Now Reading
Anda Suka Tarik Rambut? Anda Mungkin Menghidap Trikotilomania

Anda Suka Tarik Rambut? Anda Mungkin Menghidap Trikotilomania

Trikotilomaniajuga disebut sebagai suatu gangguan atau tabiat menarik rambut. Ia adalah gangguan mental yang diklasifikasikan di bawah Gangguan Obsesif-Kompulsif dan Berkaitan dan melibatkan perbuatan berulang serta nafsu yang tinggi untuk menarik rambut dari kulit kepala, kening, kelopak mata, dan kawasan lain dari tubuh, walaupun berulang kali berusaha untuk menghentikan atau mengurangkan perbuatan menarik rambut.

Rambut ditarik dari muka boleh menyebabkan keguguran yang lengkap atau sebahagian daripada kening dan bulu mata, manakala rambut yang ditarik dari kulit kepala boleh menyebabkan pelbagai peringkat tompokan atau botak akibat keguguran rambut. Penarikan rambut dan keguguran rambut seterusnya mengakibatkan penderitaan seseorang dan boleh mengganggu fungsi sosial dan pekerjaan.

Rambut yang tercabut dari kulit kepala sering meninggalkan bintik-bintik botak yang tidak rata yang menyebabkan kesusahan yang ketara dan boleh mengganggu fungsi sosial atau kerja. Seseorang dengan trikotilomaniamungkin berusaha keras untuk menyembunyikan keguguran rambut.

Bagi sesetengah orang, trikotilomania mungkin perkara biasa dan biasanya dapat dikendalikan. Bagi yang lain, dorongan untuk menarik rambut sangat kuat. Beberapa pilihan rawatan telah membantu banyak orang mengurangkan tabiat menarik rambut mereka atau berhenti sepenuhnya.

Gejala atau Simpton Trikotilomania:

Simpton dan gejala trikotilomania sering merangkumi:

 • Perbuatan berulang kali menarik rambut, biasanya dari kulit kepala, kening atau bulu mata, tetapi kadang-kadang dari kawasan badan yang lain
 • Tekanan semakin meningkat sebelum menarik atau ketika cuba menahan diri dari menariknya
 • Rasa gembira atau lega setelah rambut ditarik
 • Kehilangan rambut yang ketara seperti rambut yang dipendekkan, kawasan yang nipis atau botak di kulit kepala atau kawasan lain di tubuh badan seperti bulu mata atau kening yang jarang atau hilang
 • Keutamaan untuk jenis rambut tertentu, ritual yang menyertai penarik rambut atau corak penarikan rambut
 • Menggigit, mengunyah atau memakan rambut yang tercabut
 • Bermain dengan rambut yang tercabut atau menggosoknya ke bibir atau wajah anda
 • Berulang kali berusaha untuk berhenti mencabut rambut atau berusaha melakukannya tanpa berjaya
 • Kesukaran atau masalah yang ketara di tempat kerja, sekolah atau dalam situasi sosial yang berkaitan dengan mencabut rambut anda

Ramai orang yang mengalami trikotilomania juga memilih kulit mereka, menggigit kuku atau mengunyah bibir. Kadang-kadang menarik rambut dari haiwan peliharaan atau anak patung atau dari benda yang lain seperti pakaian atau selimut, mungkin merupakan petanda. Sebilangan besar orang dengan trikotilomania menarik rambut secara bersendirian dan secara amnya cuba menyembunyikan gangguan itu daripada orang lain.

Bagi orang yang mengalami trikotilomania, penarikan rambut boleh menjadi:

 • Berfokus – Sebilangan orang menarik rambut mereka dengan sengaja untuk menghilangkan ketegangan atau kesusahan.Misalnya, mencabut rambut untuk mendapatkan kelegaan dari tabiat menarik rambut. Sebilangan orang mungkin melakukan perkara yang rumit atau aneh untuk menarik rambut seperti mencari rambut yang tepat atau menggigit rambut yang ditarik.
 • Automatik – Sebilangan orang menarik rambut mereka tanpa menyedari bahawa mereka melakukannya seperti ketika mereka bosan, membaca atau menonton TV.
 • Orang yang sama boleh melakukan penarik rambut yang fokus dan automatik bergantung pada keadaan dan mood. Posisi atau perkara tertentu yang boleh mencetuskan untuk menarik rambut seperti meletakkan kepala di tangan atau menyikat rambut.

Trikotilomania boleh dikaitkan dengan emosi:

 • Emosi negatif –  Bagi kebanyakan orang dengan trikotilomania, menarik rambut adalah cara menangani perasaan negatif atau tidak selesa seperti tekanan, kegelisahan, ketegangan, kebosanan, kesepian, keletihan atau kekecewaan.
 • Perasaan positif – Orang dengan trikotilomania sering mendapati bahawa mencabut rambut terasa memuaskan dan memberi sedikit kelegaan. Akibatnya, mereka terus menarik rambut untuk mengekalkan perasaan positif ini.
 • Trikotilomania adalah gangguan jangka panjang (kronik). Tanpa rawatan, simptom boleh berbeza-beza mengikut tahap masa. Sebagai contoh, perubahan hormon haid boleh memburukkan lagi gejala pada wanita. Bagi sesetengah orang, jika tidak dirawat, gejala boleh muncul selama beberapa minggu, bulan atau tahun pada satu masa. Jarang tabiat menarik rambut berakhir dalam beberapa tahun bermula.

Punca-punca Trikotilomania:

Punca trikotilomania tidak dapat dipastikan. Tetapi seperti banyak gangguan kompleks, trikotilomania mungkin berpunca daripada gabungan faktor genetik dan persekitaran.

