadi bersih dan tidak ada kuman ketika digunakan untuk mandi.

7. Membunuh Kuman yang Menyebabkan Kaki Berbau

Adakah anda mempunyai bau kaki yang menjengkelkan yang menurunkan keyakinan diri anda? Ini boleh berlaku kerana adanya kuman yang menyebabkan bau tidak menyenangkan.

Membersihkan kaki secara berkala dengan menambahkan Dettol Antiseptic Liquid dapat membunuh kuman yang menyebabkan bau kaki.

8. Pertolongan Cemas untuk Luka untuk Mencegah Jangkitan

Sekiranya ahli keluarga anda mengalami calar dan gigitan atau sengatan serangga, anda boleh melarutkan Cairan Antiseptik Dettol di dalam air, sebagai pembasmi kuman untuk mencegah jangkitan pada luka.

9. Pembasmi kuman bilik mandi

Dettol Liquid Antiseptic boleh digunakan untuk membunuh kuman penyebab penyakit di bilik mandi.

10. Pembasmi Sampah Sarap

Tong sampah terdedah kepada penyebaran penyakit kerana penuh dengan kuman. Anda boleh menggunakan Dettol Antiseptic Liquid untuk membasmi kuman tong sampah.

Cara Menggunakan Antiseptik Cecair Dettol

 • Untuk pertolongan cemas, larutkan 1 penutup (ukuran 21ml) Dettol Antiseptic Cair dalam mangkuk 420 ml air.
 • Untuk pembasmian kuman pakaian, topeng dan lampin, larutkan 1 penutup (ukuran 21ml) Dettol Antiseptic Liquid dalam 840 ml air. Campurkan Dettol Antiseptik dalam baldi air rendaman, selepas mencuci dengan detergen anda.
 • Untuk mencuci di mesin basuh, tuangkan Dettol Antiseptik ke dalam pelembut.
 • Untuk kegunaan peribadi (mandi / menghilangkan bau kaki), larutkan 1 penutup (saiz 21ml) Cecair Antiseptik Dettol di dalam tab mandi atau baldi berisi air.
 • Untuk membersihkan pelbagai permukaan (lantai, bilik mandi, meja dapur, mainan kanak-kanak, ke tong sampah), larutkan 1 penutup (ukuran 21ml) Dettol Antiseptic Cecair ke dalam 420 ml air.

Penggunaan cecair Antiseptik ini tidak tertumpu kepada aspek kebersihan sahaja, malah ia melibatkan jika terdapat sebarang kecederaan yang tidak diingini sehingga boleh mengundang merebaknya kuman dan bakteria dalam jangka masa yang singkat.

 • Perubatan dan Pertolongan Cemas:
  – Luka, Lecet, gigitan, sengatan:
  1 penutup penuh Dettol ke dalam air sebanyak 420ml. Tutupkan luka dengan pembalut kering atau kain. Dettol yang tidak dicampurkan dengan air boleh digunakan untuk sapuan serta-merta tetapi tidak untuk kulit sensitif dan yang dijangkiti eczema
 • Pembersihan peribadi:
  – Perbidanan:
  1 penutup penuh Dettol dimasukkan ke dalam air 2.4 liter untuk antisepsis luaran
  – Mandian:
  1/2 atau 1 penutup Dettol ke dalam air mandian.

 • Kegunaan kediaman:
  – Cucian baju:
  3 penutup penuh Dettol ke dalam air 2.5 liter
  – Lantai dan permukaan keras lain:
  3 penutup penuh Dettol ke dalam air 2.5 liter.

AMARAN:

 • Jauhi dari kanak-kanak.
 • Sekiranya tertelan, bilas mulut dan minum banyak air atau susu dan dapatkan rawatan perubatan dengan segera.
 • Sekiranya bersentuhan dengan mata, bilas dengan air dan berjumpa doktor.
 • Ikuti arahan penggunaan, amaran, dan cara mencegah kemalangan pada pembungkusan.

Oleh itu, Dettol Liquid Antiseptic dapat membersihkan seluruh rumah untuk pelbagai kegunaan. Sangat praktikal dan selamat digunakan untuk kebersihan rumah dan badan.

Summary
Antiseptic Germicide Liquid yang Dipercayai Ramai
Article Name
Antiseptic Germicide Liquid yang Dipercayai Ramai
Description
Tidak lengkaplah kediaman anda tanpa sebotol Cecair Antiseptik Dettol (Antiseptic germicide liquid).
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: