Now Reading
Antacid (Lebihan asid perut) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Antacid (Lebihan asid perut) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Antacid

Pengenalan

Antacid adalah ubat bebas (OTC) yang membantu meneutralkan asid perut. Ia berfungsi berbeza daripada pengurang asid lain seperti penyekat reseptor H2 dan perencat pam proton (PPI). Ubat-ubatan tersebut berfungsi dengan mengurangkan atau mencegah rembesan asid perut.

Kegunaan Antacid

Antacid adalah ubat yang boleh dibeli tanpa dipreskripsi untuk membantu melegakan pedih ulu hati dan senak. Ia berfungsi dengan meneutralkan asid perut.

Di samping itu, ubat ini juga biasa digunakan untuk gejala seperti sakit perut (kadangkala digambarkan sebagai “perut masam”) dan loya yang berlaku disebabkan  beberapa keadaan seperti keradangan atau ulser peptik asid pada esofagus (esofagitis), perut (gastritis) dan duodenum (duodenitis).

Kesan sampingan Antacid

Sebilangan individu mungkin mengalami kesan sampingan semasa mengambilnya. Kesan ini biasanya dikaitkan dengan bahan tertentu di dalamnya. Oleh itu, individu mungkin dapat mengurangkan atau menghilangkan kesan sampingan dengan beralih kepada jenama lain.

Kesan sampingan yang berkaitan dengan beberapa jenis ubat ini termasuk:

 • cirit-birit, dengan antacid yang mengandungi magnesium.
 • sembelit, dengan antacid yang mengandungi kalsium atau aluminium.
 • menghalang mineralisasi tulang, apabila mengambil banyak antacid yang mengandungi aluminium.
 • penahan cecair atau alkalosis, dengan antacid yang mengandungi sodium bikarbonat.

Interaksi Antacid

Antacid boleh mengganggu fungsi ubat lain. Sekiranya anda mengambil ubatan lain, bertanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakannya.

Beberapa jenis, seperti Alka-Seltzer, mengandungi aspirin. Pentadbiran Makanan dan Dadah mengeluarkan amaran keselamatan mengenai jenis antacid ini pada bulan Jun 2016. Makluman ini dikeluarkan kerana terdapat laporan mengenai pendarahan serius berkaitan dengan antacid yang mengandung aspirin.

Sekiranya anda mengambil ubatan lain yang boleh meningkatkan risiko pendarahan, seperti ubat anti-koagulan atau anti-platelet, anda tidak boleh mengambil ubat jenis ini.

Pastikan anda berbincang dengan doktor sebelum mengambil ubat yang mengandungi aspirin jika anda:

 • mempunyai sejarah ulser perut atau gangguan pendarahan.
 • berumur lebih dari 60 tahun.
 • mengambil tiga atau lebih minuman beralkohol setiap hari.

Kontraindikasi Antacid

Antacid adalah selamat untuk diambil oleh kebanyakan orang, tetapi mungkin tidak sesuai untuk semua orang.

Bercakap dengan ahli farmasi atau doktor untuk mendapatkan nasihat terlebih dahulu jika anda:

 • mencari ubat untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun kerana terdapat beberapa jenis ubat yang tidak digalakkan untuk kanak-kanak.
 • mempunyai penyakit hati, penyakit gbuah pinggang atau kegagalan jantung kerana beberapa jenis ubat mungkin tidak selamat jika anda mengalami salah satu masalah ini.
 • mempunyai penyakit yang memerlukan kawalan pengambilan garam (sodium) dalam makanan, seperti tekanan darah tinggi atau sirosis kerana beberapa jenis ubat mengandungi kadar sodium yang tinggi dan boleh jadi membayakan.
 • mengambil ubatan lain kerana ubat ini boleh mengganggu ubatan lain dan mungkin perlu dielakkan atau diambil pada masa yang berbeza.

Antacid dan kehamilan

Sebilangan besar ubat ini dianggap selamat untuk diambil semasa hamil atau menyusukan bayi, tetapi anda perlu dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

Dos Antacid

Periksa arahan pada pakej atau risalah untuk melihat seberapa banyak dan berapa kerap ubat yang perlu diambil. Ini bergantung pada ubat yang anda ambil.

Antacid harus digunakan apabila anda mempunyai simptom atau menganggap anda akan segera mendapatkannya. Bagi kebanyakan orang, masa terbaik untuk mengambilnya adalah dengan atau sejurus selepas makan, dan sebelum tidur.

Ketahuilah bahawa dos untuk kanak-kanak mungkin adalah lebih rendah daripada orang dewasa.

Mengambil antacid dengan makanan, alkohol dan ubat lain

Sebaiknya ambil ubat ini dengan makanan atau segera setelah makan kerana ini adalah tempoh di mana anda berkemungkinan besar mengalami gangguan pencernaan atau pedih ulu hati.

See Also
Panadol Menstrual

Kesan ubat juga boleh bertahan lebih lama jika diambil bersama makanan. Antacid boleh mempengaruhi seberapa baik ubat-ubatan lain berfungsi, jadi jangan ambilubat lain dalam tempoh 2 hingga 4 jam setelah mengambil antacid.

Anda boleh minum alkohol semasa mengambil ubat ini, tetapi ia boleh mengganggu perut anda dan memburukkan lagi gejala anda.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/antacids

https://www.medicalnewstoday.com/articles/antacids

https://www.rxlist.com/antacids/drug-class.htm

https://www.nhs.uk/conditions/antacids/

error: Content is protected !!