Faktor-faktor risiko Trikotilomania:

 • Sejarah keluarga – Genetik mungkin berperanan dalam perkembangan trikotilomania dan gangguan itu mungkin berlaku pada mereka yang mempunyai saudara yang dekat dengan gangguan tersebut.
 • Umur – Trikotilomania biasanya berkembang tepat sebelum atau semasa awal remaja iaitu paling kerap berusia antara 10 hingga 13 tahun dan ia sering menjadi masalah sepanjang hayat. Bayi juga mudah terkena gangguan ini, tetapi ini biasanya ringan dan hilang sendiri tanpa rawatan.
 • Gangguan lain – Orang yang mengalami trikotilomania juga mungkin mengalami gangguan lain seperti kemurungan, kegelisahan atau gangguan obsesif-kompulsif.
 • Tekanan – Situasi atau peristiwa yang sangat tertekan boleh mencetuskan trikotilomania pada sesetengah orang.
 • Walaupun jauh lebih banyak wanita daripada lelaki dirawat untuk trikotilomania, ini mungkin kerana wanita cenderung mendapatkan nasihat perubatan. Pada awal kanak-kanak, kanak-kanak lelaki dan perempuan kelihatan sama-sama terjejas.

Komplikasi Trikotilomania:

Walaupun nampaknya tidak terlalu serius, trikotilomania boleh memberi kesan negatif yang besar pada hidup anda. Komplikasi boleh merangkumi:

 • Gangguan emosi. Ramai orang yang menghadapi masalah trikotilomania dilaporkan mempunyai perasaan malu dan rasa terhina. Mereka mungkin berasa seperti harga diri yang rendah, kemurungan, kegelisahan dan penggunaan alkohol atau dadah jalanan kerana keadaan mereka.
 • Masalah dengan fungsi sosial dan kerja. Rasa malu kerana keguguran rambut boleh menyebabkan anda mengelakkan aktiviti sosial dan peluang pekerjaan. Orang dengan trikotilomania akan memakai rambut palsu untukmenggayakan rambut mereka dan menyembunyikan tompok botak atau memakai bulu mata palsu. Sesetengah orang yang lain pula mungkin mengelakkan hubungan intim kerana bimbang keadaan mereka akan diketahui.
 • Kerosakan kulit dan rambut. Penarikan rambut yang berterusan boleh menyebabkan parut dan kerosakan lain seperti jangkitan, pada kulit kepala atau kawasan tertentu di mana rambut ditarik dan boleh mempengaruhi pertumbuhan rambut secara kekal.
 • Gumpalan rambut. Memakan rambut anda boleh menyebabkan gumpalan rambut matang (trichobezoar) besar di saluran pencernaan anda. Selama bertahun-tahun, gumpalan rambut dapat menyebabkan penurunan berat badan, muntah, penyumbatan usus dan bahkan kematian.

Diagnosis Trikotilomania:

Penilaian untuk menentukan sama ada anda menghidap trikotilomania mungkin merangkumi:

 • Meneliti berapa banyak keguguran rambut yang dialami
 • Mengemukakan soalan dan membincangkan keguguran rambut
 • Menghilangkan kemungkinan penyebab lain untuk menarik rambut atau keguguran rambut melalui ujian yang ditentukan oleh doktor anda
 • Mengenal pasti masalah kesihatan fizikal atau mental yang mungkin berkaitan dengan menarik rambut

Rawatan Trikotilomania:

Penyelidikan mengenai rawatan trikotilomania adalah terhad. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan rawatan telah membantu banyak orang mengurangkan rambut mereka menarik atau berhenti sepenuhnya.

1. Terapi

Jenis terapi yang mungkin bermanfaat untuk trikotilomania seperti:

 • Latihan pembalikan tabiat. Terapi tingkah laku ini adalah rawatan utama untuk trikotilomania. Anda belajar bagaimana mengenali situasi di mana anda cenderung untuk menarik rambut anda dan bagaimana untuk menggantikan tingkah laku lain sebagai gantinya. Contohnya, anda mungkin mengepalkan penumbuk anda untuk membantu menghentikan keinginan atau mengalihkan tangan anda dari rambut ke telinga anda. Terapi lain boleh digunakan bersama dengan latihan pembalikan tabiat.
 • Terapi kognitif. Terapi ini dapat membantu anda mengenal pasti dan memeriksa kepercayaan yang berbeza yang mungkin anda miliki berkaitan dengan menarik rambut.
 • Terapi penerimaan dan komitmen. Terapi ini dapat membantu anda belajar untuk menerima dorongan menarik rambut tanpa bertindak.
 • Terapi yang menolong gangguan kesihatan mental lain yang sering dikaitkan dengan trikotilomania seperti kemurungan, kegelisahan atau penyalahgunaan bahan, boleh menjadi bahagian penting dalam rawatan.

2. Ubat-ubatan

Walaupun tiada ubat yang disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah khusus untuk rawatan trikotilomania, beberapa ubat dapat membantu mengawal gejala tertentu.

Sebagai contoh, doktor anda mungkin mengesyorkan antidepresan seperti clomipramine (Anafranil). Ubat-ubatan lain yang dicadangkan oleh penyelidikan mungkin mempunyai beberapa faedah termasuk N-acetylcysteine, asid amino yang mempengaruhi neurotransmitter yang berkaitan dengan mood, dan olanzapine (Zyprexa), antipsikotik atipikal.

Berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang ubat yang dicadangkan olehnya. Kemungkinan kebaikan ubat harus selalu seimbang terhadap kemungkinan kesan sampingan.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichotillomania/diagnosis-treatment/drc-20355193

https://www.psycom.net/what-is-trichotillomania/#:~:text=Trichotillomania%20(pronounced%20trik%2Do%2D,of%20the%20body%2C%20despite%20repeated

error: Content is protected !!