Now Reading
Akalasia: Penyakit yang Ramai Tak Tahu

Akalasia: Penyakit yang Ramai Tak Tahu

akalasia

Akalasia adalah sejenis penyakit yang jarang berlaku yang menyukarkan makanan dan cecair mengalir dari saluran tekak yang menghubungkan mulut dan perut anda (esofagus) ke perut anda.

Akalasia berlaku apabila saraf di esofagus menjadi rosak. Akibatnya, kerongkong menjadi lumpuh dan berkembang dari semasa ke semasa dan akhirnya hilang keupayaan untuk menyalurkan makanan ke dalam perut. Kemudian, makanan berkumpul di kerongkongan, kadang-kadang menapai dan menjadikan mulut berasa pahit. Sebilangan orang menganggap ini sebagai penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD). Namun, dalam akalasia makanan berasal dari kerongkong manakala penyakit GERD pula, bahan berasal dari perut.

Tiada penawar untuk akalasia. Setelah esofagus lumpuh, otot tidak dapat berfungsi dengan baik lagi. Tetapi gejala biasanya dapat diatasi dengan endoskopi, terapi atau pembedahan invasif minimum.

Apakah Yang Menyebabkan Akalasia?

Akalasia boleh berlaku dengan sebab yang berbeza-beza. Sukar bagi doktor mencari sebab tertentu. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh keturunan atau keadaan autoimun. Dengan keadaan seperti ini, sistem kekebalan tubuh anda secara salah menyerang sel yang sihat di dalam badan anda. Kemerosotan saraf di esofagus anda sering menyumbang kepada gejala akalasia yang aktif.

Keadaan lain boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan akalasia. Kanser esofagus adalah salah satu daripadanya. Penyebab lain adalah jangkitan parasit yang jarang disebut penyakit Chagas. Penyakit ini berlaku kebanyakannya di Amerika Selatan.

Gejala atau Tanda- tanda Akalasia:

Gejala Akalasia umumnya muncul secara perlahan-lahan dan bertambah buruk dari semasa ke semasa. Tanda-tanda dan gejala mungkin termasuk:

  • Ketidakupayaan untuk menelan (disfagia) yang mungkin terasa seperti makanan atau minuman tersekat di kerongkong anda
  • Mengeluarkan makanan atau air liur
  • Pedih ulu hati
  • Sendawa
  • Sakit dada
  • Batuk pada waktu malam
  • Pneumonia (dari aspirasi makanan ke paru-paru)
  • Pengurangan berat
  • Muntah

Bagaimana Diagnosis Akalasia?

Doktor anda mungkin mengesyaki anda menghidapi akalasia jika anda menghadapi masalah menelan pepejal dan cecair, terutamanya jika ia bertambah buruk dari semasa ke semasa.

Doktor anda mungkin menggunakan manometri esofagus untuk mendiagnosis akalasia. Ini dengan meletakkan tiub ke dalam esofagus semasa anda menelan. Tiub merakam aktiviti otot dan memastikan esofagus anda berfungsi dengan baik.

Pemeriksaan X-Ray atau sejenis esofagus anda juga berguna dalam mendiagnosis keadaan ini. Doktor lain lebih suka melakukan endoskopi. Dalam prosedur ini, doktor anda akan memasukkan tiub dengan kamera kecil di hujungnya ke kerongkongan anda untuk mencari masalah.

Kaedah diagnostik lain adalah menelan barium. Sekiranya anda menjalani ujian ini, anda akan menelan barium yang disediakan dalam bentuk cecair. Doktor anda kemudian akan mengesan pergerakan barium ke kerongkongan anda melalui X-Ray.

Rawatan Akalasia

Rawatan akalasia memberi tumpuan kepada berehat atau meregangkan sfinkter esofagus bawah sehingga makanan dan cecair dapat bergerak lebih mudah melalui saluran pencernaan anda.

Rawatan khusus bergantung pada usia, keadaan kesihatan dan keparahan akalasia.

1. Rawatan bukan pembedahan

Pilihan bukan pembedahan merangkumi:

Pelebaran pneumatik. Sebuah belon dimasukkan dengan endoskopi ke tengah sfinkter esofagus dan melambung untuk membesarkan bukaan. Prosedur pesakit luar ini mungkin perlu diulang sekiranya sfinkter esofagus tidak terbuka. Hampir satu pertiga orang yang dirawat dengan pelebaran belon memerlukan rawatan berulang dalam tempoh lima tahun. Prosedur ini memerlukan ubat penenang.

Botox (toksin botulinum jenis A). Ketenangan otot ini disuntik terus ke sfinkter esofagus dengan jarum endoskopi. Suntikan mungkin perlu diulang dan suntikan berulang mungkin menjadikannya lebih sukar untuk melakukan pembedahan kemudian jika diperlukan.

Botox pada umumnya disarankan hanya untuk orang yang bukan calon yang baik untuk dilatasi pneumatik atau pembedahan kerana usia atau kesihatan keseluruhan. Suntikan Botox biasanya tidak berlangsung lebih dari enam bulan. Peningkatan yang kuat dari suntikan Botox dapat membantu mengesahkan diagnosis akalasia.

Ubat. Doktor anda mungkin mencadangkan penenang otot seperti nitrogliserin (Nitrostat) atau nifedipine (Procardia) sebelum makan. Ubat-ubatan ini mempunyai kesan rawatan yang terhad dan kesan sampingan yang teruk. Ubat ini biasanya dipertimbangkan hanya jika anda bukan calon pembedahan dilatasi pneumatik dan botox tidak membantu. Jenis terapi ini jarang ditunjukkan.

2. Rawatan dengan Pembedahan

Pakar bedah memotong otot di hujung bawah sfingter esofagus untuk membolehkan makanan masuk lebih mudah ke dalam perut. Prosedur ini boleh dilakukan secara tidak invasif (laparoskopi Heller myotomy). Sebilangan orang yang mengalami myotomi Heller kemudiannya boleh menghidap penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Untuk mengelakkan masalah pada masa depan dengan GERD, prosedur yang dikenali sebagai ‘fundoplication’ mungkin dilakukan pada masa yang sama dengan myotomy Heller. Dalam fundoplication, pakar bedah membungkus bahagian atas perut anda di sekitar esofagus bawah untuk membuat injap anti-refluks, mencegah asid kembali (GERD) ke dalam esofagus. Fundoplication biasanya dilakukan dengan prosedur invasif (laparoskopi) yang minimum.

Myotomi endoskopi peroral. Dalam prosedur ini, pakar bedah menggunakan endoskopi yang dimasukkan melalui mulut dan tekak anda untuk membuat sayatan pada lapisan dalam esofagus anda. Kemudian seperti dalam myotomi Heller, pakar bedah memotong otot di hujung bawah sfingter esofagus.

Ia juga boleh digabungkan dengan atau diikuti dengan penggabungan dana kemudian untuk membantu mencegah GERD. Setelah prosedur tersebut, sebilangan pesakit akan dirawat dengan ubat oral setiap hari.

Oleh itu, kami sarankan anda mendapatkan rawatan dengan doktor anda secepat mungkin bagi merawat penyakit ini.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/achalasia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achalasia/diagnosis-treatment/drc-20352851

error: Content is protected !!