pulau tioman

Pulau Tioman ialah pulau bebas cukai di pesisir timur Semenanjung Malaysia, yang diakui sebagai keajaiban geologi, syurga ekologi dan salah satu destinasi pelancongan yang paling indah di Asia Tenggara.

Terletak 32 batu nautika dari daratan, tetapi dihubungkan melalui Mersing (Johor) dan Tanjung Gemuk (Pahang) melalui feri, pulau ini terus menarik pengunjung dengan pantainya yang hangat, laut yang indah dan kehijauan yang subur.

Diwartakan sebagai taman laut, perairannya berlimpah dengan terumbu karang dan kehidupan laut – sesuai untuk selam skuba dan snorkeling. Sebahagian besar pulau ini diliputi oleh hutan hujan yang masih asli, menjadikannya tempat tinggal bagi sesetengah spesies hidupan liar endemik dan sesuai untuk penerokaan alam.

Pantai Pulau Tioman yang indah dan dibingkai oleh kehijauan yang subur serta perairan laut yang jernih, menarik pengunjung dari seluruh dunia dengan keistimewaannya yang mempesonakan. Sebilangan besar bentangan pantai utama di pulau ini terdapat di kampung-kampung sepanjang pantai timur, merangkumi Tekek, Salang, Paya, Genting dan Ayer Batang (ABC Village).

Hanya satu sahaja kampung yang terletak di sepanjang pantai Barat,iaitu Juara. Walaubagaimanapun, ia mempunyai hamparan pantai yang sangat besar dan terletak di teluk yang luas serta menghadap ke arah Laut China Selatan. Di selatan, Mukut mempunyai jalur pantai berpasir yang sporadis. Akhirnya, terdapat sesetengah puast peranginan terletak di sebahagian teluk-teluk kecil dengan pantai terpencil di sekitar pulau ini.

Pulau Tioman ialah salah satu destinasi selam skuba yang paling popular di Malaysia, termasuk di antara Pulau Redang, Mabul dan Sipadan. Terdapat terumbu karang yang hidup di bawah perairan laut di Tioman dan pulau-pulau berdekatan, serta bangkai kapal dan gua yang menarik pelbagai jenis hidupan laut tropis, termasuk ikan, krustasea dan penyu.

Sebilangan besar pusat menyelam tertumpu di Kampung Tekek dan Pantai Salang, tetapi pusat menyelam yang lebih kecil boleh didapatkan di kampung Paya, Juara, Genting dan Ayer Batang. Pusat menyelam ini menyediakan pelbagai jenis kursus menyelam dengan penginapan lengkap, bagi pemula mahupun veteran di bawah pengakuan PADI. Akhirnya, hanyalah Swiss Cottage yang terletak di Tekek menawarkan kursus menyelam bebas.

Aktiviti-aktiviti menarik di Pulau Tioman

Pulau Tioman ialah salah satu destinasi pelancongan paling popular di Malaysia, termasuk di antara Pulau Redang, Mabul dan Sipadan. Terdapat terumbu karang yang hidup di bawah perairan laut di Tioman dan pulau-pulau berdekatan, serta bangkai kapal dan gua yang menarik pelbagai jenis hidupan laut tropis, termasuk ikan, krustasea dan penyu.

Snorkeling ialah aktiviti yang paling popular di sini, diikuti dengan aktiviti lain seperti menyelam, sukan pantai, melayari, membeli-belah tanpa cukai, makan dan lain-lain.

Pulau Tioman ialah destinasi alam semula jadi yang meriah dan menarik lawatan serta penerokaan pengunjung yang berani. Batu-batu granit besar dan formasi karst membolehkan aktiviti memanjat batu yang menarik, terutamanya di sepanjang selatan, sedangkan puncak Gunung Kajang, gunung luar pesisir tertinggi di Malaysia sejauh 1,038 meter, dapat diserang oleh Desa Paya.

Sementara itu, hutan pesisir dan hutan hujan dipterocarp yang berbukit-bukit dan menutupi pulau ini dalam kafan hijau, menyokong pelbagai jenis ekosistem. Banyak spesies hidupan liar baharu telah dijumpai di sini sejak tahun-tahun lalu, termasuk mamalia berwarna-warni, reptilia, amfibi dan ikan yang hidup di darat dan laut. Baru-baru ini, bunga Rafflesia ditemui tumbuh di belakang bukit Juara.

Tempat-tempat yang menarik di Pulau Tioman

1. Berehat di Air Terjun Asah

mybelogkehidupan: XPDC Air Terjun Batu Asah

 Anda boleh memilih untuk mendaki ke air terjun Asah (atau Air Terjun Mukut) atau menaiki teksi air untuk mengurangkan masa mendaki.

Anda mendapat jaminan 100% bahawa anda akan menemui hutan hujan dara dalam perjalanan ke air terjun.

Tahukah anda bahawa air terjun ini pernah muncul dalam filem (Pasifik Selatan 1958) sebelum ini?

2. Kayak di Perairan Murni sekitar Tioman

27 Fun Things To Do In Tioman Island (Especially For First-Time Travellers)

Anda tidak perlu memasukkan kepala ke bawah air untuk melihat ikan, masih ada kayak! Banyak hotel (seperti Pusat Peranginan Berjaya Tioman) menyewa kayak.

Atau anda juga boleh mendapatkannya di pantai ABC atau Salang.

Pada hari yang cerah, anda boleh berkayak terus ke Pantai Penyu dan juga Monkey Bay!

3. Island Hopping di Taman Laut Mersing

TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR – Johor National Parks

Pulau Tioman ialah salah satu pulau (jumlahnya 8 ) di Taman Laut Mersing.

Untuk menuju ke Pulau Tioman, anda perlu menaiki feri dari Jeti Mersing atau Jeti Tanjung Gemok. Lihat jadual feri Tioman di sini.

Setelah anda berada di Tioman, anda boleh menyewa kapal untuk menjelajahi beberapa pulau lain! Gabungkan aktiviti ini dengan berenang, memancing atau snorkeling jika anda boleh!

4. Saksikan matahari terbenam yang indah di pantai

Sunset - Picture of Berjaya Tioman Resort, Pulau Tioman - Tripadvisor

Ini bergantung sepenuhnya pada cuaca tetapi jika anda bernasib baik, matahari terbenam di Tioman sangat indah pada hari-hari cerah.

Matahari terbenam yang terdapat di pantai ABC adalah indah. Di sana, anda boleh bersantai di Sunset Bar dengan sepotong pizza sedap dan minuman tanpa alkohol. Anda bebas membawa alkohol sendiri.

Kami berharap artikel ini memberi manfaat kepada anda yang ingin ke Pulau Tioman dan masih tercari-cari aktiviti menarik yang boleh anda lakukan. Selamat bercuti kami ucapkan!

Sumber:

https://www.tioman.org

https://goislands.com.sg/things-to-do-in-tioman-island/

Tagged: