ANDROGEN
Androgen adalah sekumpulan hormon yang berperanan dalam sifat lelaki dan aktiviti pembiakan.

Apakah itu Androgen

Androgen adalah sekumpulan hormon yang berperanan dalam sifat lelaki dan aktiviti pembiakan. Ia terdapat pada lelaki dan wanita, tetapi androgen pada asasnya adalah testosteron dan androstenedione.

Seterusnya, jenis androgen yang paling utama dan paling aktif adalah testosteron, yang dihasilkan oleh testis lelaki. Androgen lain, yang menyokong fungsi testosteron, dihasilkan oleh korteks adrenal iaitu bahagian luar kelenjar adrenal. Hormon tersebut hanya dihasilkan dalam jumlah yang kecil sahaja.

Fungsi Androgen

Androgen tidak hanya mempengaruhi kesihatan seksual kita, tetapi ia juga berperanan dalam metabolisme kita, kepekaan insulin kita, dan mungkin komposisi badan kita (jumlah dan pengedaran lemak dan otot badan).

Hormon ini adalah sangat penting untuk fungsi seksual dan pembiakan lelaki. Selain itu, ia juga bertanggungjawab untuk perkembangan ciri seksual sekunder pada lelaki, termasuk pertumbuhan bulu di bahagian muka dan badan dan perubahan suara. Seterusnya, androgen juga dapat mempengaruhi perkembangan dan metabolisme tulang dan otot.

Sumber Androgen

Pada individu lelaki, sel interstisial Leydig yang terletak di tisu penghubung dan mengelilingi saluran penghasil sperma testis, bertanggungjawab untuk pengeluaran dan rembesan testosteron. Rembesan androgen juga sebenarnya oleh sel-sel ini yang dikawal oleh hormon ‘luteinizing’ (LH) dari kelenjar pituitari.

Bagi haiwan jantan yang hanya membiak secara bermusim, seperti burung dan biri-biri yang bermigrasi, sel Leydig banyak terdapat pada testis selama musim pembiakan tetapi jumlahnya boleh berkurangan banyak semasa musim lain.

Penghasilan androgen daripada adrenal adalah penting bagi beberapa proses fisiologi. Androgen adrenal tertentu — androstenedione, dehydroepiandrosteron (DHEA) dan dehydroepiandrosteron sulfate (DHEA sulfate) dapat diubah menjadi testosteron pada tisu-tisu lain.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Androgen

Pada individu lelaki, tahap androgen jarang menjadi terlalu tinggi dan jika itu berlaku, ia biasanya terjadi kerana ubat-ubatan atau makanan tambahan. Menyalahgunakan androgen semula jadi dan steroid androgenik sintetik (juga disebut steroid anabolik atau steroid androgenik-anabolik) adalah teknik ‘doping’ yang biasa digunakan oleh atlet di seluruh dunia.

Kesan sampingan utama penyalahgunaan androgen adalah ia dapat mengecilkan testis, menyebabkan kemandulan dan menurunkan keupayaan tubuh untuk menghasilkan testosteron sendiri. Selain itu, payudara boleh membesar kerana testosteron berlebihan yang sering ditukar menjadi estradiol, iaitu sejenis estrogen yang kuat. Kajian menunjukkan bahawa lebih daripada separuh lelaki yang mengambil steroid androgenik akhirnya mengalami masalah pembesaran payudara.

Masalah berkaitan dengan tahap Androgen yang tidak mencukupi

Kekurangan androgen berlaku ketika tubuh mempunyai tahap hormon seks lelaki yang lebih rendah terutama testosteron berbanding yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Kekurangan hormon ini mungkin berlaku disebabkan masalah di kawasan otak yang mengawal fungsi testis (kelenjar pituitari dan hipotalamus), atau kerana masalah pada testis itu sendiri.

Apabila tahap testosteron yang tidak mencukupi mengelilingi dalam badan, ia boleh menyebabkan pelbagai gejala. Walau bagaimanapun, sebilangan gejala ini mungkin tidak spesifik dan dapat meniru gejala penyakit dan keadaan lain. Ini merangkumi:

 • pengurangan keinginan seksual
 • rasa panas dan berpeluh
 • perkembangan payudara (gynaecomastia)
 • kelesuan dan keletihan
 • kemurungan
 • pengurangan jisim dan kekuatan otot
 • peningkatan lemak badan, terutamanya di sekitar perut
 • ereksi dan orgasma yang lebih lemah
 • pengurangan jumlah ejakulasi
 • keguguran rambut
 • pengurangan jisim tulang, yang dapat meningkatkan risiko osteoporosis

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Androgen

Faktor penuaan boleh menyebabkan penurunan hormon seks pada lelaki dan wanita. Pada individu lelaki, testosteron boleh menurun dari masa ke masa. Untuk mengoptimumkan tahap hormon anda, ada beberapa cara yang boleh dilakukan seperti di bawah.

Makan makanan keseluruhan (whole foods)

Ungkapan ‘whole foods’ merujuk kepada makanan yang merupakan ramuan bukannya produk bungkusan yang mempunyai bahan. Makanan keseluruhan tidak mengandungi bahan tambahan berbahaya, gula tiruan, atau hormon ‘exogenous’. Buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan kekacang adalah beberapa pilihan berkhasiat untuk diet anda. Mengelakkan makanan yang diproses membolehkan peraturan gula darah lebih baik.

Mengurangkan tekanan

Kortisol dan gula darah berkait rapat, jadi pengurusan tekanan adalah sangat penting untuk mengawal tahap hormon yang baik. Selain mendapatkan tidur yang mencukupi, melakukan aktiviti seperti yoga atau latihan meditasi, meminimumkan pengambilan kafein, menghabiskan waktu di luar, dan menjadualkan aktiviti rawatan diri semuanya dapat mengurangkan tahap tekanan anda.

Lakukan senaman secara berkala

Melakukan senaman adalah anda sangat penting untuk kesihatan keseluruhan, namun terlalu banyak bersenam juga boleh memberi kesan negatif pada hormon badan. Pergerakan lembut seperti yoga dan Pilates dapat dilakukan lebih kerap tetapi pertimbangkan untuk meminimumkan latihan dengan intensiti lebih tinggi seperti berlari jarak jauh dan angkat berat untuk mendapatkan hasil lebih baik.

Tidur yang berkualiti

Kurang tidur boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan. Ia terutama boleh mengurangkan pengeluaran testosteron dan memudahkan kenaikan lemak. Mendapatkan rehat berkualiti 8 hingga 10 jam adalah sangat penting bagi setiap individu kerana ia membantu mengatur kadar kortisol. Tetapkan rutin waktu malam dan elakkan pengambilan kafein dan makanan berat sebelum tidur.

Terapi penggantian testosteron

Testosteron paling baik diberikan melalui krim gel kulit, atau dengan suntikan (bertindak pendek atau panjang). Sekiranya masalah kekurangan testosteron anda berlaku disebabkan kelenjar pituitari dan anda juga ingin melahirkan anak, doktor mungkin akan mengesyorkan suntikan ‘gonadotrophin’ beberapa kali seminggu selama berbulan-bulan, untuk merangsang pengeluaran testosteron dan sperma.

SUMBER

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/androgens-101

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/androgen-deficiency-in-men

https://www.britannica.com/science/androgen

https://examine.com/nutrition/increase-testosterone-naturally/

Summary
Androgen
Article Name
Androgen
Description
Androgen adalah sekumpulan hormon yang berperanan dalam sifat lelaki dan aktiviti pembiakan. Jenis androgen yang paling utama dan paling aktif adalah testosteron, yang dihasilkan oleh testis lelaki.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: