Now Reading
Anbesol (Sakit Gigi) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Anbesol (Sakit Gigi) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

anbesol

Anbesol adalah anestetik tempatan yang berfungsi dengan menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan dengan mengebaskan bahagian yang terasa sakit.

Kegunaan Anbesol

Ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit untuk sementara disebabkan masalah mulut yang kecil (seperti sakit gigi, sakit gusi / tekak, kecederaan pada mulut / gusi).

Cara menggunakan Anbesol (Benzocaine)

Ikuti semua arahan pada pakej produk. Sekiranya doktor anda telah menetapkan ubat ini, gunakan seperti yang diarahkan. Sekiranya anda tidak pasti mengenai apa-apa maklumat, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan gunakan ubat ini lebih daripada 4 kali sehari kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Biarkan ubat kekal di bahagian yang sakit sekurang-kurangnya 1 minit sebelum meludah atau membilas mulut anda.

Langkah berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Anbesol

Sebelum menggunakan benzocaine, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah padanya; atau pada anestetik “caine” lain (seperti procaine) atau jika anda mempunyai alahan lain.

Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bertanyalah pada ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan berikut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan produk ini: penyakit jantung, gangguan darah tertentu (kekurangan G6PD, kekurangan piruvat kinase, penyakit hemoglobin-M, NADH-methemoglobin kekurangan reduktase), masalah pernafasan (seperti asma, bronkitis, emfisema, riwayat merokok).

Kesan sampingan Anbesol

Terasa sedikit panas, kesemutan, atau pedih mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.Sekiranya doktor anda telah mengarahkan anda untuk menggunakan ubat ini, ingatlah bahawa beliau telah menilai kebaikan anbesol ini adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingan.

Ramai individu yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius. Ubat ini jarang menyebabkan gangguan darah (mungkin membawa maut) yang sangat serius (methemoglobinemia).

Kesan ini lebih mungkin berlaku jika anda mengalami masalah pernafasan, penyakit darah tertentu, atau jika anda merokok.

Simptom gangguan ini mungkin berlaku dalam beberapa minit hingga beberapa jam setelah menggunakan ubat ini. Berhenti menggunakan ubat ini dan dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami gejala methemoglobinemia.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda melihat gejala reaksi alergi yang serius.

Kontraindikasi Anbesol

Keadaan:

  • mastositosis sistemik
  • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)
  • kekurangan enzim darah reduktase sitokrom b5
  • metemoglobinemia
  • sejenis gangguan darah
  • anemia dari kekurangan piruvat kinase dan G6PD

Alahan:

  • Anestetik – Jenis Ester – Parabens

Interaksi Anbesol

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat.

Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda.

Jangan mulakan, hentikan, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Dos Anbesol

Rujuk doktor anda untuk dos yang bersesuaian mengikut keadaan, umur dan bentuk anbesol.

Sumber:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8995/anbesol-benzocaine-maximum-strength-mucous-membrane/details

https://www.medicines.org.uk/emc/product/1305/pil

error: Content is protected !!